Læsetid: 3 min.

Kritik af kontrol med kemikalier

26. februar 1998

SF vil have flere ressourcer til Miljøstyrelsen - Vi er langt foran, hvad der laves i andre lande, svarer Svend Auken

Industrien skal holde op med at benægte problemerne med kemikalier. Ellers ender det med indgreb på samme måde som over for landbruget.
Budskabet var umisforståeligt, da SF-toppen med miljøordfører i går på et pressemøde fremlagde partiets bud på en handlingsplan mod et tilsyneladende løbsk kemikalie-forbrug.
De fik ekspertstøtte fra professor Finn Bro-Rasmussen, Danmarks Tekniske Universitet.
Som hovedpunkter vil partiet have lavet en kemikaliestyrelse under Miljøministeriet, have lavet en ny mærkningsordning, der kan sikre forbruger-valg, samt en udfasning og et forbud mod farlige kemikalier.
"Pesticiderne er kun toppen af isbjerget. Der bliver brugt 100.000 kemikalier, der ikke er undersøgt. Vi er omgivet af kemikalier," sagde Steen Gade og pegede på, at der er sket en stigningen i antallet af allergi- og kræftsygdomme blandt børn.
"Og ingen spørger, hvad det er, der resulterer i sygdommene."

Nødskrig
Professor Finn Bro-Rasmussen understregede, at den kemiske industris lancering af kemiske produkter de seneste 20 år er steget med 300 procent.
Han mener, at væksten er ude af kontrol og pointerer, at for langt størstedelen af kemikaliernes vedkommende, ved forskerne kun, at de eksisterer.
"Det her et nødskrig. Vi ved ikke nok om de stoffer. Nogle ganske få procent er undersøgt. Om resten ved vi kun, om det kan slå en fisk ihjel, hvis den spiser det," sagde Bro-Rasmussen.
Steen Gade mener, at industrien med fordel kan gå aktivt ind i at få styr på kemikalie-forbruget.
"Det land, der kommer først med metoder og produkter, der miljømæssigt er i orden, vinder i konkurrence-evne. Økonomisk vil det være en fordel på lang sigt," sagde Steen Gade, der kaldte det "en katastrofe" for miljøet med en VK regering.
SF ser gerne, at Miljøstyrelsen bliver tilført flere ressourcer i kampen mod de farlige kemikalier.
Miljøminister Svend Auken mener derimod ikke, at en styrkelse af Miljøstyrelsen vil løse problemerne:
"Vi løser ikke problemet ved at ansætte flere eksperter i Miljøstyrelsen. Den er oppe mod den kemiske industri med enorme ressourcer. Det kræver internationalt samarbejde i EU eller globalt," sagde Svend Auken
i går.
Finn Bro-Rasmussen fandt det pinligt, at man i Sverige er længere fremme på området end Danmark. Blandt andet pegede han på, at man i Sverige har lavet en egentlig kemikaliestyrelse.

Foregangsland
"At give et billede af, at Danmark ikke er er et absolut foregangsland på dette område, er helt forkert. Der er ikke noget land, der har udfaset og forbudt så mange sprøjtegifte og har en så intensiv kontrol som Danmark," siger Svend Auken, der er skeptisk overfor tanken om at oprette en kemikaliestyrelse efter svensk model:
"Det er mit indtryk, at der ikke kun er fordele ved den svenske model, hvor man har en kemikaliestyrelse, som ikke har ansvar for overvågning og fastsættelse af grænseværdier for kemikalier i jord, vand og luft. Dette ansvar ligger i Naturvårdsverket. Eller sagt på en anden måde: I Sverige har man fordelt ansvaret for kemikalierne på to styrelser - i Danmark er opgaven samlet ét sted," anfører Auken.
"I forhold til pesticiderne har vi gennem de sidste fem år systematisk arbejdet på at få de farligste forbudt. Ikke mindre end 170 midler er blevet forbudt, og i forhold til andre lande er vi meget, meget langt fremme," hedder det i skriftlig svar til Finn Bro-Rasmussen, som har formet dele af sin kritik som et åbent brev til ministeren.
Desuden vil nye aftaler med SF og Enhedslisten betyde en styrkelse af godkendelseordningen for sprøjtemidler og en bedre overvågning af grundvandet, siger miljøminister Svend Auken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu