Læsetid: 2 min.

Landbruget: Produktionen må omlægges

6. februar 1998

Forståelse om ny vandmiljøplan tvinger landbruget til at omlægge produktion, siger Niels Th. Ilsøe, Landbrugsrådet. Godt det samme, siger radikal politiker

Den kommende Vandmiljøplan II griber så hårdt ind i landmændenes økonomi, at de er nødt til at omlægge deres produktion. Sådan lyder vurderingen fra vice-præsident i Landbrugsrådet, Niels Th. Ilsøe efter torsdagens forståelse mellem de to regeringspartier og Venstre, Konservative, CD og SF om hovedindholdet i en Vandmiljøplan II.
"Naturligvis må vi kigge på vores dyrkningsplaner for at modvirke nogle af de skadelige virkninger, men jeg synes det er et alvorligt indgreb," siger landbrugets talsmand til Information.
Niels Th. Ilsøe er særligt opbragt over, at landbruget nu skal nedsætte sit forbrug af kvælstof med ti procent. Den såkaldte gødningsnorm nedsættes.
"Forståelsen er et stort gennembrud og markerer den vej, dansk landbrug skal gå. Nedsættelsen af normen med de ti procent betyder for første gang, at landbruget ikke bare kan gøre, hvad der er det bedste økonomisk set. Nu er der for første gang politisk flertal for at sætte grænser for landbrugets produktionsmetoder," siger den radikale miljøpolitiske ordfører Elsebeth Gerner Nielsen.
Dermed kan forståelsen om vandmiljøplanen både reducere udvaskningen af kvælstof fra landbruget til drikkevand, søer og fjorde og sætte gang i en ny udvikling af landbruget.
Jes Lunde, gruppeformand i SF, lagde her vægt på, at vandmiljøplanen vil omfatte et folkesocialistisk krav om at fremme omstillingen til økologisk landbrug med ekstra 50.000 hektar.
"Der var politisk mulighed for at fremme økologien nu. Det har længe været tungt i forhold til både landbruget og de borgerlige partier," siger Jes Lunde, SF.
Selv om miljøminister Svend Auken var "sympatisk" indstillet over for SF-forslaget, så understregede han, at der endnu ikke var økonomisk dækning for at finde de omkring 80 millioner kroner, det vil koste.

Konservative fingeraftryk
Forståelsen indebærer, at Konservative og venstre begge har sagt ja til en reduktion af gødningsnormen på ti procent.
"Vi siger ja til en nedsættelse af gødningsnormen på ti procent under forudsætning af, at vi kan nå målet med vandmiljøplanen " siger Niels Jørgen Langkilde, miljøpolitisk ordfører for de konservative, der mener, at der nu er "mange konservative fingeraftryk" i torsdagens aftale om Vandmiljøplan II.
Også Venstres landbrugspolitiske ordfører Christian Mejdahl siger ja til nedskæringen på de ti procent under de samme forudsætninger som Langkilde.
Problemet er her, at regeringen og SF nok kan hente de 37.000 ton reduktion af kvælstoffet som er målet med Vandmiljøplan II. Det kan dog kun ske ved at skærpe kravene til, hvor meget landbruget skal udnytte kvælstoffet i husdyrgødning. Både Venstre og de konservative afviste torsdag en sådan skærpelse.
Derfor mangler der endnu fælles enighed mellem forligspartierne om en reduktion på næsten 4.000 ton kvælstof om året.
Partierne bag forståelsen mødes efter Folketingets vinterferie, det vil sige mandag den 16. februar, for at finde de sidste 4.000 ton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her