Læsetid: 2 min.

USA stiller skrappe krav til Irak

20. februar 1998

USA kræver, at Saddam Hussein giver FN carte blanche til at bombe, næste gang han blokerer for våbeninspektion

BOSTON
Kun en håndfæstning fra den irakiske regering vil stille USA tilfreds i forbindelse med FN-generalsekretær Kofi Annans fredsmission til Bagdad i denne weekend.
Det bekræfter embedsmænd i Det Hvide Hus og britiske FN-kilder over for Information.
Med opbakning fra den britiske regering forlanger præsident Bill Clinton, at enten Saddam Hussein eller en minister med samme rang som vicestatsminister Tariq Aziz skriver under på et dokument, som binder Irak til at lade FN's særlige våbenkommission UNSCOM fuldføre sin mission i landet uden nogen form for hindringer.
Håndfæstningen skal efter planen fremlægges til godkendelse i Sikkerhedsrådet, når Kofi Annan er vendt tilbage fra Irak.

Stokken fremme
Ifølge Informations oplysninger vil den amerikanske regering forbeholde sig ret til at iværksætte luftangreb mod Irak, hvis og så snart myndighederne i Bagdad lægger hindringer i vejen for FN's våbeneksperter.
USA forlanger endda, at irakerne i håndfæstningen anerkender, at en fremtidig forstyrrelse af FN-holdets arbejde ville være ensbetydende med et åbenlyst brud med FN's Sikkerhedsråds Resolution 786, der i sin tid autoriserede UNSCOM til at tilintetgøre Iraks arsenal af nukleare, biologiske og kemiske våben samt missiler. En lovovertrædelse af denne type ville dermed retfærdiggøre krig mod Irak, fremfører den amerikanske regering.
Kofi Annan blev tilsyneladende allerede tirsdag orienteret om disse barske amerikanske betingelser for en fredelig udgang på konflikten.
Til trods herfor valgte FN-lederen at tage chancen og rejse til Bagdad, hvor han vil tilbringe fredag og lørdag. Torsdag besøger han den franske præsident Jacques Chirac i Paris.
"Jeg håber min kære ven Kofi Annan vil lave et mirakel i Bagdad," sagde FN's tidligere generalsekretær Javier Perez de Cuellar onsdag fra Paris.
I januar 1991 forsøgte De Cuellar at overtale Saddam Hussein til at trække sine tropper ud af Kuwait - men uden held.
Som en gestus er USA og Storbritannien villige til at opfylde Iraks krav om at få diplomater fra Sikkerhedsrådets 15 medlemslande til at ledsage UNSCOM's eksperter, når de inspicerer otte af Saddam Husseins præsidentpaladser.
Diplomaternes tilstedeværelse vil efter den irakiske regerings opfattelse beskytte landets suverænitet.
Saddam Hussein, mødtes i øvrigt torsdag med Ruslands særlige udsending i Irak. Det skete samtidig med, at Rusland erklærede, at Annans mandat fra FN's sikkerhedsråd giver ham mulighed for at gennemføre seriøse forhandlinger under besøget.
Rusland har sammen med Frankrig ført an i forsøget på at afværge de amerikansk ledede angreb, der begrundes med, at Saddam Hussein nægter FN-våbeninspektører fri adgang til formodede gemmesteder for masseødelæggelsesvåben, hvilket er i strid med aftalerne efter Golfkrisen og -krigen i 1990-1991.
Den amerikanske præsident, Bill Clinton, betegnede FN-chefens Irak-besøg som en "afgørende mulighed". Han sagde efter en telefonsamtale med den franske præsident, Jacques Chirac, at de to ledere er enige om denne vurdering af besøget.

Leder på bagsiden: Annans muligheder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her