Læsetid: 3 min.

Venstre og konservative i gavehumør

21. februar 1998

VK-valgplan fuld af udgifter. Uansvarligt, siger Jelved. Vil med garanti føre til overophedning, siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Venstre og de konservative indledte i går valgkampen for alvor, ved at udsende en fælles handlingsplan for de første hundrede dage under en VK-regering.
Det bliver heftige dage, skal man tro de to partier. Det fælles VK-udspil svarer nogenlunde til et tidligere forslag til finanslov, dog renset for upopulære tiltag og alt for specifikke tal.
Kun på et direkte spørgsmål vedstod Uffe Ellemann-Jensen, at planen stadig er at forkorte dagpengeperioden til tre år, og på lidt længere sigt at afskaffe efterlønnen. Samtidig vil de to borgerlige partier stadig skære ulandsbistanden med et par milliarder kroner.
"Her er dét, V og K vil", sagde Ellemann-Jensen ved præsentationen af planen. "Og hér er det, som regeringen har sagt, de vil", hvorefter Venstres leder holdt et blankt stykke papir i vejret.
Inden den 19. juni 1998 vil V og K blandt andet have;
*Indføre skattestop
*Lave en skattesænkningsplan
*Sænke skatten på lave indkomster
*Afskaffe CO2-afgiften
*Afskaffe virksomhedernes arbejdsmarkedsbidrag
*Afskaffe statstilskuddet til virksomheder.
*Afskaffe lejeværdien af egen bolig.
Samtidig deles der milde gaver ud til de ældre, der frit skal kunne vælge hjemmehjælp, ligesom kapitalpensioner skal beskattes lettere, for folk der bliver længere på arbejdsmarkedet. Børnefamillierne skal have mulighed for at få de penge, det offentlige ellers betaler for børnepasning.
Der skal lovgives om fleksibel arbejdstid. Og daginstitutioner skal have en længere åbningstid. Endelig er der et forslag om at afskaffe ventelisterne på hospitalerne, blandt andet ved brug af privathospitaler.
Der er også to forslag i VK's pakke, der ikke umiddelbart koster penge. Der skal føres en langt strammere udlændingepolitik. Og der skal føres en meget hårdere kurs mod kriminalitet. Ét af nøgleordene her er højere straffe.
De mange udgiftsforslag - mere end femten af dem ialt - bliver kun fulgt op af et enkelt spareforslag, nemlig dét om afskaffelsen af tilskud til erhvervslivet.

Mur af kritik
Planen møder fra første færd en mur af kritik, især fordi lejeværdien foreslås afskaffet. Lejeværdien er den skat, som alle boligejere betaler til staten, uanset om de lejer ud eller ej.
Det vil føre til inflation og et pres på betalingsbalancen, ligesom det private forbrug ville eksplodere.
"Det er helt klart uansvarligt", siger økonomiminister Marianne Jelved (R). "I en periode med høje og stigende ejendomspriser vil dette have den effekt, at huspriserne går endnu højere op. Og kombineret med den sænkning af ejendomsbeskatningen der lægges op til, er det endnu mere problematisk. Det private forbrug vil stige, og det vil øge importen. Det er så forkert, at det er uansvarligt", siger Jelved, og bruger dermed ét af de hårdeste skældsord i de radikales ordforråd.

Opskrift på underskud
Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har haft folk til at regne på VK's forslag.
"Det er så rundt, at det er svært at få hold på. Men den afgørende ting, der virkelig koster, og har betydning for samfundsøkonomien, er afskaffelsen af lejeværdien", siger Lars Andersen.
"Den endelige effekt vil være, at det koster 11-12 milliarder på betalingsbalancen. Det vil også betyde, at huspriserne stiger med 15-17 procent. Det vil give en kæmpegevinst til dem, der allerede ejer et hus, ialt 300 milliarder, eller en kvart million til en husejer med et hus til halvanden million. Det vil vælte økonomien fuldstændigt. Allerede i dag kører økonomien i højt gear. Det her ville hælde kogende vand på", siger Lars Andersen.
V og K's plan med de mange lettelser for erhvervslivet er, at der dermed skal ske en kick-start af eksporten. Ifølge de to partier skal de mange penge, deres program koster, findes hovedsageligt ved effektiviseringer og besparelser på de offentlige budgetter. Men bortset fra u-landsbistanden er der ikke sat mål op for sparekniven.
Planen er bestemt ikke, at der skal fyres offentligt ansatte.
"Der er 800.000 offentligt ansatte, og det må være nok. På de områder, hvor vi ønsker forbedringer, vil vi flytte mere mandskab over, fundet ved effektiviseringer andre steder", sagde Per Stig Møller i går.
Og selv om regeringens økonomiske politik blev kritiseret så det fløjtede af V og K, vil de to partier ikke gribe ind i økonomien, hvis de får magt som de har agt.
"Men vi vil foretage et anmeldt kasseeftersyn", sagde Uffe Ellemann-Jensen.
Stort set det eneste andet parti, der tog glædeligt imod V og K's fælles udspil, var Fremskridtspartiet.
"I Fremskridtspartiet ser vi frem til at arbejde sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti", sagde Kim Behnke efter at have læst VK-planen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her