Læsetid: 3 min.

Kun få nye navne i SF

25. februar 1998

Valget 11. marts giver ingen voldsomme ryk mellem ja-sigere og nej-sigere i Amsterdam-spørgsmålet

Der er ikke lagt op til store personudskiftninger eller voldsomme forskydninger mellem tilhængere og modstandere af Amsterdam-traktaten i den kommende SF-folketingsgruppe.
Størstedelen af partiets nuværende 13 M/K store folketingsgruppe står til at bevare mandaterne, medmindre partiet går katastrofalt tilbage.
To steder vil der helt givet ske udskiftning af de nuværende medlemmer, idet den 70-årige Gert Petersen (ja til Amsterdam), opstillet i Østre Storkreds, forlader tinget og erstattes af partiets næstformand Christine Antorini (ja). Hun er sikker på at få partiets første mandat i storkredsen, hvor SF opstiller på partiliste. Hvis partiet får solid fremgang, kan der falde endnu et mandat i Østre Storkreds, som går til partilistens toer, Thorstein Theilgaard (nej).
Også på Vestsjælland sker der udskiftning, eftersom Tommy Dinesen (ja) er blevet kommunalpolitiker og ikke genopstiller. Han erstattes af en nej-siger, der kan blive tidligere DKP-formand Ole Sohn (nej) eller Anne Mette Spaanhede (nej). Den 43-årige forfatter Ole Sohn har den fordel, at han er landskendt. Han mener, at det er sandsynligt, at han bliver valgt og vil gerne arbejde med arbejdsmarked, EU og kultur. Det 51-årige amtsrådsmedlem Anne Mette Spaanhede har de tre fordele, at hun er kvinde, lokal og aldrig har været kommunist. Hun mener selv, hun har en chance og vil gerne fordybe sig i undervisnings- og kulturpolitik.

Frahm ind ved fremgang
I tilfælde af fremgang kan et nyt mandat falde af til tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm (nej), der i 1994 mistede mandatet i Vestre Storkreds i København. Hun er spidskandidat på en partiliste, hvor ingen af de lavere prioriterede kandidater spås nogen chance for at sprænge listen.
I Københavns Amt kan spidskandidat på partilisten og partiformand Holger Kirkholm Nielsen (nej) trække rådgivende skatterevisor Christen Amby (nej) med ind i Folketinget. Christen Amby vil bruge sin store erfaring på skatteområdet, hvis han bliver valgt. I øvrigt interesserer han sig for "alting" - herunder udenrigspolitik, oplyser han til Information.

De yderlige
I det lille Roskilde Amt sidder udlændingeordfører Anne Baastrup (nej) på et yderligt mandat. Hvis amtet giver valg, går mandatet til hende, da hun står i spidsen for en partiliste med ret ukendte mandenavne på de følgende pladser.
Også landbrugsordfører Kristen Touborg (nej) sidder yderligt i Ringkøbing Amt, hvor partiet opstiller sideordnet, men hvor Kristen Touborg nok skal hive mandatet hjem, hvis der findes et SF-mandat den 11. marts.
Anni Svanholt (nej) kunne ved en tilbagegang sidde yderligt i Århus Amt, hvor hun er nummer to på en partiliste, der har Aage Frandsen (nej) som spidskandidat. I tilfælde af solid fremgang kunne Århus Amt bringe treeren, journalist Ejgil Andersen (nej) i Folketinget. Århus Amt har i federe SF-tider haft tre repræsentanter i folketingsgruppen.
Sikkert sidder gruppeformand Jes Lunde (ja-siger med lav cigarføring) i Nordjylland, hvor SF opstiller sideordnet, men hvor ingen andre navne på listen truer den landskendte finanspolitiker.

Gade får genvalg
Lige så sikker er den fratrådte gruppeformand Steen Gade (ja) på Fyn, hvor partiet opstiller sideordnet, men hvor den højtprofilerede Gade ikke bliver vraget, fordi han går imod partilinjen. Et godt valg kan trække tidligere folketingsmedlem Kaj Stillinger (nej), byrådsmedlem i Middelfart Hanne Lauritsen (nej), eller ja-sigeren Karsten Hønge ind i tinget.
Margrete Auken (ja) sprængte i 1994 partilisten i Frederiksborg Amt, men det behøver hun ikke denne gang. Den daværende spidskandidat Birgitte Husmark er flyttet til en næppe udsigtsrig placering som nummer tre på Københavns Amts partiliste, og i øvrigt er nordsjællænderne gået over til sideordnet opstilling, så Margrete Auken sidder solidt på sit mandat.
I Storstrøms Amt står fødevareordfører Jørn Jespersen (ja) til genvalg i kraft af partilisten.
Med partilisten i Søndre Storkreds står spidskandidat og moderat ja-siger Kjeld Rahbæk Møller til genvalg dér.
I Vejle Amt, hvor SF'erne opstiller sideordnet, kan Villy Søvndal (nej) utvivlsomt beholde sit mandat.
Går SF frem, kan den tidligere retsordfører, nu byrådsmedlem i Skive, Leif Hermann (nej) blive valgt i Viborg Amt. Et godt valg kan give valg til spidskandidaten på den sønderjyske partiliste, byrådsmedlem i Sønderborg Karin Petersen (nej), mens det er vanskeligt at forudse, hvem der eventuelt bliver valgt i Ribe Amt, hvor SF opstiller sideordnet.
Tilbagegang rammer først Roskilde (Baastrup), Århus (Svanholt) og Ringkøbing (Touborg) amter. Vestre Storkreds (Frahm), Københavns (Amby), Nordjyllands og Fyns Amter er de første til at glæde sig over fremgang for SF.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu