Læsetid: 4 min.

Musik og marked

18. februar 1998

Mogens Christensen og Lars Graugaard er danske komponister, der går utraditionelt til værks. De er begge tilknyttet orkestre som hus-komponister

I dagens avis beretter vi andetsteds på siden om Sjællands Symfoniorkesters nye erhvervelse: En huskomponist. Mogens Christensen hedder han. Ikke kendt af den brede befolkning, men i de faglige kredse kendt som en af sin generations mest spændende.
Orkestret kan hjælpe komponisten med at blive bedre og mere kendt, og komponisten kan hjælpe orkestrets medlemmer til at få et tæt forhold til den ny musik.
At Sjællands Symfoniorkester nu kan tilknytte en dansk komponist, skyldes en betænkning fra Statens Musikråd fra september 1992, hvor det bl.a. hedder, at "Komponister og orkestre vil kunne tilføre hinanden mange positive impulser, såfremt et samarbejde kan etableres på et for begge parter attraktivt grundlag".
Man må med andre ord gå ud fra, at Statens Musikråd har bidraget med midler til samarbejdet. Den forhåbentlig snart mere kendte Mogens Christensen vil herefter få en fast indtægt, der betyder at han kan koncentrere sig om at skabe og formidle sin musik.
At tilknytte en komponist eller et ensemble til en institution, er ikke så almindeligt herhjemme. I udlandet derimod er samarbejdsformen kendt under navnet composer in residence. Ud over Mogens Christensens tre-årige forbindelse til Sjællands Symfoniorkester kan vi nævne, at Athelas Sinfonietta Copenhagen er ensemble in residence i Danmarks Radio, og komponisten Lars Graugaard udvikler sit talent i samarbejde med Odense Symfoniorkester.

Projektmidler
Når Sjællands Symfoniorkester har haft held til at knytte en komponist til sig, skyldes det et kendskab til dansk musiklivs økonomiske bagmænd. Denne formulering er også overskriften på et debatmøde, Dansk Tonekunstner Forening arrangerer mandag den 23. februar kl. 17-19 i Café Charlottenborg, Nyhavn 2.
En stor del af den musik, der spilles i Danmark i dag, ville ikke kunne lykkes under normale markedsvilkår. Musiklovsmidlerne bevæger sig via Statens Musikråd rundt i mange af hjørnerne i musiklivets organisationer. Amterne og kommunerne hjælper også til, og ikke sjældent ses også private midler at have muliggjort et projekt.
Dansk Tonekunstner Forening har sat en dagsorden, der søger at afdække spørgsmål som:
*Er det den musik, der 'sælger', der sætter dagsordenen?
*Er 'kundegrundlaget' for spinkelt, eller er vi bare forvænte?
*Hvor kommer pengene fra, og kommer de 'hjem' igen?
*Kan musiklivet - i alle led - regne med en stabil økonomisk fremtid?
Disse og andre spørgsmål vil personer med tilknytning til forskellige pengekasser diskutere og søge at svare på.

Komponist & musiker
Ovenfor nævnte komponist, Lars Graugaard, er tilknyttet Odense Symfoniorkester. Graugaard har formået at klare to karriereforløb samtidig: Han er både professionel fløjtenist og komponist. Dertil har han erhvervet administrativ erfaring som arrangør af ISCM Verdensmusikdagene i 1996, og som formand for ny musik foreningen Musica Nova.
Det er ikke urimeligt at karakterisere Lars Graugaard (f. 1957) som en 'gør-det-selv mand'. Han har ikke noget stort forlag i ryggen til at smøre de rigtige steder, men han kan til gengæld noget andet: Han kan også spille.
I årenes løb har Graugaard opbygget et kontaktnet især i udlandet. Han spiller kollegers musik, de spiller hans. Der er knyttet bånd til musikere og orkestre fra fjerne lande. Man kan sige, at Lars Graugaard og Mogens Christensen har det til fælles, at de ikke opererer i de hjemlige cirkler, i konservatoriekredsene, omkring bestemte lærere.
Mogens Christensen har i en årrække virket og boet i Bergen, Graugaard har brugt sin tid på at rejse ud i verden for at spille og for at blive spillet.

Nye cd'er
Der er netop udkommet ikke mindre end tre nye cd'er med musik af og med Lars Graugaard, alle på plademærket Olufsen Records. De to af cd'erne
(Classcd 187/188 og Classcd 189) er rene portræt-cd'er, udelukkende med musik af Graugaard, den tredie (Classcd 184) præsenterer musik af Carl
Nielsen, Otto Mortensen og Flemming Weis. Her spiller Graugaard sammen med Scandinavian Chamber Players.
De to førstnævnte udgivelser ville ikke kunne have været realiseret uden økonomisk hjælp fra Dansk Komponist Forening, KODA's nationale midler, Statens Musikråd og KODA's kollektive båndmidler. En oplysning, der skaber forbindelse til klummens tidligere formulering om nødvendigheden af "kendskab til dansk musiklivs økonomiske bagmænd".
Det er altså ikke nok at man skriver god musik, man skal også være god til at få den ud, spille den eller få den spillet. Lars Graugaards orkestermusik er nu kommet med det polske orkester Filharmonia
Pomorska og det mexicanske orkester Filarmónica de Querétaro. Noget af musikken er uropført ved festivalen 16th International Forum for Contemporary Music i Mexico 1994.
Det er da morsomt (som Dronning Ingrid plejer at sige det i positiv betydning), at en dansk komponist bliver spillet og indspillet af musikere så fjernt fra de nordlige egne.
Et andet ensemble, der har indspillet Graugaards musik, er det islandske Caput ensemble. Jeg husker endnu koncerten med ensemblet i forbindelse med sidste Composers' Biennale i København, hvor Caput spillede Graugaards musik. Det skrev jeg begejstret om. Samme begejstring kan man passende formidle i forbindelse med ensemblets indspilning af Graugaards sinfonietta-værker.
Hvis De kunne tænke Dem at vide mere om to yngre danske komponister, der går utraditionelt til værks, er der adskillige cd'er på markedet: Graugaard er indspillet på Olufsen Records, Christensen på Paula Records.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her