Læsetid: 2 min.

Nyhedsplan splitter DR's bestyrelse

25. februar 1998

DR's direktion render fra sine løfter om samlet nyhedsredaktion, siger TVA's medarbejdere med opbakning fra dele af DR's bestyrelse

TV-A's medarbejdere har ført brevkrig med generaldirektør Christian S. Nissen, siden TV-direktør Bjørn Erichsen 9. februar meddelte, at TV-A's magasinprogrammer skal udliciteres i nærmeste fremtid.
Licitationen strider efter medarbejdernes opfattelse imod DR's bestyrelses beslutning af 3. februar om den sammenlægning af DR's nyhedsredaktioner under én nyhedsdirektør i eget nyhedshus, der ifølge beslutningsgrundlaget fra DR's direktion skulle føre til landets "indiskutabelt stærkeste nyhedshus".
"Ved en udlicitering vil DR-Nyheder blive amputeret fra begyndelsen og alle argumenter om programsynergi vil falde til jorden," skrev medarbejderne til generaldirektøren efter Bjørn Erichsens varsling af udliciteringen.
Striden står om seertalstærke programmer som Søndagsmagasinet, Horisont, Nyhedstimen m. fl. Medarbejderne frygter, at "en intern kamp om magt og ressourcer i DR's direktion, forud for tiltrædelsen af den nye direktør for DR-nyheder, vil amputere (...) grundlaget for direktionens egen indstilling til bestyrelsen - og dermed selve bestyrelsens beslutning."
Christian S. Nissen stiller sig i sit svar uforstående overfor medarbejdernes kritik:
"Der er ikke tale om en snigende strandhugst på nyhedafdelingernes programmer og budgetter, men om en bevidst videreførelse af den ordning, som allerede er gældende for forholdet mellem TV-A og TV-direktøren/chefredaktionen," skriver Nissen, der hævder, at licitationen for 1998 er hjemlet i beslutningsgrundlaget til bestyrelsesmødet den 3. februar.
Medarbejderne fastholder i deres brev af 24. februar, at "det er en kendsgerning, at direktionen har indstillet til bestyrelsen, at de samlede fire afdelinger i deres nuværende form indgår i DR-Nyheder."

Tohåndsmøder
"At tale om licitation i år er ødelæggende for en optimal start på det store projekt med sammenlægning af nyhedsafdelingerne," skriver TV-A's medarbejdere, og får medhold af dele af DR-bestyrelsen.
"Jeg mener ikke, det her er det, jeg var med til at beslutte 3. februar," siger det medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem Jørgen Hartvig. "Når man melder ud til alle medarbejderne, at man lægger redaktionerne sammen, så bør man styrke samarbejdet grupperne imellem," siger Hartvig til Information.
Bestyrelsesmedlem Preben Sepstrup er bekymret: "Jeg opfatter det fortsat sådan, at der hersker betydelig usikkerhed om det punkt. Det skal diskuteres til bunds på næste bestyrelsesmøde."
Bestyrelsesmedlem Thorkild Møller siger til Information, at han ikke opfatter udliciteringen som værende i strid med principbeslutningen fra 3. februar.
"Strukturerne skal vi først i gang med at drøfte på næste bestyrelsesmøde," siger han.
DR's direktion gik 3. februar til bestyrelsen med ønsker om en nyhedsunderdirektør, men bestyrelsen fik ændret stillingsopslaget til at lyde på en nyhedsdirektør på administrativt niveau med tv- og radiodirektørerne.
"Formanden udviste stor arbejdsomhed for at få et flertal til at sige ja til at gå videre," siger bestyrelsesmedlem Jørgen Hartvig, "hvis ikke indholdet i stillingen, eller bygningen af et hus, er tilfredsstillende, må vi tage stilling igen," siger han, der sammen med den øvrige bestyrelse skal tage stilling til direktionens opslag til stillingen som nyhedsdirektør på bestyrelsesmødet 3. marts.

Frygt for magtkamp
Medarbejdernes frygt for intern magtkamp går på, at udliciteringen kan bringe de seertalstærke nyhedsprogrammer - som ellers i første omgang ville tilfalde den kommende nyhedsdirektør - under tv-direktør Bjørn Erichsen. Hartvig vil ikke udelukke, at frygten er begrundet:
"Nyhedstimen er et program med mange seere, derfor ville det formentlig være rart for enhver direktør at have dem i sit område," siger Hartvig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her