Læsetid: 2 min.

Zemin vil træde ud af Dengs skygge

20. februar 1998

Ikke engang Deng Xiaoping havde svar på alle problemer, sagde Kinas leder Jiang Zemin på årsdagen for Dengs død

BEIJING
Generalsekretæren for Kinas Kommunistiske Parti, Jiang Zemin, gjorde i går et forsøg på at træde ud af Deng Xiaopings skygge, da han sagde, at landets tidligere leder gennem mange år ikke havde svar på alle problemer.
"Kammerat Deng Xiaoping udstak klart den retning, vi skal gå fremad i," sagde Jiang i en tale på årsdagen for Dengs død den 19. februar sidste år.
"Men hvad angår de konkrete betingelser for vor videre færd, må vi stole på os selv og den vejledning, vi kan hente i Deng Xiaopings teori," fortsatte han med en henvisning til sin tidligere beskytters kapitalistiske læresætninger.
"I praksis bør vi utrætteligt udforske og vurdere nye erfaringer og skabe en ny forståelse."
De store aviser slog Jiangs tale op på forsiden under overskriften "Uddybning af Deng Xiaopings teori"
Dengs politik kan opsummeres i udtrykket "socialisme med kinesiske træk", som den afdøde leder brugte til at retfærdiggøre så umarxistiske begreber som frie markeder, private virksomheder og aktiebørser.
Kinesiske analytikere siger, at Jiang ikke er tilfreds med blot at føre Dengs teorier videre, men at han hidtil har været nødt til at klynge sig til dem, fordi hverken han eller hans rådgivere har formået at udtænke alternativer.
"Jiang Zemin siger ikke: 'Vi må forkaste Dengs teorier'," understreger en analytiker. "Han siger: 'Vi må ikke være for formalistiske'."
"Jiang Zemin ønsker at præge sin generation, ligesom Mao Zedong og Deng Xiaoping gjorde," siger en anden.
"Men indtil han kan fremlægge noget, der kan måle sig med Mao Zedongs tænkning eller Deng Xiaopings teori, vil det være mere bekvemt for Jiang Zemin at bo i det hus, Deng har bygget."

Dristige skridt af Zemin
Ifølge analytikerne blev Maos udvalgte efterfølger, Hua Guofeng, styrtet i 1978, fordi han dekreterede, at Kina skulle stå urokkeligt fast ved alle de anvisninger, "den store rorgænger" havde givet.
"Den fejltagelse ønsker Jiang Zemin ikke at begå," siger den første analytiker.
Mange vestlige diplomater og Kina-kendere afviste først Jiang som en overgangsfigur, men denne skepsis har han i vid udstrækning gjort til skamme. Jiang, som sidder på de øverste poster i partiet, regeringen og militæret, har lidt efter lidt ændret en del af Dengs politik.
Han har - i modsætning til Deng - taget det dristige skridt at effektivisere den statslige sektor ved at tillade konkurser, sammenlægninger og firmaovertagelser.
På den diplomatiske front har Jiang forbedret forholdet til USA. "Deng Xiaopings politik var at undgå konfrontation med USA. Jiang Zemins politik er at bygge en fremtid sammen med USA," siger en forsker fra det ansete Samfundsvidenskabernes Akademi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu