Læsetid: 2 min.

Gerd Roos er død

20. februar 1998

Næsten anonym, men helt central skikkelse i dansk kortfilm

NEKROLOG
Det er kun et par uger siden, man på tv-skærmene kunne se Gerd Roos som barn og ung pige. Hun var søster til Ole og Lise Roos og optrådte mest som ung fjante i Lise Roos' filmiske selvportræt Et menneske bliver til.
Gerd Roos døde i onsdags, 54 år gammel - man føler næsten trang til at sige: langt om længe. Det er over ti år siden hun fik konstateret cancer. Ikke et sekund forsøgte hun at skjule, at hun var syg og under behandling.
Jeg husker en bevægende samtale med hende i 1990, hvor hun fortalte om den sidste af veninderne fra cancer-støtte-gruppen, som netop var død. Gerd Roos forklarede, at hensynet til børnene gjorde at hun havde tænkt sig at holde ved indtil videre.
Og det gjorde hun så - længere end nogen i deres vildeste fantasi havde forestillet sig.
Men sygdom, behandling, smerter gjorde, at man godt kunne komme til at glemme den ungpigefjante, der lå bag det hele og med mellemrum brød igennem på trods af kemoterapi og fysiske tilbageslag.
Gerd Roos var datter af Luise Roos fra Det danske Filmmuseum og Karl Roos, filmforfatter, -kritiker og -instruktør. Hun kom selv ind i brancen som 18-årig som klipperassistent og fortsatte senere som produktionsassistent.
Hun blev produktionsleder, mest på kortfilm - hun stod bl.a. bag dansk kortfilmhistories største publikumssucces nogensinde, Hans Henrik Jørgensens Historien om Kim Skov - men også på enkelte spillefilm, bl.a. Dansen med Regitze.
I 1989 fik hun fast arbejde - som produktionschef på Statens Filmcentral, hvor hun siden har været en af de mest centrale personer i dansk kortfilm - den anonyme, erfarne eminence bag institutionens egenproduktioner af film, video og børnefilm.
Hendes overblik, fairness og erfaring gjorde hende i sin tid til eneste seriøse kandidat til det dengang nyoprettede job som produktionschef. I den permanente kulturpolitiske krigstilstand i dansk film er det karakteristisk, at der aldrig har været ballede omkring hendes person og beslutninger. Hendes personlige integritet, vilje, disciplin og beslutsomhed var af en anden verden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her