Læsetid: 2 min.

Irak: FN spionerer for USA og Storbritannien

21. februar 1998

UNSCOM udlevere følsomt materiale om Irak til USA og andre vestlige stormagter

BOSTON
Set med den irakiske regerings øjne er FN's særkommission UNSCOM et instrument i hænderne på USA og Storbritannien, som skal tjene til at udspionere landets militære beredskab. Formål: at forberede en krig mod Irak.
Det har præsident Saddam Hussein og vicepremierminister Tariq Aziz påpeget gentagne gange.
Siden FN's våbeneksperter i 1992 begyndte deres inspektion og overvågning af Iraks kapacitet til at udvikle, fremstille og bruge nukleare, kemiske og biologiske våben har det derfor ikke skortet på småkonflikter med de lokale myndigheder. Ikke desto mindre er det lykkedes for UNSCOM at gøre store fremskridt i arbejdet med at tilintetgøre Iraks arsenal, skønt myndighederne ofte har afleveret falske rapporter og skjult våben og missiler.

Amerikansk spionage
Men det skrøbeligt funderet samarbejde brød helt sammen, da Irak sidste efterår beskyldte FN-kommissionen i New York for at udlevere følsomt materiale til USA og andre vestlige stormagter. Denne påstand blev lanceret, netop som våbeneksperter var rede til at aflægge besøg i nogle af Saddam Husseins nybyggede paladser, hvis præcise antal og størrelse der iøvrigt hersker uenighed om.
Det paradoksale er imidlertid, at Irak formelt set har ret. UNSCOM er rent faktisk et magtfuldt internationalt organ, som har til opgave at udspionere Irak.
"Vi orienterer regeringer og lader institutioner verden over vurdere det materiale, vi indhenter i Irak. Vi har brug for den assistance, vi kan få, og det er ikke kun fra USA," siger UNSCOM's talsmand Ewen Buchanan.
FN-kommissionen er med andre ord så afhængig af udefrakommende hjælp, at det har vist sig umuligt at holde tæt. Dertil kommer, at langt de fleste våbeneksperter udsendes af deres egen regering og selv om de har tavshedspligt formodes det, at nogle af dem bliver udfrittet, når de kommer hjem.
Det er bl.a. på denne baggrund, at Irak har forlangt, at færre amerikanere og britere udnævnes til våbeneksperter. Efter Baghdads mening skulle det mindske risikoen for amerikansk "spionage", hvis Rusland sender flere eksperter til Irak. Men både UNSCOM og USA frygter, at nogle af de russiske eksperter kan være ægte spioner, altså efterretningsfolk, som følger Moskvas dagsorden - ikke FN's.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her