Læsetid: 6 min.

Jeg er uden skyld i denne ulykke

13. februar 1998

Hans Anthon Lynge, medforfatter til filmen 'Lysets hjerte' er også aktuel med dansk oversættelse af roman fra 1981, der viser et overraskende filmisk fortælletalent

ROMAN
Hans Anthon Lynge er medforfatter til filmen Lysets hjerte. I et interview jeg havde med ham op til filmens premiere, fortalte han, at han havde taget imod instruktør Jacob Grønlykkes invitation til et samarbejde, fordi han gerne ville lære noget om film.
Nu, hvor Lynges roman Lige før der kommer skib foreligger på dansk, kan alle i denne del af rigsfællesskabet forsikre sig om, at Lynge ved alt, hvad der er værd at vide om filmfortælling. Med en for en romanforfatter utrolig dristig klippeteknik er han i stand til at holde et meget stort antal bolde i luften samtidig.
Originaludgaven af romanen er fra 1981, men i dens utrolige spil med tilbagevendende kodebilleder, dens symbolleg, dens små depoter af frem- og tilbagerettede udsagn, er romanen en ren filmfortælling.
Meget moderne. Minder den overhovedet om noget, skal vi over i andre genrer - Dylan Thomas' radiospil Forår i Milkwood eller Robert Altmans film - fra Nashville og frem.
I en lille grønlandsk havneby bor en lille og meget typisk befolkning af mennesker, som udefra set er aldeles gennemsnitlige, men som gennem deres liv med hinanden alle er specielle og betydningsfulde. Og som alle har indflydelse på Lynges fortælling.

Tiden - tja, nu
Lige før der kommer et skib er på den ene side - som Lysets hjerte - en historie om en ung mand, der går amok med et skydevåben; på den anden side et kollektivportræt af et land og en sindstilstand.
Byen, landsbyen, har ikke noget navn, så vi kalder den 'lille grønlandsk by'. Tiden - tja, temmelig meget for nylig eller måske ligefrem nu.
Handlingen udspilles over ganske få timer - en formiddag, hvor alle forbereder sig på at et skib med friske forsyninger skal lægge til i havnen. Der er en vis oprømt spænding over de indkaldte havnearbejdere, men ikke voldsommere end at det normale liv fortsætter rundt om i byen.
Kvinder og mænd mødes og sladrer med og om hinanden. En ældre kvinde kommer på sygehuset, fordi hendes veninde kan se, der er noget galt. En dreng og en pige drøner ind i hinanden i skolegården; pigen løber hjem og beklager sig, og hendes far møder op på skolen og straffer drengen. En dansker sidder i sin båd og kan ikke få sin påhængsmotor til at fungere.
To af de unge havnearbejdere er rivaler - byens smukkeste pige er på vej fra den ene af dem til den anden. En mand, de kalder Kunstneren, filosoferer sammen med sin ven, som laver fedtstensfigurer, men ikke opfatter sig selv som hverken filosof eller artist. Kateketen underviser på skolen, men har ikke den nødvendige myndighed - måske fordi han har glemt at knappe sine bukser.
Der er danskere et sted ude i horisonten, men de spiller ikke nogen afgørende rolle for fortællingen. Der er intet, der kan kilde vor nationale forfængelighed. Danskerne er jævnt hen til grin.
Om danske jægere hedder det: "De skyder på alt, hvad der rører sig, som om der er et eller andet de skal nå. Og de er så ivrige for at fange noget, at de såmænd nok også tager myggene med, hvis de kan komme til det."

Danskere ens
I øvrigt er det ikke til at kende forskel på dem: "Jeg ved ikke, hvem der er hvem af danskerne her i byen, de ligner hinanden alle sammen," siger en mor til en havnearbejder.
Hans Anthon Lynge har som romanforfatter andre træk, der peger i retning af filmen: En fyndig dialog - og en ind imellem endog meget bastant humor.
Hans A. Lynge er født i 1945 i Qullissat, den nu forladte mineby, som optræder som spøgelsesby i Lysets hjerte, og som også var beggrunden for den næstsidste spillefilm på grønlandsk, Aqqaluk Lynge og Per Kirkebys Da myndighederne sagde stop fra 1973.
I værk efter værk kredser han om den geografisk og familiemæssigt rodløse moderne grønlænder, som i fortvivlelse mister kontrollen også over sine egne handlinger. Allerede i sin debutroman fra 1976 skrev han:
"Hvorfor står samfundet med hænderne i lommerne og ser på sine selvmordere, ligeglad med et så stærkt udtryk for protest? Hvorfor bekymrer det grønlandske samfund sig ikke det mindste om sine indre sygdomme?"
I filmen retter en ung mand geværet mod en gruppe jævnaldrende, dræber to, før han selv begår selvmord. I Lige før der kommer skib dræbes en rival, mens en række tililende såres. Debutromanen Seqajuk sættes i gang af en ung kvindes selvmord: Efter en stribe kærligheds- og livsskuffelser og et uønsket barn kaster hun sig i havnen.
Romanens hovedperson er faderen til hendes barn, kontorist Jonas Larsen, som til en vis grad påtager sig skylden for hendes selvmord, men aldrig har fået lov til eller været i stand til at gå ind og hjælpe hende og formentlig heller ikke vil turde rykke ind og tage ansvaret for barnet.
Seqajuk har ikke Lige før's fortællemæssige elegance. Til gengæld drives den frem af en indre debat om unge grønlænderes måde at tackle det moderne på. Man kan ikke sige, at Hans A. Lynge er overdrevent optimistisk: de unge kan ikke følge med; de opgiver deres uddannelse, fordi de ikke kan klare de vanskeligheder, de møder; man har søgt at overtage danskernes livsform uden at have gjort 'indre fremskridt'.
Men kritikken vender også indad - flere gange vender han, i filmmanuskriptet, i de to romaner - tilbage til det grønlandske samfunds manglende evne til at løse egne sociale problemer: Menneskene bukker under for påvirkningen fra deres egne umiddelbare omgivelser:
"Under vort liv i samfundet skubber vi ofte vore medmennesker ud på livets skråning og dynger vanskeligheder på dem, og når alle vanskelighederne får dem til at glide ned ad skråningen, forbavses vi og spørger hinanden, hvorfor de dog gør det, nu gik det dem jo netop så godt. Og når ulykken bringer dem til dødsriget, vasker vi vore hænder rene og siger: jeg er uden skyld i denne ulykke."
Hans Anthon Lynges forfatterskab er ikke frygtelig kendt her i denne ende af fællesskabet. Man kan kun håbe på at filmens succes vil trække nysgerrige læsere i retning af i hvert fald Lige før der kommer skib. En skøn lille filmfortælling i bogform - en veloplagt strøm af ordbilleder.

*Hans Anthon Lynge: Lige før der kommer skib. Overs. af Lars Wind. 158 s., kr. 180
*Jacob Grønlykke og Hans Anthon Lynge: Lysets hjerte. Et filmmanuskript. Tosproget udgave. 180 s., Begge på Forlaget Atuakkiorfik, Nuuk

Spyflue med tømmermænd
- Lynintroduktion til hele spektret i aktuel grønlandsk litteratur

Hans Anthon Lynge er én af 22 poeter og lyriske prosaister, der er repræsenteret i antologien Sila (betyder både vejr og sindstilstand). Bogen er udgivet i samarbejde med Grønlands Forfatterforening, og hovedredaktør er foreningens formand, tidl. landsstyremedlem Aqqaluk Lynge.
I et efterskrift glæder fhv. Grønlands-minister Knud Hertling sig over righoldigheden i grønlandsk fortællekunst: "Uden fortid, ingen nutid, uden nutid, ingen fremtid," - han glæder sig især over de seneste års nybrud, som har bragt mange kvindelige skribenter på banen.
Ældste bidragyder er Villads Villadsen (f.1916) og Mâliârak Vebæk (f.1917). Yngste er Augusta Jeremiassen (f.1963) og Beate Poulsen (f.1967). Villadsen er tilbage i kampene mellem inuitterne og de første nordboer. De yngste deltagere skriver om byliv - alkohol, arbejdsløshed, flyvemaskiner.
Naturen er det samlende tema - og uafhængighedspolitikeren Moses Olsen gør stort indtryk med en digt om - mælkebøtten. Men ellers - naturen, jagten, stilheden, muligheden for ensom fordybelse.
Humor er der ikke meget af. Redaktørens berømte Ode til mine gonokokker er ikke kommet med. Det er til gengæld Mariane Petersens vidunderlige hævn over en spyflue: I stedet for at kvase den, drikker hun den fuld og godter sig over dens tømmermænd.
Antologien har introduktion af professor Robert Petersen - navne, tendenser, temaer.
Tilsammen er Sila en kvalificeret lynintroduktion til hele spektret i aktuel grønlandsk litteratur. thy

nAqqaluk Lynge (red.): Sila. 130 s., kr. 148 Forlaget Atuagkat

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her