Læsetid: 3 min.

Nye brande truer Indonesien

4. februar 1998

Tørke, økonomisk krise og IMF-krav kan gøre brandene værre end sidste år, advarer miljøorganisationer

Jakarta
Nye skovbrande i Østkalimantan og brændende tørveområder på Sumatra får nu alarmklokkerne til at ringe i den indonesiske hovedstad.
Verdensnaturfonden og en indonesisk miljøorganisation advarer om, at den langvarige tørke i samspil med Indonesiens nuværende økonomiske krise kan medføre skovbrande, smog og økologiske problemer af et større omfang end sidste år.
Desuden frygter de, at et krav fra Den Internationale Valutafond, IMF, om at åbne Indonesien for udenlandske investeringer inden for palmeolieindustrien kan føre til nye ødelæggelser af regnskoven med risiko for flere brande.
"Risikoen for skovbrande er større i år på grund af tørken. Vi frygter, at det bliver værre end sidste år," siger Longgena Ginting fra miljøorganisationen Walhi i Jakarta til Information.

IMF forværrer
Også Verdensnaturfonden frygter, at den udeblevne regntid og deraf følgende tørke gør store skovområder i Indonesien ekstra udsatte i år.
"Samtidig vil Indonesiens økonomiske krise motivere regeringen til at udvide produktionen af palmeolie for at øge indtjeningen af fremmed valuta. Det vil betyde, at flere arealer skal ryddes til plantager med risiko for flere brande," siger Eric Walker fra Verdensnaturfondens afdeling i Jakarta.
IMF har i forbindelse med den økonomiske hjælpepakke til Indonesien krævet, at landets grænser åbnes for udenlandske investeringer inden for palmeolieindustrien.
Et krav, som Longgena Ginteng kalder "meget uheldigt."
"Det vil øge den kommercielle udnyttelse af regnskoven med risiko for flere brande. Samtidig vil det forværre den indfødte befolknings situation, og de vil blive frataget endnu mere af deres jord," siger han.
Også Eric Walker er "bekymret" over kravet og peger på, at den indonesiske regering har planer om at leve op til IMF-kravet ved at åbne for udenlandske investeringer i Irian Jaya i det østlige Indonesien.
"Det er meget bekymrende, fordi Irian Jaya har stort set uberørte regnskove, der endnu ikke har været udsat for kommerciel udnyttelse," siger han og tilføjer, at Verdensnaturfonden vil forsøge at få indflydelse på udenlandske firmaers tilladelser til at arbejde i Indonesien.

Lufthavne lukket
Advarslerne kommer efter, at nye skovbrande er blusset op i provinsen Østkalimantan på Borneo. Jakarta Post skrev i går, at røg fra brandene mandag medførte, at lufthavne i byerne Samarinda og Balikpapan måtte lukke midlertidigt på grund af sigtbarhed på under en kilometer. Ifølge Verdensnaturfonden og miljøgruppen Walhi er det skovområder nord for provinshovedstaden Samarinda, der brænder i øjeblikket.
"Vi har ingen sikre oplysninger om, hvor stort et område, der brænder på Østkalimantan, men satellitfotos viser hundreder af hotspots," siger Eric Walker med henvisning til områder, der brænder eller er i fare for at blive antændt.
Samtidig er et tørveområde i det sydlige Sumatra ved at blusse op igen efter at have ligget og ulmet siden sidste års voldsomme brande, der i månedsvis indhyllede store dele af Sydøstasien i smog.
Verdensnaturfonden har sendt en undersøgelsesgruppe til Østkalimantan, og ifølge de første rapporter tyder alt på, at brandene er påsat af lokale bønder, tømmerfirmaer og plantageejere, siger Eric Walker.
Også Longgena Ginting, der indtil for få uger siden opholdt sig i det centrale og østlige Kalimantan peger på indonesiske firmaers kommercielle udnyttelse af regnskoven som hovedårsag til de nye brande.

Udsigt til flere brande
Den hurtigste og mest effektive metode er at sætte ild til de skovområder, der skal inddrages til plantagebrug. Men lige som det var tilfældet sidste år, betyder tørke, at ilden hurtigt breder sig og kommer ud af kontrol.
Både Eric Walker og Longgena Ginting peger på vejrfænomenet El Niño som årsag til tørken og dermed de nye brande og udsigten til flere.
"Regntiden er normalt fra september til april-maj, men det har kun regnet i en kort periode, hvilket har forværret tørken," siger Longgena Ginting.
Eric Walker tilføjer, at store skovområder, der ikke brændte helt ned sidste år, nu er udsatte for brand nr. to.
"En undersøgelse fra det sydlige Kalimantan viser, at skove der brænder i flere omgange inden for få år, lider stor skade, både hvad angår træer og dyrearter. Det har alvorlige økologiske konsekvenser," siger Eric Walker.
Også økonomisk er konsekvenserne store. Verdensnaturfonden er i øjeblikket i gang med at sætte tal på, hvor meget sidste års brande har kostet.
"Vi er ikke færdige, men kan konstatere, at det drejer sig om milliarder og atter milliarder af dollar," siger Eric Walker og tilføjer, at Verdensnaturfonden med opgørelsen i hånden vil forsøge at overbevise den indonesiske regering om, at hæmningsløs udnyttelse af regnskoven koster mere end det beløb, som palmeolieindustrien kan tjene ved at udvide produktionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her