Siden en gruppe venstreorienterede studerende på Ohio State University i sidste uge gik til 'angreb' på USA's tre krigsministre i en tv-debat, har den slumrende fredsbevægelse i USA fået en kolossal saltvandsindsprøjtning
Massachusetts
Klædt i sort og hvidt marcherer seks unge kvinder og mænd, anført af en holdkaptajn i olivengrønne army-bukser, ind i et auditorium på MIT-universitet - midt under et fredsseminar lørdag eftermiddag.
"Vi repræsenterer Den Paramilitære Fløj Af De Rige Folks Front," råber kaptajnen med en kommandorøst typisk for hæren.
Det er teater, så det batter, der her opføres af studenter fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) - et universitet, der i den kolde krigs dage tjente som statssubsidieret forskningscenter for udvikling af masseødelæggelsesvåben.
Under eksercitsen afhører kaptajnen de menige 'soldater', og forventer naturligvis kun korrekte svar, startende med "Yes, Sir" og afsluttende med "Sir," som man lærer det i marinekorpset.
"Hvad gør vi med tredje verdenslande, der ikke opfører sig ordentligt," lyder kaptajnens spørgsmål.
Svar fra en soldat: "Sir, vi sørger for at anvende magt først, Sir," lyder svaret. Klapsalverne brager fra de 2-300 tilhørere.
"Hvornår skal vi bombe Irak. Den 28. februar?"
Svar: "No, sir. Bill og Hillary planlægger at besøge Chelsea på Stanford University, Sir," Alle griner.
Hvad med i marts, spørger kaptajnen. "No Sir, for så risikerer vi, at hundredetusinder amerikanere går i demonstration, Sir."
"Shit," er kaptajnens sidste bemærkning, hvorefter holdet marcherer ret ud af salen.
Saltvandsindsprøjtning
Siden en gruppe venstreorienterede studerende på Ohio State University i sidste uge stillede sig på tåspidserne under en tv-debat med USA's tre krigsministre og råbte "One, two, three, four - We don't want a racist War" - har den slumrende fredsbevægelse i USA fået en kolossal saltvandsindsprøjtning.
En landsdækkende koalition af fredsgrupper ved navn Iraq Action Coalition planlægger fredsmarcher i New York og San Francisco næste lørdag under sloganet "Don't Bomb Iraq". I Boston afholdes en demonstration søndag.
At dømme efter fredsseminaret lørdag på MIT vil det ikke blive svært at mobilisere tusinder af amerikanere til at marchere for en fredelig løsning på konflikten.
Arrangørerne siger til Information, at henvendelser og tilmeldinger er usædvanligt høje. Fra Boston og andre nærliggende byer vil man arrangere busser, som kører tidligt lørdag til New York, hvor der skal marcheres fra Times Square til FN-bygningen.
"Amerikanerne forstår ikke, hvad det vil sige at blive bombet. Men de kan bare tænke på bomben, der eksploderede i Oklahoma City og hvor frygtelige konsekvenserne var," siger Deirdre Sinnott fra fredsgruppen International Action Center i New York, der ledes af menneskerettighedsadvokat og tidligere demokratiske politiker Ramsey Clark.
"Da jeg i november måned var i Irak med Ramsey Clark, så vi horrible eksempler på, hvilken tragedie FN-sanktionerne har været for civilbefolkningen. Som amerikaner gjorde det mig rasende, at USA står bag sanktionerne," siger Deirdre Sinnott.
Vi lader bomberne falde
Hvordan kan vi dræbe halvanden million mennesker, først under Golf-krigen og dernæst med sanktioner, blot for at få Saddam Hussein til at efterleve FN's resolutioner," spørger hun forarget.
En gymnasieelev fra Cambridge: "Madeleine Albright siger, at Saddam Hussein vil være ansvarlig, hvis civile omkommer. Hvordan kan det hænge sammen, når det er os der lader bomberne falde," spørger Elena Tate, medlem af organisationen Young Socialists.
"Jeg forstår heller ikke, hvordan det kan være i irakernes interesse, at vi bomber deres land. Det siger Clinton, det er," siger hun.
"Jeg tror ikke, at vores regering bekymrer sig for irakerne. De er kun interesseret i at indsætte et tjenstvilligt nyt styre i Bagdad," mener den amerikanske gymnasiepige.
Apostel hos fredsaktivister
Howard Zinn er en veteran fra fredsbevægelsens dage, der nu arbejder som professor på Boston University. Han modtages som en apostel af fredsaktivisterne på MIT. I sin tale pointerer Zinn, at den amerikanske nation står over for et moralsk valg. "Hvis vi bombarderer Irak ved vi med sikkerhed, at der vil være civile tab, men vi har ikke nogen sikkerhed for, at det vil gavne Irak, USA eller verden."
"Saddam Hussein bliver udstillet som en kilde til alt ondt. Ja, han har selvfølgelig behandlet det irakiske folk grusomt, men vi overgik ham i Golf-krigen og med FN-sanktionerne, som efterlod halvanden million irakere døde," mener professor Zinn.
"Madeleine Albright taler om den direkte trussel Saddam udgør med sine masseødelæggelsesvåben. Men siden hvornår er besiddelse af disse våben det samme som at være en fare? Hvis det skal tages for pålydende, så er USA med sine 6.000 nukleare sprænghoveder en langt større fare for menneskeheden end Irak."
Leder på bagsiden