Læsetid: 3 min.

FN maler Clinton op i et hjørne

24. februar 1998

Republikansk kritik af Clinton - skepsis i Washington over Saddam Husseins ordholdenhed

BOSTON
Republikanske ledere konstaterede i går, at præsident Bill Clinton "er blevet kørt op i et hjørne" af FN-leder Kofi Annans succesrige mission til Baghdad i den forgangne weekend, og derfor bliver nødt til at acceptere den aftale, Iraks regering skrev under på mandag.
"Clinton befinder sig i en akavet situation. Enten må han sige ja til en mangelfuld aftale eller også trodse sine allierede, der nu tager mere afstand fra magtanvendelse end før," sagde formand for Senatet, Trent Lott, i aftes.
"Det er netop, hvad jeg var bekymret for ville ske. Regeringen har underordnet sin udenrigspolitik til andres interesser. Nu har Clinton ikke noget valg på grund af den politik, han har ført," udtalte Lott.
I Det Hvide Hus ville man ikke kommentere aftalen, førend den endelige tekst foreligger og bliver analyseret. I mellemtiden holdt USA sine væbnede styrker i Den Persiske Golf i højeste beredskab. Forsvarsminister William Cohen anmodede endda Clinton om at sende 500 soldater i reserven til regionen i de nærmeste dage.
Men en amerikansk militærekspert siger til Information, at der er grænser for, hvor lang tid USA kan bevare sit beredskab på et så højt niveau.
"Allerede i løbet af et par uger bliver vi nødt til at trappe ned, så jeg vurderer, at aftalen skal godkendes af USA og i FN's sikkerhedsråd allerede i løbet af en uge. Længere har Clinton ikke, inden det militære pres mod Irak vil aftage," siger Bernard Trainor, pensioneret general i marinekorpset og førende Irak-ekspert.
At USA ikke kan bevare alle sine styrker i Golfen ret længe skyldes omstændigheder som vedligeholdelse af materiel, træning og risikoen ved at udlåne hangarer fra andre dele af verden som f.eks. Korea, oplyser eks-general Trainor. De ekstra omkostninger er dog ikke særligt høje.
Ikke overraskende var atmosfæren i Washington igår skeptisk. "Formentlig indfrier Kofi Annans aftale med Saddam Hussein vores krav, men jeg antager, at vi allerede om en måned eller to vil være tilbage i den samme situation," sagde den republikanske senator John McCain med henvisning til alle de gange, Irak før har brudt sine løfter til FN.

Vælt Saddam
Hans kollega Arlen Spechter foreslog, at USA uagtet aftalen bør lægge planer om at vælte Saddam. "Ellers får vi aldrig fjernet truslen fra masseødelæggelsesvåbnene." Selv den demokratiske senator John Kerry stemmede i og erklærede, at "USA bør sætte landtropper ind, hvis Saddam Hussein nægter at efterleve FN's resolutioner."
Som veteraner fra Vietnam-krigen er senator McCains og Kerrys synspunkter vidt respekteret i Washington og landet rundt.
Fra Baghdad rapporterede en udsendt reporter fra Boston Globe, at flere af FN's fast udstationerede våbeneksperter i Irak havde udtrykt skepsis, om hvorvidt regeringen vil overholde en aftale.
"Før vi er i stand til at at afprøve Iraks løfte om at give fri og uhindret adgang til alle installationer, er det umuligt at fastslå, om de har skiftet kurs. Hele verden er euforisk idag, men folk har en meget kort hukommelse. I de sidste tre måneder har vi gang på gang oplevet, at myndighederne konsekvent snyder og viger uden om," udtaler den anonyme FN-ekspert til det amerikanske blad.

Olieindtægter
I særdeleshed påpeger FN-eksperten, at hver gang UNSCOM har forsøgt at inspicere en suspekt bygning i det sidste halve årstid er den blevet udnævnt til "en institution og et område tilhørende præsidenten", hvilket betyder adgang forbudt. Det til trods for, at regeringen har skrevet under på at give adgang til alle bygninger og områder i Irak.
FN's generalsekretær Kofi Annan sagde igår til tv-stationen CNN, at aftalen med Saddam Hussein omfatter "mere end de otte præsidentpaladser", som Irak har hidtil har forment inspektørerne adgang til.
"Jeg er meget skeptisk. I de sidste tre måneder har Saddam flyttet rundt på dokumenter og materiel. Hvorfor skulle han opgive alt nu, hvis han ikke har gjort det tidligere? Husk på, at Irak siden FN's sanktioner blev vedtaget i 1991 er gået glip af 110 mia. dollar i olieindtægter," siger Bernard Trainor til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her