Læsetid: 3 min.

Udlændingeudspil blæser i vinden

20. februar 1998

Med valget 11. marts er den pakke, der skulle skabe ro om udlændingelov og integration udskudt i mange måneder

Med udskrivelsen af folketingsvalget 11. marts er regeringens udlændingeudspil - integrationslov og ændringer af udlændingeloven - udskudt på ubestemt tid og til en uvis skæbne.
Lovændringerne, som ivrige talsmænd for regeringspartierne endnu ved fremsættelsen i december ville have igennem Folketinget inden udgangen af januar, kan nu næppe vedtages inden grundlovsdag.
Og kan derfor tidligst vedtages til efteråret og træde i kraft 1. januar 1999.
Sådan lyder vurderingen fra flere politikere, Information har talt med.
Ingen kan selvfølgelig vide, om Folketinget - endsige regeringen - ligner sig selv efter 11. marts, men hvis Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre fortsætter, vil de to partier fremsætte udspillet stort set uændret, fastholder kilder i de to partiers folketingsgrupper.
En socialdemokrat vil ikke citeres for følgende udtalelse, der efter vedkommendes mening ville "lægge gift for" det tilstræbte forlig om regeringens udlændingeudspil, hvis det kom i Information med præcis kildeangivelse:
"Min vurdering er, at V og K bliver meget nemmere at have med at gøre efter valget. V's og K's ordførere vil bruge flygtningetemaet i en valgkamp, og derfor er de ikke villige til at lave fornuftige kompromiser inden valget."
Birthe Rønn Hornbech (V) afviser at kommentere regeringsudspillets skæbne og bruger vendingen "når vi får en VK-regering":
"Det udlændingelovforslag, der ligger nu, er overhovedet ikke nogen stramninger. Vi vil have stramninger," siger Birthe Rønn Hornbech.

Dansk Folkeparti
Hun er åben over for, at en kommende VK-regering kan basere dele af udlændingepolitikken på Dansk Folkeparti, men understreger samtidig, at de strammeste stramninger får man ved at stemme på V og K, eftersom Dansk Folkeparti har sat sig uden for indflydelse i EU- og Schengen-spørgsmål.
SF's Anne Baastrup mener optimistisk, at hendes parti og andre er kommet med så mange indvendinger mod tvangen over for kommunerne, mod stavnsbindingen af flygtninge og mod de lavere sociale ydelser, at regeringen ikke kan genfremsætte forslaget til integrationslov uændret:
"Alle de mange spørgsmål, jeg har stillet, har afsløret afgrundsdybe huller i forslaget til integrationslov," siger SF'eren.
Kilder i regeringspartierne siger, at de regner med, at den snart 72-årige Thorkild Simonsen "gør sit arbejde færdigt" og bliver som indenrigsminister, indtil en integrationslov og et sæt stramninger af udlændingeloven er vedtaget. Det skal de sige, for ikke at undergrave den endnu fungerende minister, der gang på gang har sagt, at han sidder "til næste valg" - dog formentlig ud fra en antagelse om, at dette valg ville komme i september, adskillige måneder efter, at udlændingeudspillet var vedtaget i Folketinget.

Socialdemokrat
Temmelig sikkert er det, at en indenrigs- og flygtningeminister i en ny SR-koalition er socialdemokrat. Det store borgmesterparti Socialdemokratiet vil næppe lade en radikal forvalte relationerne til landets 275 kommuner, og på udlændingeområdet vil de fleste radikale ministeremner nok være for blødsødne til Nyrups bagland.
Birte Weiss, der blev gået som minister i oktober på grund af sin manglende gennemslagskraft i medierne, kan ikke genindsættes, og Socialdemokratiets udlændingeordfører Dorte Bennedsen, der fylder 60 i år og i seks år var minister under Anker Jørgensen, har ingen ministerambitioner.
Heller ikke Venstre eller konservative har nogen oplagt ministerkandidat med erfaring på udlændingelovsområdet. Da Thor Pedersen (V) var indenrigsminister, lå udlændingelovgivningen i Justitsministeriet.
Venstres mest markante talskvinder på området, Birthe Rønn Hornbech og Inge Dahl-Sørensen, står ikke til ministerposter.
Førstnævnte fordi hun lægger sig ud med partiets hovedstrømninger, sidstnævnte fordi hun er kendt for populistisk overbudspolitik uden den troværdighed, som er god at have for en minister.
Netop som valget udskrives ulmer uroen om partileder Per Stig Møller i den konservative folketingsgruppe. En af hans åbne kritikere er udlændingeordfører Helge Adam Møller, der blandt andet af den grund næppe bliver minister, vurderer kilder.
En godt bud kunne være borgmester og tidligere skatteminister Peter Brixtofte, der ganske vist ikke har markeret sig i Folketingets udlændingedebatter, men som er kendt for en håndfast integration af Farums indvandrere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu