Læsetid: 2 min.

Valgbomben

27. februar 1998

Har Sørensen fyret af. Hvilken Sørensen?

Valgdagbog 4

"De er fyret."
Jeg bliver altid De's med Herman von Slotsholmen, når han er ekstraordinært utilfreds med mig.
"Jamen, hvad har jeg gjort?"
"Hængt Villy Sørensen ud på det groveste. Så er det slut mellem Dem og mig."
"Jamen, han havde selv godkendt interviewet."
"Ja tak, til spot og spe, skønt han har fuldstændig ret. De tillader ham at sige, 'at når den ene mand i toppen tjener lige så meget som 1000 ansatte nedenunder, så kan det jo ikke længere passe, at de rige egentlig ikke betyder noget for nationaløkonomien, fordi det er de mange små lønninger, der skal give store skatteindtægter'."
"Er det forkert?"
"Det er jo rigtigt, idiot."
"Jamen, hvad er så forkert?"
"Folk tror jo, det er forkert. Folk tror, at det er en digterisk overdrivelse. Sørensen er jo digter. Så psykotisk kan økonomien ikke være blevet, at Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre afskaffer formueskatten på netop det tidspunkt, da en direktør i det demokratiske Vesten tjener lige så meget som 1000 ansatte nedenunder.
Lad os sige, at folk i gennemsnit tjener 200.000 kr. om året. Skulle en enkelt direktør så tjene 200 millioner kroner om året?"
"Nej, det lyder..."

Kandestøberi
"De er fyret."
"En gang til. Det er nemlig ganske rigtigt, hvad Villy Sørensen siger. Det er valgbomben, og det burde De have gjort klart ved at følge Deres egen historie op. Men De er vel valgforsker?"
Det sidste sagde han med en sådan afsky, at piben fløj ham af munden som et projektil og knuste et par flasker Von Oosten i Det politiske Kandestøberi.
"Hvad skulle jeg da ha' gjort."
"Kikket lidt på f.eks. adm. dir. Jan Leschly, leder af det multimedicamentelle, multinationale, gigantiske medico-tekniske forsknings-, udviklings-, produktions- og salgskompleks Smith Kline Beecham. Som det netop ikke er lykkedes at fusionere med Glaxco, en tilsvarende øgle.
Sammen havde det ellers fået en markedsværdi (værdien af de samlede aktier) på over 700 milliarder dollar eller fem tusinde milliarder danske kroner."
Jeg griflede bare ned.

Aktier til gammel kurs
Von Slotsholmen forsatte:
"Med mange millioner kroner som basisløn, frynsegoder af betragteligt omfang og pensionsordninger sniger årsindtægten sig ganske højt op for vor tidligere tennisstjerne.
Men når dertil lægges hans ret til at købe aktier i firmaet til en gammel kurs - og så sælge aktierne til den langt højere kurs i dag, ja så skal direktørens årsindtægt nok svare til et sted mellem 150 og 200 millioner kr.."
"Betaler Jan Leschly så lige så meget i skat, som hvis hans indtægt havde været fordelt på 1000 mennesker?"
"Nej, det gør han selvfølgelig ikke. Idiot."
"Han kan vel ikke være lavtlønnet i forhold til nogen på denne klode?"
"Fyret for tredje gang. Leshly er da lavtlønnet i forhold til de administrerende direktører i Chief Executive Officers i General Motors, General Electric, IBM, Microsoft, Ford Motor, Chrysler, CocaCola, 3 M, City Bank of New York og hundredevis øvrige."
"Hvad tror De er direktør Jan Leschlys vinkel på den danske valgkamp?"
"Om den kommende regering vil sælge ham Rigshospitalet.
Det er valgbomben."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her