Læsetid: 3 min.

Islam uden slør

25. februar 1998

Velskrevet debatbog for såvel muslimer som kristne - Islam beskrevet af en dansker, der er konverteret

NY BOG
Hvis man spørger en gennemsnitlig ikke-muslim om, hvordan vedkommende vil karakterisere Islam, får man højst sandsynligt følgende stikord: Fanatisme, strenghed, pligt, intolerance, kvindeundertrykkende, tilbagestående.
Det er det, man oftest hører om Islam i de vestlige medier. Og det skal ikke forblive ufortalt her, at der også findes mange beviser, der verificerer disse stikord. Tænk bare på, fatwaen mod Salman Rushdie, muslimernes 'dress-code', jalousidrab, tvangsægteskab, og ikke mindst menneskerettighedernes og demokratiets elendige situation i de muslimske lande.
Der kan være mange grunde hertil. En af dem er, at Islam i forskellige lande er blevet til en blanding af selve religionen og landets kultur og tradition. Således bliver det svært at skelne mellem disse ingredienser. Især for muslimerne selv. Et godt eksempel er de bøger om Islam, skrevet af muslimer, der på det seneste er dukket op i Danmark og foregiver at være 'objektive'.
Logisk set skulle man så tro, at én, der vælger at konvertere til Islam, gør det pga. religionen selv, uden at være påvirket af traditionerne i diverse islamiske lande. Vedkommendes udlægning af Islam vil derfor være interessant og 'sandere'.
Dette er nu sket. Aminah Tønnsen Echammari, danskfødt muslim, har i bogen Islam i europæisk klædedragt skrevet om sit syn på Islam.
Bogen tager udgangspunkt i Koranen, der er fælles for alle muslimer og handler om bl.a. Islams syn på kvinder og slør. Men da den berører mange flere emner, bliver den til en debatbog. Og Aminah Echammaris viden om Koranen gør bogen til en meget brugbar af slagsen.
Bogen begynder med at slå fast, at Islam er en verdensreligion, og Koranen er guds ord. For en muslim betyder det, at Islam til enhver tid er gældende. Men denne egenskab forstås meget forskelligt blandt muslimer. Det kan i yderste tilfælde betyde et ahistorisk syn på Islam, nemlig at det, der står i Koranen er sandt og gælder uanset tid og sted. Men det kan også betyde, at da Islam er en verdensreligion, skal Koranen 'følge med tiden' og dermed fortolkes forskelligt i tid og sted. Aminah Echammari er tilhænger af den sidste opfattelse. Hun har ajourført Islam til Danmark sidst i det tyvende århundrede. Og hendes udlægning er meget forskellig fra de muslimers, der er kommet til Danmark.

Håndbog i integration
Bogens undertitel er et udtryk for denne dobelthed: "stof til eftertanke og selv-ransagelse". Eftertanke for ikke-muslimer, der kan sammenligne Islam og Kristendommen og finde ud af, at i følge forfatteren kan de to religioner godt fungere sammen, da de udspringer af samme kilde. Og selvransagelse for muslimer, der bliver udfordret til at tænke selv. De kan bruge bogen som en håndbog i 'integration'.
Men bogen er ikke uden skønhedspletter. Nogle steder synes henvisningerne irrelevante og uden tanke. Det kan skyldes, at forfatteren har for meget at sige, og ikke kan strukturere sin tankegang og argumentation. Nogle kapitler er også tunge at komme igennem, men generelt er bogen velskrevet og veldokumenteret.
Den opfylder sin funktion, at debattere og sætte emnet i perspektiv. Men den ransager ikke Islam og en ikke-muslim får ikke lyst til at konvertere, men det er heller ikke bogens formål. Den viser kun, at Islam ikke er en entydig religion. På sin vis er bogen meget dansk, da den er kritisk og selvstændig. Samtidig er den meget islamisk, ved at fremstille Islam fra dens bedste side. Denne dobbelthed er det interessante ved bogen.
Om Aminah Echammari har ret i sin udlægning af Islam, kan man have forskellige meninger om. Og da det kun er gud, der kan bedømme, afstår jeg (her) fra at blande mig i diskussionen. Men jeg vil opfordre alle, muslimer og ikke-muslimer, til at læse bogen og tage stilling selv. For emnet er både aktuelt og interessant, og Aminah Tønnesen er en vidende guide, især for muslimerne. Men jeg håber ikke, at der kommer en fatwa imod hende.

*Aminah Tønnsen Echammari: Islam i europæisk klædedragt. 142 s., 218 kr. Fremad

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her