Læsetid: 4 min.

Sexbomber under præsidenten

13. februar 1998

Uagtet Clintons suveræne stilling i meningsmålingerne går retsmaskineriet sin gang -
godt hjulpet på vej af en sensationslysten presse

BOSTON
I Little Rock, Arkansas, forbereder Paula Corbin Jones' sagførere en sensationel retssag mod den amerikanske præsident. Bill Clinton er sigtet for sexchikane. I særanklager Kenneth Starrs Washington-kontor håber man, at en tidligere erhvervspraktikant i Det Hvide Hus under et grundlovsforhør vil indrømme et seksuelt forhold til præsidenten og bekræfte, at han opfordrede hende til at lyve om det.
I Kongressen bereder republikanerne sig på at skulle føre rigsretssag mod præsidenten, såfremt særanklageren kan bevise, at Clinton har overtrådt landets love. I mellemtiden planlægger Det Hvide Hus i detaljer et muligt bombetogt mod Irak.
Der er ikke noget at sige til, at mange almindelige amerikanere er på kanten af et nervøst sammenbrud.

Tidsindstillet bombe
"Hvad skal det hele ende med?" spørger en rådvild ung sekretær på Harvard-universitetets Kennedy-skole med en alvorsmine.
I denne uge fik Clinton den højeste karakter i sin tid som præsident. 80 procent af de amerikanske vælgere støtter hans politik. Samme andel beder i det stille til, at denne skandale vil gå væk - ligesom alle de andre skandaler gjorde under de sidste fem år med én af vor tids mest talentfulde amerikanske politikere i Det Hvide Hus.
Men det kan blive svært at opfylde dette fromme ønske.
Præsidenten sidder på en tidsindstillet bombe, han sejler på et søsterskib til Titanic med ukendt kurs. Uagtet hans suveræne støtte i meningsmålingerne går retsmaskineriet sin gang, godt hjulpet på vej af en sensationshungrig presse, der tjener styrtende på historien om Monica Lewinsky.
"Medierne hævder, at de bærer et journalistisk ansvar for at følge en sag til bunds, men det klinger lidt hult, når man tænker på, hvor mange flere avislæsere og tv-seere, de har fået på denne sag," siger præsidentens talsmand Michael McCurry til Information.
McCurry beskriver en præsident, som inden for Det Hvide Hus' mure virker bitter over, hvad han bliver hevet igennem.
"Han er sarkastisk, når han taler om pressen. På den anden side er hans reaktion også: 'Åh, så er vi tilbage i den samme trummerum. Det har mine politiske modstandere udvirket mod mig i snart seks år.'"
Rådgiverne i Clintons inderkreds følger to sideløbende strategier - den ene juridisk, den anden politisk. Præsidentens sagfører og juridiske eksperter forsøger at holde Kenneth Starr stangen ved at koordinere de udsagn, som vidner fra Det Hvide Hus' stab afgiver til særanklageren om Clintons forhold til Monica Lewinsky. Deres håb er at nå frem til en situation, hvor ingen modsiger præsidenten, og påstand står mod påstand.
Alle regner med, at den 24-årige Monica i grundlovsforhøret vil erkende at have dyrket sex med manden i Det Ovale Kontor. Som modtræk kan præsidenten forklejne episoden og måske redde sit job og sit ægteskab, som han gjorde det i 1992, da Gennifer Flowers bragte lignende påstande til torvs.
Værre ville det være, hvis Monica Lewinsky kommer under stort pres og trues med fængsel, medmindre hun bekræfter Starrs mistanke om, at Clinton forsøgte at skjule affæren og i den sammenhæng overtalte hende til at lyve over for Paula Jones' sagførere i sidste måned.

Sagførerens mareridt
Det er sagførernes mareridt. I den situation ville præsidentens politiske rådgivere formentlig anbefale at sværte Monicas ry som et troværdigt vidne til uden dog at gå for langt og derved risikere at vække offentlighedens sympati for hende.
Sideløbende orkestrerer Clintons nærmeste rådgivere hver dag angreb på én af tidens mest upopulære skikkelser i Amerika: Kenneth Starr, hvis omdømme i meningsmålingerne er lige så lavt som den republikanske leder Newt Gingrichs.
"Som bekendt er det bedste forsvar et effektivt angreb. Nogle gange er det eneste forsvar et effektivt angreb," bemærker Michael McCurry.
Præsidenten har indkaldt sin kampagneleder fra 1992, Mickey Kantor, der forlod posten som handelsminister i 1996. Kantor koordinerer Det Hvide Hus' taktik under krisen sammen med skarpttalende Paul Begala, én anden af Clintons rådgivere fra 1992, samt den elegante journalist fra New Yorker Magazine Sidney Blumenthal, som er en nær ven af Hillary.
Indtil videre har dette hold scoret en række forbavsende successer på vegne af deres berømte klient. Noget tyder imidlertid på, at præsident Clintons popularitet er ret skrøbelig og kan falde samme som et korthus, hvis et eller andet går galt.

Højt at flyve...
"Man bør huske på, at præsident George Bush' personlige popularitet steg til 93 procent under krigen i Den Persiske Golf. Men et år senere tabte han præsidentvalget til Clinton," siger den tidligere republikanske senator Alan Simpson til Information.
Journalisten Tucker Carlson fra det konservative ugeblad The Weekly Standard:
"Clintons popularitet i meningsmålingerne ville rasle ned, hvis Monica gik på tv og gjorde rede for de intime detaljer i deres affære."
Disse vurderinger bakkes op af en meningsmåling foretaget i denne uge af Zogby International i New York, der viser, at to tredjedele af befolkningen ville anse det for umoralsk, hvis en præsident gik i seng med en 21-årig kvinde.
"Amerikanerne lægger stor vægt på en præsidents karakter og moral, men de er ikke rede til at omgøre et valg eller fuske med præsidentembedet, medmindre der foreligger stærke og uomstødelige beviser," siger John Zogby til Information.
Derfor gælder det for Clinton om at holde beskyldningerne på god afstand og helst lade historien dø af sig selv. Heri bliver han utvivlsomt hjulpet godt på vej af særanklager Kenneth Starrs nidkære stil og efter alt at dømme ufine metoder. Kun Clinton-haderne og den yderste højrefløj i USA finder det acceptabelt, at Starr har tiltaget sig så meget magt, at han rent faktisk forsøgte at overtale Lewinsky til at aflytte den amerikanske præsident med en hemmelig mikrofon. Resten af nationen anser den idé, som Monica afviste, for at være forkastelig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her