Læsetid: 5 min.

Telegigant beskyldes for netmonopol

12. februar 1998

Tele Danmark anklages for ulovlig monopoldannelse på retten til domæneregistrering
i Danmark

Tele Danmark har ved en ulovlig manøvre sat sig på registreringen af domænenavne på internettet i Danmark, et monopol, der kan blive en potentiel millionforretning.
Det siger en gruppe af medlemmer af Foreningen af Internetleverandører (FIL), der nu vil iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af motiverne bag en aftale, der blev indgået mellem FIL's bestyrelse og firmaet DKnet i november sidste år.
Aftalen, som medlemmer af FIL's bestyrelse i går vægrede sig ved at udlevere til Information, handler om retten til at registrere og indkræve afgifter for domænenavne, den såkaldte DKhostmaster-funktion, der indtil den nye aftale har ligget hos FIL, der på kontraktbasis har uddelegeret den til firmaet DKnet, der ejes af Tele Danmark.
"Hele FIL's eksistensberettigelse ligger i retten til at uddelegere DKhostmasterfunktionen," siger Basse Bergqvist, medlem af FIL og direktør for udbyderfirmaet Daisy Net A/S i Skodsborg.
"Men ifølge den nye aftale, som FIL's medlemmer først fik kendskab til på et medlemsmøde onsdag i sidste uge, er DKhostmasterfunktionen endegyldigt overdraget til DKnet, der sammen med sit moderselskab Tele Danmark nu kan fastsætte afgifter og regler for internetbrug efter forgodtbefindende."
"Den, der sidder på DKhostmaster-funktionen, uden mulighed for genvalg, har et de facto-monopol. Det er klart ulovligt efter markedsføringsloven. Desuden kan hostmaster selv lave reglerne og f.eks. forlange, at folk køber et bestemt firmas system, som måske koster 100.000 om måneden. Derved kan man kvæle de små udbydere," siger Basse Bergqvist, som kalder sig talsmand for en oprørsgruppe i FIL, der ønsker den nuværende bestyrelse i FIL afsat og aftalen mellem DKnet og FIL omstødt.

Millioner ned i foret
Foreningen holder ekstraordinær generalforsamling i midten af marts. Bergqvist m.fl. vil da forsøge at afsætte FIL's bestyrelse, der består af repræsentanter for firmaerne Tele Danmark, IBM, Anex og PMA. "Bestyrelsen er inhabil og har varetaget egne interesser," hævder Bergqvist.
Ved mødet i sidste uge, der skulle have været en ekstraordinær generalforsamling, men manglede beslutningsmagt, fordi mindre end 50 procent af 57 medlemmer, var fremmødt, fortalte bestyrelsens kasserer, Benny Michelsen fra DKnet, som var eneste fremmødte medlem fra bestyrelsen, at DKnet fremover vil opkræve en årlig afgift på 330 kroner pr. registreret domænenavn i Danmark. Med 41.000 registrerede, danske navne vil det betyde en indtægt på mellem 10 og 17 mio. Det er ifølge Basse Bergqvist helt ude af proportioner:
"DKhostmaster tjener i forvejen millioner på afgiften for at oprette domænenavne (pt. 150 kr. pr. navn), og den nye afgift vil blot betyde penge ned i foret på Tele Danmark."
Bergqvist mener at en årsafgift på 40-50 kr. pr. navn og et oprettelsesgebyr på 550 kr. ville være rigeligt.

Udbyder-pirater
Tele Danmark Internets direktør, Ole Bjørn, afviser at der er tale om et ulovligt monopol og siger, at indtægterne fra den nye afgift blot dækker administration og lønninger.
"Hvis FIL's medlemmer selv skulle opkræve afgiften hos kunderne, ville det svare til at man satte autoforhandlere til at opkræve vægtafgiften på bilen," siger Ole Bjørn. Han mener, at de små udbydere brokker sig bl.a. fordi mange af dem skal af med store beløb grundet piratopkøb af domænenavne.

Fra kaffe til kamp
"Vi overvejer at isolere DKhostmaster fra DKnet, så det i modsætning til nu bliver muligt at offentliggøre regnskabstallene." Bergqvist frygter, at der ligger mere under gulvtæppet:
"Vi er bekymrede for,at der foregår et rænkespil der går ud på at monopolisere internettet og betaling over internettet i Danmark. Det agter vi at undersøge. Den, der behersker mediet i dag, gør det også om fem år og om få år, hvor telefon, tv og internet er på samme kabler. Til den tid bliver monopolet for alvor kommercielt interessant, ikke mindst hvis DKnet selv kan fastsætte priser og afgifter," siger Basse Bergqvist, der sammenligner FIL's situation med en kaffeklub, der pludselig opdager at den er blevet et demokratisk kamporgan. "Vi har helt klart sovet i timen," siger Bergqvist.
Bestyrelsesmedlem Benny Michelsen fra DKnet afviser, at aftalen fra november er ulovlig, eller at bestyrelsen skulle være inhabil.
"Der foregik en forhandling mellem IBM og DKnet og en række mindre FIL medlemmer på den ene og DKhostmaster (der ligger hos DKnet, red.) på den anden side."
- Hvilken interesse har IBM i det her?
"De har ingen speciel interesse," siger Benny Michelsen.
- Kan domænenavne blive et profitforetagende for DKnet og/eller andre associerede virksomheder?
"Det må vi ikke. Vi skal til hver en tid stå til regnskab overfor konkurrencestyrelsen, som allerede har godkendt den nye afgift."
Basse Bergqvist ser helst at Forskningsministeriet griber ind, men det har ministeriet, ifølge fuldmægtig Mette Lundberg, ingen planer om:
"Vi håber og ser frem til at branchen selv finder en løsning, men hensynet til forbrugernes interesser står vi som garant for. Derfor følger vi området nøje," siger Lundberg, der deltog som Forskningsministeriets observatør ved mødet i FIL i sidste uge.

*FAKTA
DKhostmasteren
En hostmaster er den instans, der registrerer de såkaldte domænenavne (f. eks. www.information.dk) på internettet. Der er for øjeblikket ca. 41.000 registrerede domænenavne i Danmark, og uofficielle skøn siger, at der er registreret flere i de sidset tre måneder end i hele internettets danske historie.
Hostmasterfunktionen administreres internationalt af IANA (International Association for Numbers Assignment), en regeringskontrolleret organisation, baseret i USA. IANA er nettets eneste øverste myndighed.
I 80'erne uddelegerede IANA den danske hostmasterfunktion (DKhostmaster) til Benny Michelsen, direktør i udbyderfirmaet DKnet, der i foråret 1996 blev opkøbt af Tele Danmark. Klaus Riskær Petersen, direktør for udbyderfirmaet Cybercity, advarede i den forbindelse mod Tele Danmarks monopol på hostmasterfunktionen og var medstifter af Foreningen af Internetlevrandører, FIL, der henvendte sig til IANA og fik overdraget retten til uddelegering af DKhostmaster-funktionen. FIL overdrog, med virkning frem til 31.12.1998, funktionen til DKnet, hvis medarbejder Per Kølle for tiden driver hostmasterfunktionen med 6-7 ansatte. I fundatsen mellem IANA og FIL står, at DKhostmaster skal være en nonprofit organisation, der dog må tage en fortjeneste på op til 9,9 pct. af kostprisen.
Medlemmer af FIL hævder nu, at Tele Danmarks profit vil være væsentligt større. Ifølge Basse Bergqvist fra FIL, har ingen af FIL's medlemmer, udover bestyrelsen, set den nye og påstået ulovlige aftale mellem FIL og DKnet. EKJ

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu