Læsetid: 4 min.

Nyrup går i krig mod højre

20. februar 1998

Nyrup går til kamp for middelklassens gunst. Skræmmebilledet er det rene højreflertal, som kan skaffe Uffe Ellemann Jensen (V) et systemskifte på Pia Kjærsgaards stemmer

Af
Poul Nyrup Rasmussen har med udskrivelsen af valget blæst til åben kamp mod Uffe Ellemann-Jensen (V) og Per Stig Møller (K).
Når statsministeren ikke knytter udskrivelsen af valget til en enkelt sag fra Folketingets dagsorden kan den korte valgkamp op til valgdatoen den 11. marts kun blive et opgør mellem SR-regeringen, der står over for Venstre og konservative.
"Jeg har fundet det rigtigst, at danskerne nu får ro, fordi der er ro i det politiske klima lige nu - får ro til at diskutere fremtiden, så vælgerne kan afgøre, hvem der skal betros ansvaret for at holde Danmark på fremgangens spor i de kommende fire år," sagde Poul Nyrup Rasmussen, da han gav sin overaskende "udtalelse af særlig karakter" fra Folketingets talerstol og dermed udskrev valget torsdag kort før frokost.
Statsministeren vil for det første have danskerne til at vælge retning. For det andet lægger han i sit oplæg vægt på regeringens evne til at samarbejde med netop de to hovedmodstandere.
Regeringen fremlægger altså både et valgoplæg og tager afstand fra et ideologisk opgør om magten i Danmark. Et opgør, der kan ende med, at der føres blokpolitik fra venstre eller højre.

Kampen om midten
I en samtale med Information peger Mogens Lykketoft (S) på netop de to hovedelementer i Socialdemokratiets valgstrategi.
Det gælder for alt i verden om ikke at støde de pragmatiske midtervælgere fra sig. Her over for står så Venstre og konservative med deres vilje til at danne regering på højrefløjens stemmer og deres tro på et kursskifte i dansk politik.
"Socialdemokratiet og de radikale kan formidle samarbejde, der inddrager alle partier, men vi skal først have banket de spøgelser af banen, som det rene højre-flertal står for. Kommer det flertal, så vil det også blive brugt til at føre en mere ekstrem borgerlig politik, end vi oplevede med de ti år under Poul Schlüter", siger siger Mogens Lykketoft.
"Vi står ikke for et opgør med bestemte partier, men et opgør med forestillingen om, at højrefløjen for første gang i Danmarkshistorien skulle få et rent flertal. Når det opgør først er vundet, skal Venstre og konservative nok komme i arbejdstøjet," siger han.
I den kommende valgkamp skal Pia Kjærsgaards (DF) stemmefremgang i meningsmålingerne vendes fra et plus til de borgerlige og til at være det skræmmebillede, der kan holde socialdemorkatiske vælgere på plads.

Kur til CD
Hvor det vælgermæssigt er helt afgørende for Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft at tilbyde både tryghed og vilje til reformer til de middelklassedanskere, der kan afgøre valget, er det politisk lige så vigtigt, at regeringens retorik ikke støder CD fra sig.
Det lille midterparti kan blive afgørende for, om Poul Nyrup Rasmussen eller Uffe Ellemann-Jensen skal være statsminister efter valget.
Over for Information understreger CD-leder Peter Duetoft partiets helt centrale politiske dogme.
"Det vigtigste for os, er, at de væsentligste forlig i Folketinget bliver indgået mellem højre og venstre. Vi skal ikke have 51 procent til at regere landet mod 49 procent. Det er hverken sundt for opsvinget eller for stabiliteten i samfundet," siger Peter Duetoft.
I forhold til vælgerne er Poul Nyrup Rasmussens seks valgtemaer designet til at vinde middelklassevælgernes gunst.
*Bedre sammenhæng mellem arbejde og familieliv til gavn for børnefamilierne.
*Fremskridt for miljø, sunde fødevarer og dyrevelfærd.
*Arbejde til de mest udsatte.
*Plads til alle på arbejdsmarkedet.
*Bedre sygehuse og ældreforsorg.
*Bedre folkeskole og kvalitet i uddannelessystemet.

Deres svaghed, vor styrke
Ved at udskrive valget netop nu og ikke vente til september, har statsministeren forsøgt at vende øjeblikkets borgerlige svaghed til sin styrke. Hverken Uffe Ellemann-Jensen eller Per Stig Møller er oppe på fuld kampstyrke.
Uffe Ellemann-Jensen har netop argumenteret sin støtte til Vandmiljøplan II igennem over for et mere end skeptisk bagland.
Samtidig har Venstreformanden gjort op med partiets tætte tilknytning til landbruget, et opgør, der stadig smerter i partiets organisation, hvor land-Venstre traditionelt står stærkt.
Og pressen har fået Venstre-formandens vrede at føle. Journalisterne har i følge Uffe Ellemann-Jensen haft for mange fingre med i striden mellem Venstre og landbruget. Udsagn, der fortæller om en Venstre-formand langt fra tidligere tiders storform.
De konservatives Per Stig Møller har stadigt svært ved at samle sit parti efter opgøret om formandsposterne efter Hans Engels afgang for et år siden.
Selv om de to partier rykker til kamp for det borgerlige Danmark, er deres styrke mindre urovækkende for socialdemokraterne end nogen sinde før i denne valgperiode.
Samtidig forsøger Socialdemokratiet at bruge den kommende folkeafstemning om Amsterdam-traktaen som et våben mod Uffe Ellemann-Jensen.
"Det vil være mere overbevisende for mange EU-kritiske socialdmeokrater og radikale, at det er denne regering, der skal administrere resultatet af folkeafstemningen og ikke en regering ledet af Uffe Ellemann-Jensen," siger Mogens Lykketoft.

Leder her på siden

Temaside 3: De små partiers valg
Lynvalg gavner
Amsterdam
Udlændingeudspil
hænger i en tynd tråd

Temaside 4: Højrefløjen har en plan
De radikale vil ud af Nyrups skygge

Frie Ord side 11: Berlingeren udsendte Nyrups første valgavis

Bagsiden: En klar Hercules

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her