Læsetid: 1 min.

Formørkede gys

6. februar 1998

Sofie Gråbøl fortabt i tarvelige norske excesser

NY FILM
Sofie Gråbøl spiller lærinden Julie, der griber sin kæreste i en utroskabs-akt og derfor tager et vikariat på en sydlig norsk ø.
Mystiske selvmord hærger øen, og den danske storby-sild har svært ved at falde til blandt de lettere truende religiøse ø-boere. Hvilke hemmeligheder gemmer de på? En landsbytosse forfølger hende (måske) med en økse, men den lokale præst er ikke ucharmerende, til gengæld meget kysk.
Efterhånden mere end aner Julie, at noget er ravruskende galt. En ganske ung pige tyranniseres og maltrakteres. En kvindegruppe viser sig at være i den dæmoniske præsts vold. Og da Julie vil gribe ind, går det særdeles galt.

Dansk-støttet spekulation
Mørkets ø er i ét og alt et argt produkt, der spekulerer beslutsomt i blandingen vold, religion og sex. Historien er vrøvl fra ende til anden, men alligevel støttet med 1.400.000 kr. af den danske filmkonsulent Jørgen Ljungdalh - næsten det mest triste ved affæren. Vi skulle jo helst have filmkonsulenter, der kan læse indenad, når de alt for få støttekroner deles ud.
Den debuterende norske instruktør Trygve Allister Diesen griber hæmningsløst enhver tarvelig effekt. Nogle scener med seksuelle overgreb mod en mindreårig pige synes han at være særlig glad for.

Dum Gråbøl-figur
Hvad Sofie Gråbøls Julie angår, så fremstilles hun så dum i skallen, at man hjerteligt under hende en norsk vanskæbne. Til slut lover norske stemmer at beholde hende - måske ikke nogen dårlig idé, hvis Gråbøl fortsætter med at vælge så ringe roller.
At denne film, pletrenset for enhver spænding, endsige kunstnerisk intention, er fundet støtteværdig af både det norske og danske filminstitut samt Nordisk Film- og TV- Fond er den sande gyser. I hvert fald et tegn på dyb rådvildhed hos bevillingsgiverne.

*Mørkets ø. Instruktion: Tryg-ve Allister Diesen. Manuskript: Trygve Allister Diesen og Nikolaj Scherfig. Norsk-dansk. (Pa-lads, Scala, Bio City, Bio Lyngby)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her