Læsetid: 2 min.

Ingen stemmer i isolation fængslinger

16. februar 1998

Debat om isolationsfængsling er blusset op igen. Justitsministeren bebuder, at der sandsynligvis vil ske stramninger. Men hvorfor er det ikke sket før?

Debatten om isolationafængsling er atter blusset op, efter at Information torsdag kunne fortælle, at antallet af isolationsfængslinger på over to måneder steg med 13 pct. i 1997.
Politiken har på lederplads kritiseret udviklingen og søndag tog Berlingske Tidende temaet op. Justitsminister Frank Jensen lover i den forbindelse, at der er stramninger i vente.
Men ingen har spurgt hvorfor der ikke er sket noget på området hurtigere. Faktisk skal man tilbage til 1989, for at finde starten på den debat, der nu igen blusser op.
Valgforsker Ole Tonsgaard fra Århus Universitet mener at isolationsfængsling er et emne, der har sva~rt ved at fange i befolkningen.

Giver ingen stemmer
~Der er i dag ingen stemmer at hente på emner som varetægtsfængsling og isolationsfængsling. Politikerne er sluppet afsted med ikke at diskutere det, og det tyder på, at det ikke er et emne, der interesserer befolkningen," siger Ole Tonsgaard, der håber, at der snart vil komme en lidt bredere debat om emnet.
"Automatikken i diskussionen er horribel og vi trænger til, at der er nogle der stiller spørgsmål ved, hvorfor Danmark er blandt de lande i Europa der bruger varetægtsfængsling i isolation mest. Og det skal ikke kun være politi og jurister, der skal diskutere det."

Politisk dovenskab
Formanden for Kriminalpolitisk Forening, Carsten Glargaard, mener, at det skyldes, hvad han kalder dovenskab og ligegyldighed fra politikernes side.
"Der er ingen der klapper en politiker på skulderen, hvis han strammer reglerne for isolationsfængsling. Poul Nyrup er mere optaget af slagtesvinenes adfærd end de stakkels skæbner, der sidder i de danske fængsler."
Dorte Bennedsen, medlem af Folketingets Retsudvalg og retsordfører for Socialdemokratiet, mener ikke, at det handler om stemmer.
"Vi beskæftiger os med mange emner i retaudvalget, der ikke umiddelbart interesserer befolkningen. Men jeg kan ikke give et svar på, hvorfor der er gået så lang tid."
Hun håber dog, at der snart sker noget på området.
"Varetægtsfængsling skal kun bruges, når det er nødvendigt i forhold til politiets efterforskning. Når det handler om at beskytte retssikkerheden, så skal vi hellere sørge for, at de tiltalte kommer hurtigere for en domstol."
Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech, ønsker ikke at diskutere om der er stemmer i diskussionen eller ej. Hun afventer Retsplejeudvalgets rapport.

Startede i 1989
Grunden til, at man overhovedet lavede isolationsundersogelsen skyldes, at der i 1989 blev stillet et privat lovforeslag fra de radikale. Dette lovforslag blev forelagt Strafferetsplejerådet, for at få en udtalelse. Rådet ønskede en videnskabelig undersøgelse af eventuelle psykiske skadevirkninger af varetægtsfængeling i isolation.
En forskergruppe blev derfor nedsat i 1990 og skulle efter planen være færdig med en rapport i 1992. Den kom i 1994.
En efterunderundersøgelser, der skulle opfange længerevarende eller sent opståede klager, skulle være færdig i 1995. Den kom i 1997. Nu venter man så på Strafferetsplejeudvalgets endelige udtalelse over syv år efter, at det oprindeligt blev bedt om en udtalelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her