Læsetid: 3 min.

Litterært caféliv

7. februar 1998

The Globe Bookstore & Coffeehouse i Prag er blevet fast tilholdssted for bortløbne bognikker

PRAG
Hun sad midt i cafeen i The Globe Bookstore & Coffeehouse. Hendes ansigtstræk vekslede mellem frygt, smerte og lettelse. Når det så allerværst ud, løftede hun den ene hånd op til hovedet, lod pegefingeren glide frem og tilbage over hagen, kiggede op og lod øjnene plirre lidt, hvorefter grimassen skiftede til lettelse. Hun lignede nu en, som smerten ikke længere tog bolig i. Men det varede kun et øjeblik, så var den gal igen.
Globe ligger i Prag 7, en bydel lidt udenfor bymidten, og har ligget der siden 1993. Stedet bliver primært hjemsøgt af tilrejsende bognikker, som skødesløst sætter sig til rette med en bog i hånden, mens jazzen langsomt siver ud af højttalerne. Her hersker der en afslappet atmosfære hvor tanker trives.
Bogcafeen excellerer i engelsksprogede bøger, både nyudgivelser samt antikvariske udgaver. Selve boghandlen er vel ikke større end 30 kvadratmeter. Til gengæld er der meget højt til loftet, hvilket betyder flere meter høje bogreoler på alle vægge. Hvor der er mulighed for det, hænger der sort/hvide billeder af ejernes foretrukne. På fremtrædende steder ses Allen Ginsberg, Burroughs og det slæng. Bagest i højre hjørne hænger der et glasskab, som agerer alter. Bag ruden kan man blandt andet se City Lights Journal no. 3 hvor omslaget prydes af et billede taget udenfor Lawrence Ferlinghettis berømte boghandel City Lights Bookstore i San Francisco, som mere eller mindre står som forbillede for Globe. Og kun den fjollede turist, som endnu er våd bag ørerne spørger til prisen på dette relikvie.
Ligesom City Lights i San Francisco afholder Globe også oplæsninger flere gange om måneden. Og her kigger selv de store drenge forbi. To dage før mit besøg havde den tjekkiske forfatter Ivan Klima læst op fra sin nye bog. Klima har siden 70'erne været anerkendt som en af sit lands mest betydelige forfattere. Også selvom hans bøger fra 1968 og frem til fløjlsrevolutionen blev forbudt af det kommunistiske styre, og han således blev tvunget til at udgive sine bøger i udlandet.

Bogcafeen er tilholdssted snarere for forfatterspirer end for forfattere. Pigen med de krampagtige ansigtsudtryk havde flere allierede. Ved flere af bordene var notesbøger opslået. Den nye Hemingway sad ved siden af hende. De ænsede ikke hinanden i løbet af hele aftenen, men da klokken blev 11, lagde de papirerne fra sig. Hun satte sig ved hans bord, og han bestilte et glas vin til dem begge. Og der sad han så knap fyldt 20 år, lod vinen cirkulere i glasset, duftede, og smagte så forsigtigt. Drak endnu en lille tår, mens han smagte ekstra godt efter. Kiggede op på hende og signalerede med et andægtigt nik, at hun roligt kunne drikke den.
De var begge amerikanere. Et bud er, at de begge havde læst, at Prag er at sammenligne med 1920'ernes Paris og derefter overtalt farmand til at sponsorere et semester på Prags universitet, men med den skjulte dagsorden at skrive den store roman.
En fælles kærlighed til bøger præger Prags Globe. Her trives litteraturen på alle niveauer. Her kommer de intellektuelle, de der gerne vil være intellektuelle, de der bare elsker at læse og gerne gør det i selskab med lidt mad og en kop kaffe, mens de kigger på de skiftende kunstudstillinger i lokalet. Og her kommer de, der leder efter en antikvarisk udgave af en bog, og som bagefter fejrer triumfen med en kold Pilsner Urquell.
Man kan selvfølgelig bruge stedet som cafe. Bare komme forbi en almindelig tirsdag aften for at høvle nogle øl ned. Men den går ikke helt. Tre fodboldtilhængere kom ind bemeldte tirsdag, overstadige, fulde og opsat på ballade. Men de fik ikke et ben til jorden. De ansatte i baren svarede ganske enkelt bare nej på alle deres spørgsmål. Nej, det havde de ikke. Og nej, det havde de sør'me heller ikke. Efter et par højtråbende forsøg på at skaffe sig opmærksomhed gik de slukørede videre. Og alle genoptog deres sysler: læse bøger, aviser, spise, drikke, spille skak og så selvfølgelig skrive den store roman.

*The Globe Bookstore & Coffeehouse, Janovskeho 14, Prag 7. Åbent alle dage 10-24. Nærmeste metro er Vltavskà. Ellers går sporvognene nr. 5, 12 og 17 omtrent til døren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her