Læsetid: 2 min.

McDonaldisering af radioen

4. februar 1998

DJBFA overvejer sagsanlæg mod DR for overtrædelse af public service regler

CDANG-LAKRIDS
Arne Würgler, formand for Danske Jazz, Beat og Folke-musik Autorer (DJBFA) overvejer for tiden at lægge sag an mod DR for overtrædelse af reglerne om public service, grundet underprioritering af lytterkrav på dansk musik. Würgler, der fuldt ud deler Sebastians kritik af DR's musikstrategi for radioen, har via Gallup foretaget en undersøgelse blandt radiolyttere om deres ønsker på dansk musik i radioen.
Undersøgelsen antyder, at halvdelen af befolknigen finder det rimeligt med mindst 50 pct. dansk musik i radioen. Kun 29 pct. foretrækker, at mindre end halvdelen er dansk.

Divergerende tal
Et stort flertal af de ca. 1000 adspurgte mener, at DR har en forpligtelse til at støtte dansk kultur ved at spille dansk musik af danske komponister og sangskrivere.
DJBFA's måling på musikudbuddet i P3 i uge 31 sidste år viste, at der landsdækkende blev spillet 15,8 pct. dansk musik og 84,2 pct, udenlandsk. DR hævder selv, at de i 96-97 spillede 31 pct. dansk musik, men DJBFA hævder, med henvisning til oplysninger fra KODA, at det reelle tal sjældent overstiger 25 pct.
"En af grundene til det lave tal er, at man har indført Music-Master sytemet," siger Arne Würgler til Informa-
tion, "man indspiller 3.000 numre på en harddisc og lader en computer vælge numrene til de enkelte programmer. Musikken bliver udskilt fra resten af programfladen, undtagen i aftenfladen, hvor programmedarbejderne får lov til at vælge musikken selv."
"Der sidder et lille musikudvalg på syv mennesker, der vælger de ting ud, som de synes skal spilles i radioen."

Formatteret radio
"Formatteret radio, som det kaldes, tager ikke hensyn til lytternes ønsker. Man har nogle faste prioriteringer, dels at man skal spare penge, for det er gratis at spille amerikansk musik, hvor der skal betales gramex for dansk, dels at man ikke mener at danske unge, som er P3's målgruppe, er interesserede i dansk musik.
"Det er en farlig fødekæde, for hvis autorerne kan mærke, at der skal synges på engelsk og på en bestemt måde for at tiltale de mennesker, der kører systemet. Så bliver udbuddet for lille."
"Vi mener, DR har overtrådt sine public service forpligtelser, og vi har haft jurister til at se på sagen. Men foreløbig har vi holdt et møde med DR's ledelse, hvor vi har fremført vores synspunkter, og ledelsen har sagt at den vil holde et seminar om problematikken til for-året," siger Arne Würgler, der har oprettet en argumentbank med stabelvis af indvendinger mod det, han kalder DR's McDonaldisering af radioen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her