Læsetid: 2 min.

V og K kan tabe på stemmespild til højre

26. februar 1998

Både Z og Q er stadig under spærregrænsen

Hvis hverken Fremskridtspartiet eller Kristeligt Folkeparti formår at presse sig over spærregrænsen kan det få stor betydning for det, der tegner til at blive et knivskarpt opløb mellem højre- og venstrefløjen.
"Det ser ud som om, der kommer til at ske et vist stemmespild på den borgerlige side. Jeg håber da, at det ender med 1,9 procent af stemmerne til både Fremskridtspartiet og Kristeligt Folkeparti," lyder det fra SF's gruppeformand, Jes Lunde. Han tror, at stemmespildet kan blive en afgørende faktor i valget.
I 70'erne tiltrak både De Uafhængige og Retsforbundet borgerlige stemmer uden at komme ind. Senest har problemet dog været størst på venstrefløjen. De Grønne, kommunisterne og VS trak stemmer, der aldrig blev brugt. Det problem har dannelsen af Enhedslisten løst, idet det er lykkedes partiet at samle stumperne på venstrefløjen.
I de seneste meningsmålinger ligger både Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet under spærregrænsen.
"Vi ser det ikke som det store problem. Vi plejer altid at få lidt ekstra stemmer til sidst. Og selvom det selvfølgelig er en ny situation med Dansk Folkeparti, så er jeg sikker på, at der er plads til begge partier," siger Fremskridtspartiets Tom Behnke.
"En stemme på os er ikke spildt. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at vi ikke kommer ind."

Ingen ledige nicher
Jann Sjursen, Kristeligt Folkeparti, tror ikke, at et eventuelt stemmespild kommer til at betyde ret meget. Han peger på, at det endnu er uvist, hvor mange stemmer det nystiftede parti Demokratisk Fornyelse får. Og så er han ret sikker på, at hans parti nok skal klare spærregrænsen.
"Først nu er vores valgkamp kommet i gang og vi har fået adgang til de elektroniske medier. Så jeg regner med, at vi i slutningen af ugen kommer over grænsen."
Lektor Jens Hoff, Københavns Universitet, tror, det kan blive svært.
"Begge partier lider under, at de har svært ved at finde et godt tema, der ikke er optaget. De kristeliges hovedtemaer er allerede optaget af Socialdemokratiet og SF. Og for Fremskridtspartiets vedkommende, så har Pia Kjærsgaard nærmest taget patent på anti-flygtninge holdningen," siger Jens Hoff.
Han peger også på, at Kristeligt Folkeparti konsekvent har ligget under spærregrænsen i lang tid, og bedømmer derfor partiets chance for at komme i Folketinget som minimal.

Fjern spærregrænsen
Hos Enhedslisten er udsigten til et stemmespild på højrefløjen ikke noget, der vækker udelt begejstring hos partileder Frank Aaen.
Han mener derimod, at det taler for at fjerne spærregrænsen: "Det har afgjort valg tidligere. Jeg tror endda, at der tdiligere er gået seks procent til spilde på venstrefløjen. Det bør være sådan, at hvis et parti får stemmer nok til et mandat, så burde det også få det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her