Læsetid: 3 min.

SF: Minister skal holde loven

26. februar 1998

Henrik Dam Kristensen lover, at Danmarks kontrol af salmonella i æg nu bliver verdens bedste

"Fødevareminister Henrik Dam Kristensen skal holde loven. Og det skal han blive ved med. Der er ikke noget i dansk lovgivning, der hedder time out."
Det siger SF's fødevareordfører Jørn Jespersen. Siden september har Dam Kristensen sat handlingsplanen mod salmonella i æg i stå. Myndighederne har vidst at æg med salmonella blev sendt på markedet, selv om Levnedsmiddelloven forbyder salg af levnedsmidler, hvis de "ved anvendelse på sædvanlig måde må antages at kunne overføre eller fremkalde sygdom."

Syg af time-out
15.-30.000 mennesker er blevet syge på grund af ministerens time out siger Jørn Jespersen.
Henrik Dam Kristensen er nu klar til at genoptage sin indsats. I går fik han bevillingen godkendt i Folketingets finansudvalg.
"Vi får verdens bedste kontrol. Der vil i princippet ikke være salmonella i de æg, der kommer ud i butikkerne," sagde Henrik Dam Kristensen efter mødet i Finansudvalget.
SF var det eneste parti i finansudvalget, der stemte imod. Jørn Jespersen siger, at han gerne vil støtte den nye indsats, men ikke før han får løfte om at ministeren gør noget der fremmer omlægningen af selve produktionen og forbedringen af dyrenes velfærd.
Jørn Jespersen vil også have sikkerhed for, at man ikke står med det samme problem igen om to-tre måneder.
Ifølge dagbladet Børsen lovede Dam Kristensen på et vælgermøde i Rødding mandag aften: "Om tre år har vi i fællesskab løst opgaven. Til den tid findes der ikke mere salmonella i fødevarerne."
Det er et dristigt løfte, mener formanden for Dansk Erhvervsfjerkræ, gårdejer Martin Merrild.

Svært at få bugt med
"Jeg lover ikke noget. Det kan man bare ikke. Vi får den ene skuffelse efter den anden. Efter min mening når vi aldrig dertil, at vi kan give garanti imod æg med salmonella."
"Det kan være meget svært, hvis man først har fået smitten ind. Vi har eksempler på, at man stort set har skilt et anlæg ad og gjort det rent og desinficeret det og gjort det en gang til. Og så kan de alligevel finde infektion i sådan et anlæg."
Problemet i efteråret var en salmonellainfektion på Tybjerg Kontrolhønseri i Herlufmagle. Her udruges nemlig cirka halvdelen af de kyllinger, der siden bliver til æglæggende høner i Danmark. Og hvis dyrene har salmonella, når de bliver sat ind, så hjælper det jo fedt, at ægproducenterne passer på med hygiejnen bagefter.
Henrik Dam Kristensen vil nu sætte gang i nedslagtningen af inficerede forældredyr og opdræt. Hos selve ægproducenterne vil systemet blive indrettet sådan, at der er en tæt kontrol. Hver niende uge vil alle landbrug, der leverer æg, blive kontrolleret. Hvis der konstateres salmonella, bliver æggene sendt til de fabrikker, der laver æggepulver og lignende.

Altid en smittet høne
"Vi vil tage de inficerede besætninger ud, desinficere husene og bruge æggene på produktfabrikkerne," siger Martin Merrild. "De varmebehandler jo alligevel deres æg. Men jeg tror også, at vi bliver nødt til at vænne forbrugerne til at købe pasteuriserede ægprodukter, hvis der er nogen i husstanden, der er særligt følsom. Det er ikke løsningen, men jeg tror, man skal indstille sig mere på det. Selv om vi får smittetrykket ned, kommer det jo aldrig helt væk. Der vil altid gå en høne, som man ikke har fundet."
Branchen har længe været klar til løsningen med at sende æg med risiko for salmonella til fabrik og de andre til butikkerne. "Men hvis tre fjerdedele af besætningerne pludselig findes inficerede, så slår varmebehandling jo ikke til. Der er en satsning at sige: 'vi kan nok nøjes med at gre det sådan'," siger Martin Merrild.

Det koster penge
Risikoen kunne fjernes, hvis man lod være med at få alle hønsene fra de samme
2-3 opdrættere.
"Men jo, det har meget med omkostninger at gøre," siger Martin Merrild. "Hvis man ikke kan udnytte de tekniske muligheder, bliver produktionen jo nemt alt for dyr og konkurrenceudygtig."
Hvert år bliver der registeret 5000 tilfælde af salmonellaforgiftning i Danmark. Heraf er halvdelen så alvorlige, at patienterne bliver indlagt. Men man ved meget lidt om, hvor mange der ellers bliver syge - og hvor meget, sagde de tre eksperter Henrik Wegener (Dansk Zoonosecenter), professor Peter Skinhøj (Rigshospitalet) og afdelingslæge Kåre Mølbak (Seruminstituttet).
De skønner, at det faktiske antal tilfælde er 10-20 gange større, altså 50-100.000 om året. 30-60.000 af sygdomstilfældene skyldes salmonella i æg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her