Læsetid: 2 min.

Som lyn og torden

10. februar 1998

'Guden Thor' er en billedmæssig pragtpræstation af de helt store

NY BOG
Vi ved det jo sådan set godt. Gennem flere generationer har den nu 76-årige lb Spang Olsen for længst slået fast, at han rager meterhøjt op når det gælder illustrationskunst på såvel nationalt som internationalt plan.
Her i 98 er det faktisk 50 år siden Spang Olsen debuterede med illustrationerne til Halfdan Rasmussens "Fem små Troldebørn". Det blev kimen til et livslangt uhyre produktivt samarbejde, som helt frem i 96 førte til endnu et spillevende fællesprodukt Mariehønen Evigglad, en sprudlende samling rim for børn og barnlige sjæle. Nonsensvers og fabulerende billedguirlander i fineste aftapning.
Fra 54 begyndte Spang Olsen at udgive billedbøger med egen tekst. Mange af dem - eksempelvis Det lille lokomotiv (54) og Blæsten (63) - er i dag klassikere, som burde genudgives. Man kan i hvert fald roligt konstatere, at med den aktuelle gennemreviderede og samlede udgave af Spang Olsens tre bind om guden Thor (som oprindelig udkom i 70'erne) er det sat en norm for, hvordan det skal gøres.

Ren øjenfryd
Guden Thor er ren øjenfryd. Over 104 sider - alle illustreret i farver - åbner sig som en lang billedfrise, et sandt kildevæld af scenerier, som med en højtudviklet sans for såvel voldsomt drama som naturlyrisk poesi skaber et storslået, gennemsanset rum omkring de kendte skikkelser fra den nordiske mytologi.
I centrum står tordenguden, frugtbarhedsskaberen og slagsbroderen Thor med sin uundværlige hammer Mjøl-ner. Hans troldeagtige, virile og rødskæggede statur ligefrem lyser ud af siderne, når der er optræk til kappestrid med de forhadte jætter. Og der er saft og kraft i hammerslagene, da Thor udklædt som Freja skal agere Tryms yndige brud og bag sløret afdækker sin sande identitet. Eller da Thor under et besøg hos jætten Hymer skal demonstrere sin styrke og med et oksehoved som madding får selveste Midgårdsormen på krogen. Den får et hammerslag "så hele Jorden skjalv og klipper helt inde på kysten revnede," som det hedder i Spang Olsens gendigtning.

For billedelskere
De nordiske myter om Thor, Odin, Loke, Freja m.fl. bliver i Spang Olsens tekst og streg til en række livfulde og storladne historier, der bæres af en varm fortælletone og et billedsprog, der har sin helt egen yderst stoflige tekstur. Der er en konstant bevægelse i opslagene, som med den karakteristiske krøllede streg og en dramatisk spænding mellem den sorte farve og farverne rød, blå, grøn og brun giver en stor dynamik i samspillet mellem menneskeskikkelser og de smukke landskaber.
Det er forlaget Alma og Susanne Vebels store fortjeneste - med støtte fra Statens Litteraturråd - at dette i ordets bedste forstand folkelige værk nu er tilgængeligt for nye generationer af forslugne billedelskere. Jeg tør godt garantere både for holdbarhed og vitaminernes beskaffenhed. Det er simpelthen hamrende godt.

*Guden Thor. Ib Spang Olsen (tekst og illustrationer): 104 s., alle ill. i farver, 328,-. Alma

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her