Læsetid: 4 min.

Niedersachsen afgør Tysklands fremtid

27. februar 1998

Hvis det går godt for ministerpræsident Schröder ved valget i Niedersachsen bliver han SPD's kandidat til efterårets kanslervalg med stor chance for at vælte Kohl af pinden

CNN er allerede på pletten sammen med i alt 2.000 journalister og fotografer fra hele verden. Og endnu flere ventes at komme til Hannover i løbet af weekenden.
Den store interesse for at besøge den nordtyske by skyldes imidlertid hverken den lokale industrimesse, eller at der er udbrudt en ny krig. Det handler såmænd om noget så traditionelt lidet ophidsende som et landagsvalg i den tyske delstat Niedersachsen.
Ved dette valg er der nemlig langt større ting på spil, end hvem der skal regere delstaten i de næste fire år.
Således kan nogle få tusinde vælgere ved delstatsvalget søndag i realiteten afgøre, om Tysklands næste kansler er socialdemokrat (SPD'er) og hedder Gerhard Schröder eller - som nu - er kristelig demokrat (CDU'er) og hedder Helmut Kohl.
Gerhard Schröder, den 53-årige ministerpræsident for Niedersachsen, er til generalprøve hos de lokale vælgere. Klarer han sig godt på søndag, bliver han allerede dagen efter udnævnt til kansler Kohls modkandidat ved Forbundsdagsvalget i Tyskland den 27. september. Med Schröder i front kan SPD fravriste Kohl magten, siger meningsmålingerne.
Klarer Schröder sig imidlertid dårligt ved delstatsvalget, vil partiledelsen på mandag i Bonn i stedet udnævne partiformand Oskar Lafontaine som SPD's kanslerkandidat. Problemet med Lafontaine er bare, at han har langt sværere ved at slå Kohl til september.

Intern splid
Når det overhovedet er kommet så vidt, at SPD kan blive nødt til at droppe den kandidat, som har de bedste chancer mod Kohl, skyldes det en intern strid i partiet.
Schröder er nok populær hos vælgerne - også hos mange borgerlige, der er trætte af Kohl - men partiledelsen kan ikke lide Schröders høje cigarføring og flirten med forretningsverdenen. Slet ikke den mere traditionalistiske Lafontaine, der selv har kanslerambitioner. Derfor har man sagt til Schröder, at han skal bevise sig selv over for vælgerne i Niedersachsen. Det vil sige genvalg som ministerpræsident overfor CDU-kandidaten, Christian Wulff.
"Intet problem," har det lydt fra Schröder, der oven i købet selvsikkert har sagt, at hvis han mister to procentpoint i forhold til de 44,3 procent af stemmerne han fik sidste gang, så dropper han sine kanslerambitioner.
Sådan et ultimatum kan dog nemt give bagslag. Det er set tidligere i tilfældet Thorbjørn Jagland - den tidligere norske statsminister, der måtte gå af efter valget i september, fordi Arbeiderpartiet ikke opnåede de magiske 36,9 procent af stemmerne.

Marginalstemmer
De seneste meningsmålinger i Niedersachsen viser, at SPD og Schröder ligger på 43 procent af stemmerne, mens Wulff og CDU er kommet over 40 procent mod 36,4 i 1994. Samtidig ser det ud til at de frie demokrater (FDP) kan komme over spærregrænsen på fem procent. Sidst fik de 4,4 procent. Sker det kan det forrykke magtbalancen i delstaten og tvinge Schröder til at indgå en koalition med enten FDP eller Bündnis90/De Grønne, som står til at få otte procent af stemmerne.
Hvis Schröder går fra at have magten alene til at blive nødt til at danne en koalition, er det næppe det bedste udgangspunkt for et korstog mod kanslertitlen. I så fald kan partiledelsen på mødet mandag i Bonn nemt tænkes at vælge Lafontaine som kanslerkandidat i stedet.
Marginalstemmerne er derfor helt afgørende for Schröders muligheder. På den baggrund kan man sige, at nogle tusinde stemmer fra de 6,9 millioner stemmeberettigede niedersachsere kan afgøre Schröders skæbne, og dermed om et magtskifte i Tyskland er realistisk.
Af samme grund har Kohl vejret morgenluft midt i de dårlige meningsmålinger, han ellers får. Kansleren har lagt hele sin vægt ind i valgkampen i Niedersachsen til støtte for Wulff, der har fire års erfaring i landagen.

Ventetid i SPD
I hele det tyske socialdemokrati holder man vejret inden valgresultatet søndag aften. Fra da af lægger både Lafontaine og Schröder fløjlshandskerne, og deres gentleman-aftale om ikke at bekæmpe hinanden offentligt udløber.
De to er en kende forskellige - også når det gælder de politiske prioriteringer.
"Lafontaine betegnes som mere venstreorienteret og tilhænger af grundlæggende socialdemokratiske værdier. Men man skal ikke glemme, at også 'traditionalisten' Lafontaine er blevet kritiseret af fagbevægelsen," siger Karsten Voigt, der er SPD-medlem af Forbundsdagen til Information.
Han henviser til, at Schröder normalt står for skud hos fagforeningerne, der mener han er for arbejdsgivervenlig. F.eks. sidder Schröder i bestyrelsen for Volkswagen.
"Det er klart, at de to begge er præget af deres respektive erfaringer. For eksempel tror jeg, at Schröder har fået sin lidt mere positive holdning til globaliseringen via sin post i Volkswagen, mens Lafontaine stadig tror, man kan stoppe den," siger Karsten Voigt, der afviser at sige hvem han foretrækker som partiets kanslerkandidat.
Spekulationerne op til valget i Niedersachsen har i øvrigt også gået på, om valget i virkeligheden står mellem Christian Wulff og SPD's nummer to i delstaten, Gerhard Glogowsky. Denne skal tage over, hvis Schröder bliver forbundskansler. Flere socialdemokrater har udtrykt frygt for, at mange socialdemokratiske vælgere hellere vil stemme på Wulff end på en kandidat som Schröder, der alligevel vil videre.
"Der er selvfølgelig nogen, der tænker sådan. Men der er lige så mange der vil sætte kryds ved Schröder netop fordi han har ambitioner om at blive kansler, og fordi de ønsker ham som kansler. Det går begge veje," siger Voigt.

*Vigtigt valg
6,3 millioner vælgere i den nordtyske delstat Niedersachsen skal søndag vælge ministerpræsident. Hvis de vælger socialdemokraten Gerhard Schröder, beholder de ham næppe ret længe. Så rejser han til Bonn for at udfordre kansler Helmut Kohl til Forbundsdagsvalget i september. Information ser i de kommende dage på valget, som alle i Tyskland venter på

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her