Læsetid: 2 min.

Anders Fogh løber fra ideologien

19. marts 1998

Venstres kommende formand vil nødig mindes om sin højideologiske bog om minimalstatens velsignelser. Det er forfærdeligt at blive konfronteret med hvad jeg har skrevet, siger han

Anders Fogh Rasmussens kontroversielle debatbog fra 1993 Fra velfærdsstat til minimalstat bliver en møllesten om halsen for den nyudnævnte gruppeformand.
Bogen indeholder en bærende påstand om, at danskerne har udviklet en slavementalitet på grund af statens alt for store omfang. Den danske socialstat har reduceret menneskene til tæmmede og lydige sociale dyr.
"Denne ynkelige slavenatur gennemsyrer hele det danske samfund. (...) Statsmagten, den offentlige sektor, har gjort sig stor og bred og dominerer i den grad alle menneskers private liv, at flertallet i det danske samfund har privatøkonomien deponeret i statskassen", skrev han. "Der er skabt et herre-slave-forhold, hvor en stor del af samfundets medlemmer spiser nådsensbrød af statens hånd".

Forfærdeligt
I dag er Fogh alt andet end stolt af sit værk.
"Jeg synes selv, det er en groft misforstået bog. Dengang var det nødvendigt at råbe op for at blive hørt i debatten. I 1993 var man nødt til at slå et ordentligt slag i bolledejen, hvis man ville høres. Og jeg ville skrive en bog, det ikke var til at undlade at forholde sig til. Men hvad skal jeg næsten sige, det kan være forfærdeligt at blive konfronteret med, hvad jeg har sagt og skrevet", siger Anders Fogh Rasmussen.
"Min rolle som gruppeformand, og som formand for Venstre, hvis jeg bliver valgt i april, bliver en anden end dén rolle, jeg havde som næstformand. Dengang skulle jeg blandt andet skabe debat. Nu skal jeg være formidleren af et bredt samarbejde med de borgerlige og liberale partier, blandt andet midterpartierne", erkender han.
"Jeg er også mig det ansvar bevidst, at jeg skal repræsentere forskellige opfattelser af det at være liberal. Samtidig skal jeg placere Venstre centralt".

Tørnæs til tops
Anders Fogh Rasmussen blev enstemmigt valgt til gruppeformand hos Venstre i går. Samtidig er der stort set ingen tvivl om, at Venstres organisation vil udpege ham som leder af det store parti. Til gengæld var der i går kampvalg til posten som politisk ordfører. Vinderen hér blev den 35-årige Ulla Tørnæs, der slog Farum-borgmesteren Peter Brixtofte med stemmerne 39 mod 12.
Mindst fem personer vil kandidere til posten som næstformand i Venstre. Den absolutte favorit er Lars Løkke Rasmussen, en opadstræbende lokalpolitiker fra Nordsjælland.
Men også Brixtofte, Marianne Fischer-Boel, Bertel Haarder og unge, nyvalgte Carl Holst, der er tidligere VU-formand, stiller op.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her