Læsetid: 3 min.

Oldebarn går i Gandhis fodspor

2. februar 1998

Mahatma Gandhis oldebarn vil bekæmpe Indiens fattigdom med sin oldefars principper

BOMBAY
Lejligheden er moderne; den ligger i stueetagen af en betonblok i den nordvestlige udkant af Bombay. I det rum, der bruges til dagligstue, er et gulnet fotografi af Mahatma Gandhi sat fast på væggen med knappenåle.
"Der går ikke en dag, uden at jeg tænker på min oldefar, selv om det ser ud til, at Indien har glemt ham lidt," sukker Tushar Gandhi og trækker ærgerligt på skuldrene.
Mahatma Gandhis oldebarn er lige så korpulent, som nationens fader var spinkel. Han siger, at han egentlig er en mand, der "holder af at more sig", men at han også har holdninger. Derfor er han nu gået ind i politik. Den 17. januar tog han springet: Han meddelte, at han ville stille op til Lok Sabha, det indiske parlament.
"Jeg har kun ét mål: at være tro mod min oldefars principper og føre dem ud i praksis. Loyalitet over for Mahatmaen ("Den Store Sjæl", red.) har bestandig været min rettesnor."
Den 38-årige grafiker og edb-tekniker medgiver gerne, at han tilhører den middelklasse, som man siger er Indiens fremtid.
Alligevel har han valgt at stille op for det lille Samajwadi Party (Socialistpartiet) frem for det parti, oldefaderen stiftede, Kongrespartiet. SP var med i den koalitionsregering, hvis sammenbrud i november 1997 førte til, at der blev udskrevet nyvalg.
"Jeg tog denne beslutning, fordi SP frem for alt kæmper mod religiøs sekterisme, ulighed og fascisme af enhver art. Og så fordi jeg tror, det er nemmere at gøre sig gældende i et lille parti end i et stort, hvor man straks vil blive opslugt af partiapparatet."
Tushar Gandhi tegner et entydigt dystert billede af Indien i dag.
"Magthaverne er skrupelløse, korrupte ind til marven. Der er både tyve og mordere blandt dem, men ingen vover at gøre modstand. Kongrespartiet har ingen sjæl mere, og hindu-nationalisterne i Baratiya Janata Party (BJP) oppisker had mellem befolkningsgrupperne. Der skal renses ud, inden vi kan begynde at arbejde."

Det er en mission
Tushar Gandhi holder fast ved sin overbevisning: Det bedste middel til at hæve Indien op af fattigdommen og udjævne ulighederne er at holde sig til Mahatmaens principper.
"På vælgermøder har unge mennesker sagt til mig, at Gandhi hører historien til, og at hans ideer ikke kan bruges i den moderne verden. Men det er latterligt. Gandhi talte altid om miljøproblemer, og hele Vesten bekymrer sig om forureningen. En af hans ideer gik ud på udvikle den lokale fremstilling af khadi, den traditionelle indiske dragt. Men produktionen er aldrig blevet moderniseret og fungerer i dag kun ved hjælp af statstilskud. Det er absurd. Vi må tage Mahatmaens principper til os igen og videreudvikle dem. Det er den mission, jeg har påtaget mig."
Hans modstandere i det ekstremistiske hinduparti Shiv Shena, der er ved magten i Bombay, anklager han for at udnytte sin afstamning. Sidste år strøede han en del af Mahtamaens aske, som ved et tilfælde var blevet fundet i kælderen til en bank, ud i den hellige flod Ganges. Ceremonien tiltrak ikke ret mange mennesker, men den fik stor mediedækning.
Hindu-nationalisternes "bagvaskelse" bringer Tushar i harnisk. Han gentager, at han kun ønsker at "hjælpe de fattigste". Han vil også åbne en side på Internettet til minde om Mahatmaen.
Og når han ikke taler om politik, fortæller han historier, som hans far, Arun, har fortalt ham, og som han allerede har fortalt videre til sin egen søn. F.eks. den om, hvordan Arun som lille dreng bad sin bedstefar om en ny blyant, fordi han næsten havde brugt den gamle op. Men bedstefaderen sagde, at han skulle skrive videre med stumpen. Irriteret kastede Arun blyanten ud af vinduet, og Gandhi brugte flere timer på at finde den igen.
"En blyantstump er ikke vigtig i sig selv," skal den hellige mand have sagt. "Men hvis alle gjorde som du, ville vi være nødt til at fælde endnu flere træer for at opfylde vores behov. Og vi kommer til at ødelægge hele Jorden, hvis vi ikke passer på."

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her