Analyse
Læsetid: 4 min.

Havregrød eller synergi i DR's forenede nyheder

24. februar 1998

Sammenlægningen af DR's nyhedsredaktioner giver stor magt til kommende nyhedsdirektør, men medarbejderne håber på mere tid til fordybelse

Skilderhus eller fladbuk. Tværmedial mediegrød eller digital synergi med optimal gennemslagskraft.
Det drejer sig om om DR's nye nyhedshus.
Scenarierne har været diffuse siden DR's bestyrelse 3. februar tiltrådte generaldirektør Christian S. Nissens forslag om sammenlægning af TV-avisen, Radioavisen, DR2´s nyhedsredaktion og P1's Orientering i én organisation.
I Nissens forslag lå desuden tanken om at samle alle nyhedskræfterne - i alt 460 DR-ansatte hvoraf 260 er journlaitser - i et nyhedshus tænkt som en udvidelse til Radiohuset ved Rosenørns Allé, men bestyrelsen har ikke taget endelig stilling til nyhedsorganisationens fysiske placering.
"Bestyrelsen overvejer forskellige alternativer," siger formand for DR's bestyrelse Finn Aaberg.
"Enten en udbygning af Radiohuset eller en omhusning i Gladsaxe."

Også på et andet område gik Nissens plan ikke rent hjem hos bestyrelsen. Generaldirektøren havde helst set, at chefen for den nye superredaktion skulle ansættes direkte under ham, som underdirektør, men bestyrelsen ønskede en egentlig direktør, på niveau med de nuværende radio- og tv-direktører, henholdsvis Hans Jørgen Skov og Bjørn Erichsen. Og derved blev det - med den tilføjelse, at de nuværende direktører bevarer fladeansvaret for tv og radio.
Direktører ansættes af bestyrelsen, og derfor skal DR's direktion 3. marts aflevere et stillingsopslag til bestyrelsens godkendelse. Opslaget skal vedlægges en foreløbig organisatorisk skitse og foreløbigt budget. Derudover ligger nyhedshusets skæbne og målsætning i hænderne på den kommende nyhedsboss.
Som bliver en magtfuld - ifølge nogles mening lige lovlig magtfuld - skikkelse i skabelsen af DR´s samlede nyhedsprofil.

Der er seertal i nyheder, og derfor er nyhedsflader interessante som konkurrenceparametre. Ikke mindst i en situation, hvor grænserne mellem tv, radio og smelter sammen.
"DR-nyheder" får desuden multimediekarakter, ifølge DR's direktion, og de journalistiske medarbejdere skal arbejde bimedialt, det vil i skrækscenariet sige: Lave radio med den ene hånd, tv med den anden og internetnyheder med den tredje.

Resultatet frygtes at blive en ensidig, seertalsorienteret nyhedsgrød i stedet for den mangefacetterede, indbyrdes uafhængige nyhedsdækning, DR i public service-forpligtelsens navn forsøger at præstere i dag.
Perspektiverne har bragt medarbejdere og ledere på DR's nyhedsredaktioner i offensiven mod de centralistiske undertoner i Nissens plan.

I DR's medarbejderblad DRåben havde journalisternes tillidsrepræsentanter Ole Corneliussen og Helle Bygum samt cheferne for radio- og tv-aviserne henholdsvis Connie Hedegaard og Lis M. Frederiksen den 30. januar signeret indlægget, som advarer mod centralisme og industriel nyhedsproduktion:
"Der må ikke være mistanke om, at en væsentlig nyhed er gemt af vejen af hensyn til Tv-avisens konkurrencesituation kl. 18.30 - eller omvendt, at Tv-avisen må afstå fra at bringe en væsentlig nyhed kl. 21, fordi centralredaktionen ønsker at reservere den til næste morgen."
"Hvis én nyhedsdirektør skulle have det afgørende ord i den daglige nyhedsprioritering i henholdsvis Berlingske Tidende, Weekendavisen og BT kan de fleste godt se, at der blev tale om et både urealistisk og usundt stort span of control," skriver DR-medarbejderne, der slutter indlægget med at efterlyse bedre, mere kritisk og mindre konform journalistik ud fra ønsket om mere pluralisme, mangfoldighed og øget kvalitet.

Den endelige struktur bliver formentlig et kompromis mellem to modeller, der dikusteres internet i DR, nemlig skilderhuset og fladbukken.
I skilderhusmodellen kører de nuværende nyhedsredaktioner videre i søjler med hver deres selvstændige chef under nyhedsdirektøren. Fladbukken beskrives som en cirkel, der vokser ben ud af; ét ben er radioavisen, et andet tv-nyheder, et andet orientering etc.
Nyhedshuset får her karakter af en organisk klat, som man kan bestille forskellige produkter fra.
"Det må være muligt at finde en mellemmodel, som både er professionelt ansvarlig og udnytter den synergieffekt, der ligger i sammenlægningen," siger Lis M. Frederiksen, der for nylig sagde sin stilling som chef for Tv-avisen op.
Lis M. Frederiksen mener, at der bør være ansvarlige chefer langt ned i systemet, som er ansvarlige for henholdsvis radio-, tv-nyheder og mere specialiserede nyhedsudsendelser.
"Derved kan man undgå skrækscenariet med den store havregrød," siger Lis M. Frederiksen, der samtidig ser synergieffekten som en mulig vitaminindsprøjtning til DR´s nyhedsmuskler:
"Vi er blevet presset til at producere mere og mere, og der er alt for lidt tid til grundig research og fordybelse. Vi vil gerne have vores egne vinkler på historierne, en højere faglighed og mangfoldighed, og det vil sammenlægningen i bedste fald give mulighed for."

Det er Lis M. Frederiksens opfattelse, at det er kvaliteten, der er intentionen bag Nissens plan, og hun mener ikke, at nedskæringstruslerne, der ligger implicit i arrangementet, er et instrument der kan banke det kommende DR-nyheder ind i en konform, centralistisk skabelon: "Det er stærke folk, vi har med at gøre her."
Mens DR's bestyrelse venter på direktionens stillingsopslag, gættes der i korridorerne navne på den kommende nyhedsdirektør - der bliver så godt som enevældig nyhedskonge (eller dronning) i de forenede nyhedsredaktioners fladbukkeskilderhus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her