Læsetid: 2 min.

Højrefløjen splittet over integrationslov

9. februar 1998

De konservative og Venstre raser mod tvangsfordeling af flygtninge, men deres bagland
er godt tilfreds

Staten skal fordele nye flygtninge rundt i landets kommuner, der så skal tage imod dem. Det er idéen i Thorkild Simonsens forslag til integrationslov, og den modtages forskelligt af oppositionen lokalt og nationalt.
Fra Christiansborg har alle V og K-politikere raset over idéen, men ude lokalt er man knapt så modvillige.
"I udgangspunktet mener vi at flygtningene skal placeres af staten. Vi mener ikke at kommunerne skal være tvunget til at påtage sig en frivillig fordeling. Det må være udlændingestyrelsens ansvar at sprede flygtningene", siger Evan Jensen, Venstre-borgmester i Lejre og ikke mindst formand for Kommunernes Landsforening, KL.
Selv om tvangsfordelingen altså ikke er problematisk for KL-formanden, er der masser af andre hår i suppen, når han ser på integrationsloven.
"Der er formentlig en lang række af de små kommuner, der ikke har ledige boliger i det almennyttige boligbyggeri. De skal enten købe eller bygge, for at få plads til flygtninge. Derfor mener vi, at der skal være et langt varsel, før kommunerne får besked på at placere en flygtning. Samtidig er vi kritiske over for, om tallet på 3.500 flygtninge om året holder stik. Vi mener, at regeringen har sat tallet urealistisk lavt", siger Evan Jensen.

Et nødvendigt onde
Det konservative Folkeparti på Christiansborg er meget kritisk over for tvangsfordeling af flygtninge.
Men den konservative Søren Andersen, der sidder i byrådet i Skive Kommune og i Kommunernes Landsforenings bestyrelse, er knapt så meget imod.
"Principielt er det jo et indgreb i det kommunale selvstyre, og grundlæggende ikke en god idé. Men på den anden side tror jeg ikke man opnår lovens hensigt uden en tvangsmæssig fordeling. Man skal være pragmatisk. Og der er meget i forslaget til en ny integrationslov, som vi er tilfredse med. Blandt andet det forhold, at kompetencen til at forestå uddannelse, sprogundervisning og integration kommer i kommunens hænder. Det er klart en forbedring", siger han.
Dermed er toppen af Ventres og de konservatives kommunale bagland ganske godt tilfredse med regeringens forslag om tvangsfordeling af flygtninge.
Det bekymrer ikke den konservative udlændingeordfører, Helge Adam Møller, at man ikke har hele baglandet med.
"Vi er imod tvangsfordelingen og har været det i mange år. Hidtil er flygtningene jo blevet fordelt, også de 20.000 bosniere, der stort set skulle integreres på en gang. Og nu modtager man det laveste antal flygtninge i otte-10 år. Det er én grundene til, at tvangsfordelingen ikke er nødvendig nu. Vi ville hellere gennemføre en lov om, at kommuner med mere end otte procent flygtninge kunne nægte at modtage flere," siger Helge Adam Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her