Læsetid: 1 min.

Konservative angriber forsvarsbesparelser

23. februar 1998

Besparelserne er et forsøg på at lukke munden på kritikerne af Irak-aktionen, siger ordfører

"Det er utroligt arrogant over for Forsvarskommissionen, at Lykketoft nu meddeler, at han vil skære ned på forsvarets budget."
Sådan siger de konservatives forsvarspolitiske ordfører, Jens Jørgensen, efter at finansminster Mogens Lykketoft i weekenden lovede at spare på forsvaret.
"Det handler om, at give aflad over for de kritiske røster i regeringspartiernes bagland, der ikke støtter Danmarks eventuelle medvirken i Irak-krisen," siger Jens Jørgensen.

Undsiger ordfører
"Vi får først de præcise tal fra Forsvarskommissionen senere. Men jeg forventer, at vi kan hente nogle besparelser," sagde Mogens Lykketoft og undsagde dermed sin egen forsvarsordfører, Ingrid Rasmussen. Hun havde tidligere kaldt det radikale forslag om nedskæringer for "billigt at komme med på nuværende tidspunkt, hvor Forsvarskommissionen ikke engang er halvt færdig med sit arbejde."
Kommisionen, der er sammensat af eksperter og politikere, arbejder i øjeblikket på at give en vurdering af, hvordan det sikkerhedspolitiske billede vil se ud fremover. Et arbejde, der forventes at tage mindst to år.
Den radikale forsvarsordfører, Jørgen Estrup, kan ikke forstå kritikken fra de konservative :

Nødvendig diskussion
"Det har karakter af, at man prøver at lægge låg på en diskussion. Det er da oplagt, at Forsvarskommissionen skal have lov til at arbejde, men man kan altså ikke med rimelighed føre valgkamp og sammensætte et nyt Folketing uden at have diskuteret de væsentlige områder." Han er godt tilfreds med Mogens Lykketofts melding.
"Den betyder, at debatten er kommet på plads. Vi skal videre og have gjort forsvaret tidssvarende. Vi har gjort meget ud af den internationale side, men vi har ikke har fået tilpasset nærforsvaret til en ny sikkerhedspolitisk situation, hvor der ikke er nogen trussel mod dansk område," siger Estrup.
Han mener dog ikke, at der nødvendigvis skal sættes tal på, hvor meget krigsstyrken skal skæres ned i dag.
Men kalder det "højst besynderligt" ikke at tage den generelle debat nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her