Læsetid: 3 min.

Helvegs kinesiske hovedpine vokser

11. februar 1998

Udenrigsministeren gør sig store anstrengelser for at undlade at svare på, om han vil mødes med den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng

Den danske afdeling af Amnesty International er ikke interesseret i at drille den danske regering i forbindelse med den kinesiske systemkritiker Wei Jingshengs besøg i Danmark 28.-30. marts.
Det siger generalsekretær Lars Normann Jørgensen, Amnesty. Organisationen vil sende en officiel anmodning til udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) om et møde med Wei Jingsheng "i starten af næste uge" - altså når den kinesiske viceministerpræsident Li Lanqings officielle besøg i Danmark på torsdag og fredag er slut:
"Når vi ikke sender anmodningen før, er det, fordi vi skal have de praktiske detaljer på plads først," siger Lars Normann Jørgensen, der afviser, at Amnesty venter for at skåne udenrigsministeren.
"Det er helt tilfældigt, at sagen smutter ud i medierne nu. Vi var ikke klar til det og ville stille og roligt have rettet henvendelse til Niels Helveg sandsynligvis i begyndelsen af næste uge, når vi har fået aftalen, billetterne og det hele bekræftet," siger Lars Normann Jørgensen.

Helveg trådte vande
Niels Helveg Petersen trådte vande, da han tirsdag på sit ministeriums ugentlige pressebriefing blev konfronteret med tydeligvis irriterende spørgsmål om Wei Jingshengs besøg.
"Jeg har ikke yderligere kommentarer. Jeg tror, I får svært ved at stille mig et spørgsmål, hvor I ikke får det samme svar. I har fået 10 af allerede," sagde Niels Helveg Petersen efter 10-15 minutters udspørgning på den velbesøgte pressebriefing, hvor journalisterne stort set kun interesserede sig for den kommende tids kinesiske besøg.
Wei Jingshengs besøg er især interessant, fordi et særfly med viceministerpræsident Li Lanqing allerede torsdag klokken 11.20 lander i Kastrup Lufthavn.
Efter at Danmark i april 1997 fremsatte et kritisk resolutionsforslag i FN's menneskerettighedskommission i Genève, har de dansk-kinesiske relationer været anstrengte. Berlingske Tidende meddelte tirsdag, at Wei Jingsheng besøger Danmark kun godt en måned efter viceministerpræsidenten, men Niels Helveg Petersen havde gennem sin ministersekretær ladet avisen vide, at han ikke ville svare på, om han ville modtage Wei Jingsheng, eftersom han ikke havde modtaget nogen formel henvendelse.

Venter på Amnesty
Det havde han fortsat ikke, da han tirsdag eftermiddag briefede pressen. Tirsdag morgen havde han set en fax fra Wei Jingshengs assistent, men han oplyste, at han fortsat afventede en "formel henvendelse" fra Amnesty International:
"Vi har selvfølgelig ikke i regeringen haft nogen mulighed for at drøfte den foreløbige henvendelse, vi har fået. Vi vil tage stilling, når nærmere enkeltheder foreligger. I en sag af denne art vil det være helt naturligt for regeringen at rådføre sig med Folketingets partier," sagde Niels Helveg Petersen og henviste til, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er i Sydafrika og Folketinget på vinterferie.
Flere partier har dog klart i Berlingske Tidende tirsdag tilkendegivet, hvad de mener om Wei Jingshengs besøg:
"Helveg Petersen slår sig til ridder af menneskerettighederne. Nu tør han ikke uden videre sige ja til et møde med menneskerettighedernes mand nummer ét i Kina," sagde Per Stig Møller (K), der blev bakket op af Ulla Tørnæs (V), som mener, at Helveg "selvfølgelig" skal mødes med Wei Jingsheng.
Elisabeth Arnold (R) rådede tirsdag ifølge Ritzau sin partifælle udenrigsministeren til at mødes med Wei, men vente med at bekendtgøre mødet til efter viceministerpræsidentens afrejse fra Danmark.
Her er Torben Lund (S) imidlertid lodret uenig:
"En melding, der går på, at det er nok bedst at vente, til han har været her - det er alt for taktisk. Og det kan vi ikke være bekendt i et menneskerettighedsspørgsmål," siger Torben Lund til Ritzau.
Wei Jingshengs besøg i Danmark finder sted midt under FN's menneskerettighedskommissions møde i Genève, og Wei Jingsheng indgår i en række af fremtrædende menneskerettighedsforkæmpere, som besøger Danmark i anledning af 50-året for undertegnelsen af Verdenserklæringen om Menneskerettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her