Læsetid: 3 min.

USA: Danmark har tilbudt mere end flystøtte

16. februar 1998

Centralt placeret kilde i USA's udenrigsministerium nævner jægerkorpssoldater, eksperter i kemiske våben og en fregat som dele af en dansk bistandspakke til en eventuel krig mod Irak

BOSTON
Danmark har tilbudt den amerikanske regering at stille langt mere end et Hercules transportfly til rådighed, hvis det bliver nødvendigt under en eventuel krig mod Irak.
En højtstående kilde i
USA's udenrigsministerium siger til Information, at den danske regering desuden har tilbudt en fregat, 15-20 mand fra jægerkorpset, kemiske våbeneksperter samt specialister i flygtningehjælp.
"General Wesley Clark, NATO's øverstkommanderende i Europa, og den danske forsvarsminister diskuterede på et møde en liste over muligt krigsmateriel, og det var hvad de kom frem til," siger den amerikanske regeringskilde.
Den amerikanske regeringsembedsmand understreger, at Danmark i øjeblikket er det europæiske land, som har vist størst vilje til at give USA og Storbritannien konkret militær bistand i forbindelse med et muligt luftangreb mod Irak.
Regeringen ventes tirsdag morgen at fremlægge Danmarks officielle holdning og det forventes, at man vil bakke op om USA's argument, at der ikke er behov for en specifik FN-resolution for at gå i krig med Irak. Folketinget skal derefter tage stilling til situationen under en debat.

Flådedeltagelse ikke afvist
Under sit besøg i Sydafrika i sidste uge understregede statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at Danmarks bidrag til USA's militære opbygning i Den Persiske Golf højst vil blive et Hercules transportfly: "Det kommer hverken på tale at sende danske F-16 fly eller jægerkorpset," sagde han til Ritzau. Statsministeren ville dog ikke udelukke en mulig dansk flådedeltagelse.
Til TV 2 Nyhederne i fredags sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen, at "der ikke vil blive tale om egentlige angrebsstyrker."
Under Golf-krigen i 1991 bidrog Danmark med et Hercules-fly, en korvet, raketter af typen Sidewinder, bemandede et felthospital for 500 senge, betalte 4,1 mio. dollar i flygtningehjælp og 26 mio. dollar i kompensation til frontliniestaterne i Den Persiske Golf.
I den aktuelle konflikt med Irak vil den danske regering ifølge Informations oplysninger støtte USA's synspunkt, at Iraks manglende opfyldelse af FN's resolution nr. 687 fra 3. april 1991 er tilstrækkeligt folkeretsligt grundlag til at erklære en ny krig mod Saddam Husseins styre.
"Historisk set har Danmark aldrig ville handle i sådanne situationer uden FN's velsignelse. Derfor må vi forvente, at den danske regering accepterer argumentet, at USA handler på vegne af det internationale samfund, hvilket vil sige De Forenede Nationer," siger professor Bertel Heurlin fra Dansk Udenrigspolitisk Institut til Information.
"Der er ikke tvivl om, at man kan diskutere det juridiske grundlag for en indgriben frem og tilbage, men det er ikke det afgørende i denne sag. Spørgsmålet er, hvordan man fortolker den verden, man lever i, og dem, der har magten, har retten på sin side. I dette tilfælde har USA magten," konstaterer Heurlin.
Både amerikanske og britiske eksperter i folkeret har udtrykt tvivl om, hvorvidt FN's resolutioner om Irak giver hjemmel for en militær aktion.
De mener i særdeleshed, at USA og Storbritannien bør anmode Sikkerhedsrådet om bemyndigelse til at gribe ind.

Resolution 687
Til Berlingske Tidende lørdag udtaler seniorforsker Ole Wæver fra Center for Fred og Konfliktforskning, at USA bruger sin fortolkning af FN-resolution 687 som argument for at slå til mod Hussein.
"Det er højst diskutabelt. Hvad hvis russerne en dag kom og sagde, at de ville udlægge en FN-resolution fra 1970'erne, så de havde ret til at angribe Israel. Så ville vi sige: Det kan I da ikke bare selv bestemme," siger Ole Wæver.
Resolution 687 krævede specifikt, at Irak som betingelse for en våbenhvile skulle tilintetgøre eller ødelægge sine kemiske og biologiske våben samt missiler og uden forbehold acceptere FN's overvågning og inspektion.
USA argumenterer, at et "klart og afgørende brud" på denne resolution svarer til at ophæve den våbenhvile, FN og Irak indgik efter Golf-krigen.
Forsvarsminister Hans Hækkerup ønskede søndag ikke over for TV-Avisen at oplyse om arten eller omfanget af den danske bistand til USA's eventuelle aktion mod Irak.

Leder her på siden
Side 2: Clinton forbereder USA på krig

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu