Læsetid: 2 min.

Særanklager vil afhøre Clintons livvagter

13. februar 1998

Kenneth Starr har indkaldt flere agenter fra Secret Service til at vidne i et grundlovsforhør

BOSTON
End ikke Bill Clintons livvagter er fredhelliget i særanklager Kenneth Starrs kulegravning af den amerikanske præsidents privatliv.
I går skrev New York Times, at Starr har indkaldt flere agenter fra Secret Service til at vidne i et grundlovsforhør. Anklageren håber øjensynligt at få en eller flere livvagter - nuværende eller forhenværende - til at modsige præsident Clintons påstand, at han aldrig har haft en privat sammenkomst med erhvervspraktikanten Monica Lewinsky i Det Ovale Kontor.
En pensioneret livvagt fra Secret Service har allerede brudt sit tavshedsløfte og fortalt Washington Post, at han på ordre fra Clinton lukkede den unge kvinde ind i Det Ovale Kontor en lørdag eftermiddag i efteråret 1995. Til en anden amerikansk avis har selvsamme kilde imidlertid forklaret, at Monica medbragte nogle dokumenter og at det efter hans mening var usandsynligt, at noget seksuelt kan have udspillet sig mellem de to.

Brud på tavshedspligt
Secret Service-korpset hører under justits- og finansministeriet, hvis advokater i går hævdede, at et brud på livvagternes tavshedspligt om en præsidents gøren og laden i sidste instans kan bringe hans liv i fare. Deres argument går på, at en præsident af frygt for at blive overhørt i visse situationer ville holde sine livvagter på en større fysisk afstand end det ellers er tilfældet. Det ville nedsætte agenternes evne til at beskytte ham.
Samme argument blev fremført i sidste måned, da Paula Corbin Jones' sagførere anmodede en dommer i Little Rock, Arkansas om at lade livvagter fra Clintons tid som guvernør såvel som det fra Det Hvide Hus vidne i en kommende retssag om sexchikane. Dommeren afviste sagførernes begæring.
Men amerikansk lov er ikke klar på dette punkt. Flere snes ansatte i Det Hvide Hus kan ligesom præsidentens sagførere nægte at udtale sig i et grundlovsforhør, men denne regel omfatter ikke Secret Service.
Det kan derfor blive en forbundsdomstol eller Højesteret, der skal afgøre, om livvagter kan tvinges til at vidne om Clintons privatliv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her