Læsetid: 4 min.

Omgængelige sandheder

25. februar 1998

Snusfornuftige betragtninger over stort og småt i dansk musikliv

Der er koncerter, man nødig vil gå glip af. Torsdagskoncerten den 5. marts er en af disse 'må høre' arrangementer. Hamborg Statsoperas nye succesrige chefdirigent, Ingo Metzmacher, dirigerer Ligetis Lontano, Dvoraks Cellokoncert med Clemens Hagen som solist, og Ives' kæmpeværk, 4. Symfoni, der kræver deltagelse af to dirigenter, hvoraf den ene skal dirigere fjernorkester. Frans Rasmussen er assisterende dirigent.
Frans Rasmussen har ydet mange store indsatser i dansk musikliv. En af dem skal denne lytter aldrig glemme. Ligetis hundesvære Klaverkoncert skulle opføres i Radiohuset med Volker Banfield som solist. Dirigenten meldte afbud dagen før koncerten, Rasmussen læste partituret om natten og dirigerede prøver dagen efter og koncerten om aftenen. Jeg var selv med ved prøver og koncert - Ligeti war auch dabei - det var en af de få gange, hvor komponisten måtte se sig selv tage hatten af for en formidabel dirigentpræstation.
Både Ligeti og Ives skal spilles igen under ledelse af Metzmacher, når Radiosymfoniorkestret og Ra-diokoret i slutningen af
juni drager til Hamborg. Her skal musikerne, skriver radiofolkene i en pressemeddelelse: "... deltage i fejringen af 75-året for Ligetis død."
Sidst jeg talte med Ligeti var han i topform. Kan det tænkes at meddelelsen om komponistens død er stærkt overdrevet?

Bridge over...
Skriv et hit og vind 25.000 kr. Når Fyn og Sjælland bliver forbundet af verdens næstlængste hængebro, er det en national begivenhed. I den anledning har A/S Storebæltsforbindelsen og Radiounderholdningsorkestret udskrevet en konkurrence om en ny dansk sang, der skal markere, at landet er samlet fra Skagen til Gedser.
Sangen bliver benyttet i forbindelse med indvielsen af den faste forbindelse over Storebælt den 14. juni 1998. Derfor inviteres alle, professionelle og amatører, til at skrive en sang, der er lige så aktuel og holdbar som broen forhåbentlig er det.
Konkurrencen tager ikke udgangspunkt i nogen bestemt genre, så det kan være en traditionel sang, en pop- eller rock-sang eller noget helt tredje. Alle bidrag sendes til Radiounderholdningsorkestret i form af et A4-ark med sangteksten og et indspillet kassettebånd med sangen. Gør det inden den 24. april kl. 12.
Adressen er: Radiounderholdningsorkestret, att. Mille Holmboe, P2-Radiohuset, 1999 Frederiksberg C. Vinderprisen er 25.000 kr. Hvis kvaliteten er i top vil Radiounderholdningsorkestret indspille sangen på cd forud for bro-indvielsen.
Jeg har helt personligt tænkt, at mit bidrag skal begynde med "Bro, bro brille, båden ligger desværre stille." Men "desværre" passer ikke i rytmen.
Spørgsmål: Er det muligt - inden indsendelsen af sangen - at få hjælp af nogle af konkurrencens jurymedlemmer, som består af Rene Rothman fra A/S Storebæltsforbindelsen, orkesterchef Kim Bohr-Christensen, komponisten Bo Holten samt repræsentant for Arte, Finn Thorkildsen og instruktør Michael Fock?
Hvis ja, så vil jeg gerne kontaktes af Rene Roth-man fra A/S Storebæltsforbindelsen med henblik på et godt rytme-tip til mit hit. Hvad angår muligheden for at genbruge tidligere tiders musik i skjulte citater, vil jeg gerne kontaktes af Bo Holten. Kim Bohr Christensen har jeg en gang hørt spille skalaer på en cello i et øvelokale, så han skal hjælpe med strygerne. Jeg vil helst ikke kontaktes af nogen repræsentant for ARTE. Hvad en instruktør skal bruges til i denne forbindelse, kan jeg ikke gennemskue, men det er også lige meget, bare jeg vinder.
P.S.: Jeg regner med at den nye kulturminister skal være solist.

Tak Ebbe
Hvilket leder over til næste punkt: Valget. Her er skribenten i en helt umulig situation som kritiker: Han synes den siddende kulturminister har gjort et godt stykke arbejde. Det kommer der jo ikke så meget debat ud af at mene. Her kan man så - ligesom de intellektuelle, der engang var røde, men så holdt op med at være det helt så intenst - vælge at give en immanent kritik af kulturministerens arbejde.
Immanent betyder iboende, noget, som ligger i en tings natur. Det vil sige, at man kunne give en kritik af kulturministerens arbejde så at sige indefra. Det vil i praksis sige gennemtrawle alt det ministeren har gennemtrawlet og derefter opstille nye løsningsmodeller, som peger på andre og måske mere hensigtsmæssige måder at udøve kulturpolitik på.
Egentlig en sympatisk tanke - denne immanente kritik. Er der nogen, der har lyst?
Jeg ville gerne have hilst på Ebbe Lundgaard for at sige ham tak for et godt stykke arbejde, mens han endnu var minister.
Hvis nu Ebbe Lundgaard mod forventning ikke skulle blive udpeget som kulturminister efter valget, måske som følge af et systemskifte, er der al mulig grund til at tilhviske den til den tid fungerende statsminister et godt råd: Trevor Davies - så er det sagt.
Hvis der er en mand, der har visioner og indsigter i kulturlivet, så er det Trevor Davies. Alene det faktum at manden overlevede de journalistiske angreb før, under og efter kulturbyen, gør ham til en sejlivet person, der magter at stå model til lidt af hvert. Troværdighed er et nøgleord i politik. Trevor Davies er troværdig. Nu vil de smålige kontornussere så sige, at han aldrig har været god til at holde budgetter, lige fra tiden som generalsekretær i Århus Festuge til tiden som kulturbychef.
Come on!
Hvis ikke Ebbe så Trevor. En immanent kritik ville formodentlig vise, at disse to har noget at tilbyde dansk kunst- og kulturliv.

Ugens video
Inden vi runder af for denne gang, skal en ny udgivelse fra Trærup Video omtales. Bag forlaget gemmer sig musikvidenskabskvinden Birthe Trærup, der i mange år har beskæftiget sig med fremmede kulturers musik. Da Holmboe har interesseret sig for folkemusik fra mange lande, har hans musik naturligt været interessant for Trærup.
I 1929 traf Holmboe en ung kvindelig musikstuderende, Meta, fra Rumænien. Snart blev de gift og Holmboe begyndte ifølge Trærup at undersøge den arabiske musiks indflydelse på Balkanlandenes folkemusik.
Dette og mere til beretter Holmboe og hans kone om i videoen, som skal have en varm anbefaling. Trærup Video holder til på Skovmarksvej 52, 4100 Ringsted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her