Læsetid: 2 min.

Principiel retssag om isolation

19. februar 1998

Erstatningssag med krav om 19,6 mio kroner kan sætte politikerne under pres i debatten om varetægtsfængsling i isolation

Den tidligere OL-svømmer Peter Rohde kræver en erstatning af staten på 19,6 millioner, fordi han angiveligt fik varige, psykiske mén af at sidde varetægtsfængslet i 17 måneder - heraf over 12 måneder i isolation. Han var anklaget for at smugle kokain ind i landet i en sending frugt - en anklage han senere blev frikendt for.
Men uanset en eventuel erstatnings størrelse, kan sagen få principiel betydning, fordi der for første gang nogensinde er lavet en mentalerklæring for en erstatningssag.
"Hidtil har politiet altid afvist det, men vi fik altså held med at bruge en mentalerklæring, der er udarbejdet af Retspsykiatrisk Klinik," fortæller Peter Rohdes advokat, Merethe Stagetorn. Hun er også medlem af Strafferetsplejeudvalget, der senere på året kommer med en betænkning om isolationsfængsling.

Staten hæfter
Merethe Stagetorn mener, at retsagen kan få betydning for debatten om varetægtsfængsling i isolation.
"Det er vigtigt for mig at få slået fast, at når statsmagten påfører folk skader, så hæfter den for følgerne. Hvis domstolene siger til lovgivningsmagten, at her begår I overgreb mod jeres borgere, så kan det være en dom, der får betydning for den politiske stillingtagen til brugen af varetægtsfængsling i isolation."
Politiadvokat Carsten Egeberg Christensen har bedt Retslægerådet om at kommentere mentalundersøgelsen. Han mener ikke, at Peter Rohde har krav på erstatning, da han flere gange under efterforskningen ændrede forklaring og derfor selv var med til at forlænge varetægtsfængslingen.
Merethe Stagetorn påpeger, at mentalundersøgelsen netop blev lavet for at få slået fast, om årsagen til de skiftende forklaringer kunne være, at Peter Rhode var uligevægtig under fængslingen, hvilket han selv har sagt.
Peter Rohde bestilte i sommeren 1994 en palle papaya-frugter fra Brasilien. Men sammen med frugten var der 5,6 kg kokain. Kokainen blev opdaget og han blev derfor anholdt og sigtet for narkotikasmugling.
I starten løj han om centrale emner i sagen og opdigtede flere personer. Først da to andre sigtede i sagen efter syv måneder erkendte at stå bag narkotikasmuglingen, forklarede Peter Rhode, at han troede, det var diamater, der skulle smugles til Danmark. Han blev derfor frikendt for narkotikasmuglingen, men blev idømt en kortere fængselsstraf for en række andre forhold. Hvis Peter Rohde får tilkendt erstatning kan det blive starten på en række af erstatningssager mod staten om mén efter længerevarende varetægtsfængslinger i isolation.
Der forventes at falde dom i sagen i slutningen april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her