Læsetid: 2 min.

ØMU-klage får kold skulder

10. februar 1998

Politikere undlader at kommentere, at den såkaldte Firebande af akademikere ser ud til at få heldmed klagesag mod ØMU'en, og at 155 økonomiprofessorer kræver en udsættelse af euroen

Politikere kan kontrollere sig selv, så de reagerede med kortfattede afvisninger. Men valutamarkedet er følsomt, så det reagerede med at styrke D-marken.
Sådan var stemningen i Tyskland i går oven på to sideløbende begivenheder, der begge sætter fokus på en stigende ØMU-skepsis i landet og dermed mindsker markedets tillid til, at euroen bliver en stærk valuta.
Først offentliggjorde 155 økonomiprofessorer et åbent brev, der kræver en udsættelse af ØMU'en, fordi de økonomiske betingelser endnu ikke er til stede for at give grønt lys for den fælles mønt euroen i Europa (se andetsteds på denne side).
Den anden begivenhed var, at den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe sandsynligvis ikke afviser den klage over ØMU'en, som fire akademikere har indgivet. Forfatningsdomstolen har ifølge en af de fire klagere besluttet at bede regeringen, forbundsdagen og delstatsregeringerne om at svare på de spørgsmål, som klagerne rejser.

'Bonn vil gyse'
"Bonn vil gyse, når domstolens anmodning ankommer. Nu bliver regeringen nødt til at anerkende, at forfatningsdomstolen tager klagen seriøst," sagde juraprofessor Karl Albrecht Schachtschneider til nyhedsbureauerne.
De fire professorer, også kaldet Firebanden, indgav deres 350 sider lange klage
til landets højeste retsinstans i sidste måned. I klagen skriver de fire, at det vil krænke den tyske befolknings rettigheder, hvis ØMU'en sættes igang som planlagt den 1.
januar 1999. Tyskernes rettigheder vil blive krænket, fordi de bliver tvunget til at bytte deres elskede mark over med en svagere valuta.
Ifølge Schachtschneider er det nu mere sandsynligt end tidligere, at domstolen vil give regeringen pålæg om ikke at tage en beslutning om ØMU'en, før sagen er gennemgået helt.
Blandt analytikere er der delte meninger om, hvad gårsdagens to begivenheder vil betyde for euroens chancer.
"Det giver et helt nyt perspektiv for den mulighed, der hedder ØMU-udsættelse," lyder det fra David Marsh fra den europæiske afdeling af investeringsbanken Robert Fleming i London.
Men Jürgen Pfister, der er økonom i banken Commerzbank AG, siger til nyhedsbureauet Reuters, at "det er usandsynligt, at en enkelt forfatningsdomstol kan standse en proces, som 15 lande er enige om".
Men Reimut Jochimsen, der er med i den tyske nationalbank Bundesbanks øverste ledelse, kom i fredags med den kritik, at kun fem mindre lande kan klare de kvalifikationskriterier, som Maastricht-traktaten har anlagt.
Det er Danmark, Irland, Finland, Holland og Luxembourg.
"Alle de store europæiske økonomier mangler," sagde Jochimsen i forbindelse med præsentationen af en bog om emnet.
Han anklagede regeringerne for at handle efter princippet om at "lukke øjnene og håbe på det bedste."
Han kritiserede også den atmosfære af "politisk korrekthed," som hersker i Tyskland, når det gælder ØMU'en. Den har betydet, at debatten om euroen er kommet for sent i gang, mener Reimut Jochimsen.
Ifølge de seneste meningsmålinger er to tredjedele af tyskerne imod introduktionen af euroen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her