Læsetid: 3 min.

USA godkendte aftalen med Irak på forhånd

26. februar 1998

Trods modstand mod Kofi Annans fredsmission til Bagdad var USA med til at formulere hovedlinjer i aftalen

BOSTON
Indtil sidste øjeblik modsatte den amerikanske regering sig FN-lederen Kofi Annans fredsmission til Bagdad sidste weekend. Først da det stod lysende klart, at USA manglede solid opbakning i den nationale og internationale arena til et luftangreb mod Irak, besluttede præsident Bill Clinton at skifte kurs og give grønt lys til Annans diplomatiske initiativ.
"Det nytter ikke noget, at Kofi tager afsted, og USA ikke støtter hans mission, og vi så lancerer et militært angreb," sagde Clinton til sine rådgivere under et møde om Irak-krisen.
Disse oplysninger om flere dages højspændte drøftelser i Det Hvide Hus under Irak-krisen blev rapporteret af dagbladet New York Times i går.
Af rapporten fremgår det, at præsidenten og hans ministre til sidst blev overbevist om, at de ikke havde andet alternativ end at støtte Annan. De frygtede nemlig, at FN's generalsekretær ville tage afsted på egen hånd - hvilket han har autoritet til - og bringe USA i en svær diplomatisk knibe, hvis det lykkedes ham at indgå en aftale med Irak.

Hemmeligt møde
Da udenrigsminister Madeleine Albright og sikkerhedsrådgiver Samuel Berger havde forstået dette dilemma, satte USA alt ind på at udstyre Annan med så stramt et forhandlingsmandat som muligt. Ideen var at få Sikkerhedsrådet til at formulere instrukserne, men det kunne de fem permanente medlemmer ikke nå til enighed om. I stedet fik FN-chefen en mundtlig orientering fra den britiske FN-ambassadør.
Men bag kulisserne skete der noget helt afgørende for krisens udfald. Madeleine Albright arrangerede et hemmeligt møde med FN-lederen i New York forrige søndag, hvor de to diplomater sammen formulerede en skitse til den aftale, som en uge senere blev indgået mellem FN-generalsekretæren og Irak.
Hovedlinjerne i Bagdad-aftalen blev altså godkendt af USA inden Annans rejse. Men Annans drøftelser med vicepremierminister Tariq Aziz viste sig at være langt vanskeligere end forventet. Den store anstødssten var
irakernes krav om at begrænse inspektionen af Saddam Husseins otte præsidentpaladser til 60 dage.

Rusland på banen
Lørdag nat ringede Annan til Albright og fortalte hende, at Irak ikke ville give sig på det punkt; hans sidste håb var et møde med Saddam Hussein den følgende dag. Herpå fik FN-lederen den russiske udenrigsminister Jevgheni Primakov til at ringe til Aziz og erklære, at den russiske regering havde skiftet holdning. Nu modsatte den sig en tidsbegrænset inspektion af paladserne.
Moskvas bratte kursskifte var et alvorligt nederlag for Saddam Hussein. Iraks diktator havde nu intet valg og opgav sit krav under mødet med Annan om søndagen.
Til gengæld gik FN-lederen ud over det mandat, han havde fået fra Sikkerhedsrådet og Albright. Annan indvilligede i at nedsætte en 'særgruppe' bestående af diplomater og våbeneksperter, som får til opgave at inspicere præsidentboliger i Irak og skrive rapport om det til Sikkerhedsrådet.
Men FN-chefen vil også lade særgruppen undersøge nærliggende bygninger, hvilket i princippet burde være en opgave varetaget af FN's særkommission UNSCOM.

Politisk overvågning
Annan undlod endvidere at give UNSCOM operationel kontrol over den nye særgruppe. Mod forventning bliver det ikke UNSCOM-chefen Richard Butler, der udpeger formanden og eksperterne, men derimod FN's generalsekretær. Herudover planlægger Annan at udpege sin egen politiske repræsentant til Irak, hvis kompetence vis a vis UNSCOM endnu er uklar.
Kritikere frygter, at disse indrømmelser vil føre til politisk overvågning af UNSCOM og svække inspektørernes kompetence, effektivitet og virkeområde - skridt, som
Irak ville byde velkommen. Dette indtryk blev forstærket, da Annan tirsdag på et møde i Sikkerhedsrådet kritiserede UNSCOM's eksperter og endda sammenlignede deres virke i Irak med 'cowboys'.
Om Saddam Hussein havde Annan derimod følgende at sige:
"Jeg opfatter ham som en oprigtig person. Jeg var meget imponeret af hans beslutsomhed. Han er en leder, man kan forhandle med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her