Læsetid: 4 min.

Mimis ultimatum truer ikke de borgerlige

25. februar 1998

CD's ultimative krav er kun forpligtende for partiet selv, mener valgforskeren Lars Bille - Der er ingen trusler overfor de borgerlige. CD er nu ude af fokus

Det blev en borgerlig løsning. Centrum-Demokraterne vil pege på en borgerlig leder efter valget den 11. marts. Dermed opfyldte CD alle forventninger til partiets retning, da de i går bestemte sig. Men selvom partiet stiller ultimative krav, er partiet nu uden tænder.
"Hvis der skal være alvor bag partiets udsagn om, at deres krav til en borgerlig regering er ultimative, så skal de være parat til at stemme en VK-konstruktion ned til fordel for en ny SR-regering med støtte fra SF og Enhedslisten. Dét ville være et problem for CD, hvis der var et borgerligt flertal med CD som en nødvendig brik", spår Lars Bille, lektor ved Københavns Universitet.
CD forlod treparti-regeringen for lidt over et år siden, fordi CD ikke ville være afhængig af Enhedslisten og SF.
CD's ultimative krav fremkom i går, da partiet garnerede deres støtte til V og K med fem hovedkrav, samt en række underpunkter.
CD's krav er, at der ikke må røres ved hverken efterlønnen, satserne på dagpengene, eller på flygtninges adgang til indrejse i Danmark. Der skal satses på en anden slags folkeskole. Og samtidig skal lejeværdien af egen bolig afskaffes over fire år.

Samarbejdsparti
CD skal officielt have opfyldt alle punkter for at være det parlamentariske bagland for en VK-regering. Og dermed skal en kommende, borgerlig regering også helst forpligte sig til ikke at gennemføre nogle af punkterne udenom CD.
"Men ultimative krav er kun ultimative, så længe de er nødvendige. Det er kun noget, der forpligter CD selv. Og så skal det overfor vælgerne se ud som om, CD er faste i kødet", siger Lars Bille.
Mimi Jakobsen, CD's leder, forsøgte i går at placere sig som et samarbejdsparti, selv efter at have peget borgerligt næste gang: "Vi er et borgerligt midterparti", siger hun. Derefter understregede CD-lederen, at partiet havde været glad for at sidde i den sidste Nyrup-regering. Og at partiet havde været endnu gladere for at forlade Nyrups regering. Budskabet til de borgerlige partier er dermed klart. Hvis ikke de giver CD de ønskede garantier, så vil CD pege på Nyrup en gang til.
Da CD forklarede den nye placering i det danske politiske billede i går, benyttede partiets ledelse chancen til at rose både Nyrup og Lykketoft: "Jeg synes ikke mindre om Nyrup, fordi vi nu peger på en borgerlig regering. Han er en udmærket statsminister. Og at han har fået socialdemokraterne ind på en fornuftig kurs lover godt for samarbejdet i det næste folketing. Vi har også en høj respekt for Mogens Lykketoft", sagde Mimi Jakobsen.
Til gengæld bedyrede CD's leder, at de radikale havde varmet partiet op til at foretage det politiske sidevalg.
"Vi er jo blevet varmet godt op af Det Radikale Venstre, med deres planer om mere lejeværdi til pensionisterne, forsvarsbeskærelser, og truslen om at røre ved befordringsfradraget", sagde hun.

Jelved ikke overrasket
Hun suppleres af partiets formand for Finansudvalget, Peter Duetoft: "Vi vil have et skriftligt parlamentarisk grundlag for støtten til en borgerlig regering. På den måde bliver de velfærdsreformer, som Det Radikale Venstre kan finde på sammen med V og K, ikke til noget", siger Duetoft.
Den radikale leder, økonomiminister Marianne Jelved, er ikke overrasket over CD's udmelding: "Det havde vi forudset som en realistisk mulighed, siden de meldte sig ud af regeringen", siger hun. Hun syntes ikke, at CD er et midterparti.
"De er erklæret borgerlige. Hvis de er et midterparti, så ved jeg snart ikke, hvad et midterparti er. Hvis de vil være brobyggere mellem VK og SR, så syntes jeg, det er vanskeligt med ultimative krav. Det er ikke en måde at være brobygger på. Og vores forslag til reformer er ikke ultimative. Vi mener bare ikke, at man kan afdrage gælden og lette skatten på samme tid. Derfor fremlægger vi forslag til finansiering af vores reformforslag, men det er ikke for at ødelægge folks livsvilkår", siger Marianne Jelved, som kommentar til CD's kritik af et radikalt forslag om fuld lejeværdibetaling for pensionister.
Poul Nyrup Rasmussen hilste i går CD's sidevalg velkomment.
"Nu har CD truffet sit valg. Nu må befolkningen træffe deres. Den eneste sikre vej til en fortsat fornyelse af velfærdssamfundet til gavn for alle er en stor opbakning til Socialdemokratiet. CD har med sit valg i dag blot understreget dette", siger Nyrup.
Endnu gladere er naturligvis V og K.
Selvom partierne absolut ikke vil give CD politiske garantier, vil partierne gerne bruge CD til at danne en borgerlig regering med.
"Vi er meget glade for CD's udmelding. De har bekendt sig til det borgerlige Danmark, og vi skal nok finde ud af at danne en borgerlig regering. Vi skal nu vælge mellem to vidt forskellige måder at drive Danmark på", siger Per Stig Møller, de konservatives leder.
Og Venstres Uffe Ellemann-Jensen afviste pure at kommentere CD's ultimative punkter: "Jeg vil ikke allerede nu begynde at lave regeringsforhandlinger. Det ville være helt urimeligt over for vælgerne", siger han til RB.
Lars Bille fra Københavns Universitet mener, at CD med udmeldingen har nået sit opmærksomheds-klimaks i denne valgkamp.
"Nu tror jeg at CD har fået den maksimale presse de kunne få. Dels var der spekulationer om Mimis fysiske tilstand, og dels har der været skriverier om, hvilken side, de ville pege på. Den spænding er udløst, og nu er der ikke noget tilbage, der gør CD mere interessant end alle andre partier. En mulighed nu er, at pressen ganske enkelt lader dem være", siger Lars Bille.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her