Læsetid: 3 min.

Tysk pressefrihed truet af aflytningslov

4. februar 1998

Aflytning af læger, journalister og advokater bliver nu mulig via ny aflytningslov - 'Det farligste angreb på pressefriheden siden Spiegel-affæren i 1962', skriver Der Spiegel
Berlin

Et sandt stormvejr raser i det tyske medielandskab. Årsagen er en grundlovsændring om aflytning af private hjem, hvorunder også avisredaktioner, samt advokaters og lægers fortrolige konsultationer med deres klienter hører.
I et fælles brev appellerede cheferne for de landsdækkende tv-stationer ARD og ZDF, Udo Reiter og Dieter Stolte, mandag til delstaternes ministerpræsidenter om at sikre pressen mod aflytning.
Det tyske ugemagasin Der Spiegel viede forsiden samt efterfølgende 16 siders tema til sagen. Der Spiegel kalder lovforslaget et "forfatningsbrud", og ser det som "det farligste angreb på pressefriheden siden Spiegel-affæren i 1962," hvor bladet under beskyldninger om landsforræderi i strid med forfatningen blev ransaget af politiet og fik sine redaktører arresteret.
Bladet har da også bekendtgjort, at det vil lægge sag an ved Forfatningsdomstolen, hvis lovforslaget bliver vedtaget.
Lovforslaget, der allerede er blevet vedtaget i Forbundsdagen i et stort forlig mellem de kristelige unionspartier CDU/CSU, det liberale FDP, samt Socialdemokratiet (SPD) skal fredag godkendes i det tyske andetkammer, Forbundsrådet, hvorfor opmærksomheden samles her.
I Forbundsrådet risikerer det nødvendige 2/3 flertal på 46 af 69 stemmer nemlig at blive blokeret af den SPD-CDU-regerede delstat Bremen. Således har Bremens borgmester, Henning Scherf (SPD), længe været en skarp modstander af lovforslaget, hvorfor størstedelen af den tyske presse har lagt sig i selen for at sikre, at han ikke viger fra sin position.

Mafia-frygt
Nu er lovforslaget ikke just af ny dato. Debatten har bølget frem og tilbage i adskillige år, en debat, hvor SPD længe har fungeret som garant for, at forfatningsændringen ikke blev gennemført på grund af kravet om 2/3 flertal for forfatningensændringer.
Men under indtryk af tiltagende frygt for organiseret kriminalitet, og en valgkamp, hvor SPD ikke vil stå tilbage for regeringspartierne i kampen mod frygten for den organiserede kriminalitet, fik SPD's Otto Schily et forlig med den borgerlige regering i hus.
Heri gælder, at forbundsdagsmedlemmer, præster og forsvarsadvokater ikke må aflyttes. Alle andre erhvervsgrupper må aflyttes, i fald dette er godkendt af en domstol - også journalister, læger og advokater uden forsvars-beskikkelse.
Såfremt den "offentlige sikkerhed er i overhængende fare", må præventiv aflytning dog ske uden dommerkendelse. Ethvert rum, hvor den mistænkte "formodes" at opholde sig, må således også aflyttes. Altså også pressens redaktionslokaler på trods af dennes grundlovssikrede ret til at nægte at vidne mod dens egne kilder - hvilket pressen, naturligt nok, ikke har det godt med.
Det samme gælder for det tyske advokatforbund, der ligeledes har opfordret medlemmerne af Forbundsrådet til at stemme imod lovforslaget.

Uheldigt kompromis
Selv formanden for SPD, Oskar Lafontaine, der oprindeligt stemte for lovforslaget i Forbundsdagen, synes at have fået kolde fødder.
Han har derfor - i forståelse med De Grønnes fraktionstalsmand, Joschka Fischer - opfordret delstaterne til at stemme for en ordning, hvor journalister, læger og advokater heller ikke må aflyttes.
En ændring, der skal gennemføres ved, at forslaget på fredag vedtages i Forbundsrådet med en klausul om, at der i formidlingsudvalget mellem Forbundsdagen og Forbundsrådet vedtages en følgelov, som sikrer undtagelsen.
Problemet er blot, at en ledsagelov ikke bliver indskrevet i forfatningsændringen, hvorfor denne senere kan ændres via et simpelt flertal. Og dermed er journalisternes, lægernes og advokaternes grundlovssikring med 2/3 flertal i ryggen borte for evigt.
Men Bremens borgmester, Henning Scherf, undlod mod forventning at træffe en afgørelse i går, og udsatte beslutningen til sent torsdag aften.
Dels er der de interne problemer i delstaten Bremen, hvor koalitionsregeringen med CDU truer med at falde fra hinanden, hvis Bremens socialdemokrater stemmer imod loven. Og dels er der risikoen for at sende et uheldigt signal om intern SPD-uenighed til delstaten Niedersachsens valgkamp - hvor den potentielle SPD-kanslerkandidat, Gerhard Schröder, sidder som ministerpræsident.
Men så er der jo også ansvaret for at sikre den tyske pressefriheds fortsatte beståen, som hovedparten af den tyske presses talsmænd ser Scherf som eneste og sidste redningsmand for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her