Læsetid: 3 min.

Tvivl om IRA's våbenhvile

12. februar 1998

Sinn Fein bliver nødt til at trække sig fra fredsforhandlingerne, hvis det viser sig, at IRA-folk har brudt våbenhvilen. Det vil være det hidtil alvorligste slag mod fredsprocessen

LONDON
Da bevæbnede mænd i onsdags skød og dræbte den stærkt pro-britiske Bobby Dougan, aflivede de måske også den nordirske fredsproces.
I forbindelse med mordet har politiet i Nordirland nemlig anholdt i alt syv mænd, som alle mistænkes for at være IRA-medlemmer. Og viser det sig, at IRA står bag mordet på Dougan, der var medlem af den pro-britiske terror-gruppe Ulster Defence Association (UDA), må IRA's politiske arm, Sinn Fein, trække sig fra fredsforhandlingerne.
For det er en betingelse for at deltage, at baglandet opretholder våbenhvilen. Og må Sinn Fein forlade bordet, kan forhandlerne let havne i den situation, at der ikke er ret meget tilbage at snakke om. For det er jo netop Sinn Feins bevæbnede bagland - IRA - som i årevis har ført krig mod Storbritannien. Smides organisationens politiske repræsentanter ud af processen, er der risiko for, at krigen simpelt hen åbnes på ny.

Konklusioner i utide
I skrivende stund er det endnu ikke bevist, at det vitterlig er IRA, som står bag mordet på Dougan, men det har ikke forhindret pro-britiske politikere i at fornægte Sinn Fein.
David Trimble, som leder det største pro-britiske parti, Ulster Unionist Party (UUP), sagde i går, at han forventede, politiet ville underrette Nordirlandsminister Mo Mowlam om IRA's brud på våbenhvilen "inden for de nærmeste dage".
"Jeg kan ikke forestille mig, at politichefen vil give hende andre oplysninger, end at våbenhvilen er blevet brudt," sagde han.
Trimble og partiets andre forhandlere føler så stor afsky for Sinn Fein, at de end ikke taler med dem under fredsforhandlingerne.
Lederen af Sinn Fein, Gerry Adams, beskyldte på sin side Trimble for at drage konklusioner i utide og sagde, at Sinn Fein havde forpligtet sig til fredens vej.
Men den mulighed foreligger også, at det nok er medlemmer af IRA, som har udført mordet på Dougan, men uden billigelse fra IRA's ledelse. Ligesom det kan være en af de anti-britiske, republikanske splintergrupper, der er brudt ud fra IRA, som står bag.

Mord nummer to
Mordet på Dougan var nummer to i løbet af 14 timer, som IRA beskyldes for at have udført, efter at blodfejden mellem pro-britiske protestanter og pro-irske katolikker ellers var hørt op for en stund.
Men det andet mord synes ikke at være sekterisk betinget, for ofret var katolik. Brendan Campbell var mistænkt for at være narkohaj, og det er svært at se mordet på ham som et anslag mod protestanterne, selv hvis det skulle vise sig, at det er IRA-folk, som slog ham i hjel.
Påviser politiet, at IRA-folk har taget våbnene op igen, vil det være det andet brud på våbenhvilen inden for to måneder. Efter jul og nytår har især pro-britiske terror-organisationer været aktive og har dræbt en række katolikker, men der har været ophold i skyderierne de seneste par uger.
Mordene på katolikkerne førte til, at et af de mindre politiske partier ved fredsprocessen, det pro-britiske Ulster Democartic Party (UDP) måtte trække sig i sidste måned, fordi partiets våbenbrødre i Ulster Defence Association og Ulster Freedom Fighters var involveret i mordene.
Udenrigsminister Mo Mowlam sagde i Underhuset i går, at det endnu ikke er bevist, at IRA har brudt sin våbenhvile, og at Sinn Fein derfor bliver det næste parti, som må gå.
Krisen kommer, netop som forhandlingerne flytter til den irske hovedstad Dublin. Alt tyder på, at drøftelsernes substans kommer til at overskygges af spørgsmålet om Sinn Feins fortsatte deltagelse eller ej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her