Læsetid: 2 min.

Lynvalg gavner Amsterdam

20. februar 1998

To af nej-sigernes trumfkort kan miste værdi under valgkampen, mener Europabevægelsen Drude Dahlerup utilfreds lynvalg

Bruxelles
Hos dem som arbejder for et ja ved den kommende folkeafstemning om Amsterdam-traktaten, er der stor tilfredshed med, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen har udskrevet valg.
Samtidig raser JuniBevægelsens Drude Dahlerup over statsministerens lynvalg. Hun frygter, at mange planlagte møder om Amsterdam-traktaten nu vil blive afløst og at det vil gå ud over EU-debatten, der dårligt nok er kommet i gang.
Blandt politikerne på Christiansborg er der naturligvis forskellige reaktioner på valget. Nogle vil aflyse deres deltagelse i planlagte EU-møder, mens andre holder fast i EU-møderne.
Et eksempel er den konservative Henriette Kjær, som har sin kalender pænt besat med EU-møder.
"Dem har jeg ikke tænkt mig at aflyse. EU-sagen er så vigtig, at det bare bliver en del af den almindelige valgkamp," siger Henriette Kjær til Information.

Fordel for ja-sigerne
Hos Europabevægelsen kan politisk medarbejder Henrik Carøe Gjellebøl se to områder, hvor det hurtige folketingsvalg vil være en fordel for ja-sigerne. Dels vil noget af debatten op til folketingsvalget komme til at handle om flygtninge og grænsen. Et tema som også er relevant ved EU-afstemningen.
"Her kan valget måske demontere noget af det sprængfarlige i den debat, fordi dette spørgsmål nu vil blive diskuteret i en indenrigspolitisk sammenhæng," siger Henrik Carøe Gjellebøl.
Han bakkes op af Henriette Kjær som peger på, at folketingsvalget med stor sandsynlighed vil vise stor opbakning til de partier, som godkendte Schengen-aftalen om en ophævelse af de danske grænser.
Drude Dahlerup fra JuniBevægelsen mener ikke, at en debat om flygtninge op til folketingsvalget vil svække EU-modstandernes argumentation om grænsen. Hun peger på, at JuniBevægelsen netop gerne vil undgå den ubehagelige del af debatten om udlændinge som køres på højrefløjen og i stedet koncentrere diskussionen op til EU-folkeafstemningen om de ideologiske aspekter af EUs arbejde med at få fjernet grænsen.
Henrik Carøe Gjellebøl peger også på, at et folketingsvalg nu kan få den betydning, at eventuelle vælgere, som ville stemme nej ved EU-afstemningen på grund af almindelig politikerlede, nu kan få afløb for deres utilfredshed ved folketingsvalget. Det mener Europabevægelsens politiske medarbejder vil gavne ja-siden.

Kort medievalgkamp
Hos JuniBevægelsen er Drude Dahlerup bekymret over udsigten til aflysningen af EU-møder.
Hun frygter, at debatten om Amsterdam-traktaten nu først for alvor vil komme i gang efter påskeferien. Det vil i følge Drude Dahlerup fjerne en del af EU-valgkampen fra forsamlingshuse, højskoler osv.
"Det ser nu ud til, at det i langt højere grad bliver en kort medievalgkamp," siger Drude Dahlerup. Hun frygter, at folketingsvalget vil få den effekt, at valgdeltagelsen ved EU-folkeafstemningen i maj vil blive lavere end ved afstemningerne om Maastricht-traktaten, og det vil i følge Drude Dahlerup gavne ja-siden, fordi især socialdemokratiske EU-skeptikere vil blive hjemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her