Læsetid: 2 min.

Bedstemor med slag i

16. marts 1998

Ministeren, der satte fut i fejemøget, futter nu selv videre mod nye udfordringer

PORTRÆT
"Der er mere end nogensinde brug for bedstemødre med slag i!"
Med denne flotte fanfare af en udtalelse meddelte Jytte Hilden i går, at hun tager konsekvensen af sit valgnederlag i Kalundborg-kredsen, hvorfor hun ikke blot udtræder af Folketinget, men også af regeringen. Hilden vil dog fortsat kæmpe for de socialdemokratiske ideer på forskellige måder, meddeler hun.
Dermed ændrer Jytte Hilden retning for en karriere, der både politisk og i arbejdslivet, når regnskabet gøres op, allerede nu kan siges at have været ganske imponerende.
Jytte Hilden er uddannet civilingeniør fra 1966 og blev først ansat ved Organisk Kemisk Laboratorium på Danmarks Tekniske Højskole, men valgte så en pædagogisk opgave over for den opvoksende ungdom. Toppen på den del af løbebanen blev jobbet som rektor for Roskilde Katedralskole, som hun i 1983 tog orlov fra for at blive politiker på heltid. Da havde hun allerede i nogle år været medlem af Karlebo Byråd. 1978 blev hun valgt ind i Folketinget. Fra 1993 blev hun kulturminister i Nyrups regering, fra 1996 forskningsminister.
Som kulturminister blev hun mere end almindeligt kontroversiel. Hendes foretrukne fjer var påfuglens og kamphanens.
Hvervet fik hun på et tidspunkt, hvor regeringen var indstillet på at øge kulturmidlerne.
Jytte Hilden fik prædikatet, at hun var god til at skaffe ekstra penge til kulturen, men løb sig også en masse stavere i livet, når hun forsøgte at pille ved de etablerede kulturinstitutioner. Kulturlivet reagerer ganske konservativt over for forandringer eller afgivelse af tilkæmpede privilegier. Jytte Hilden ville helst pille ved dem alle - på én gang.
Hun satte på den måde sig selv på noget af en Urias-post, som hun ikke desto mindre beklædte i hele fem år. Dermed er hun den kulturminister, der har siddet længst siden Bomholt. Der var imidlertid hyppig kritik af hendes dispositioner og personlige fremtrædelsesform, når hun tilsyneladende satte sig selv i centrum snarere end kulturen, og når hun som en anden mutter med spand og kost ville gøre rent i kulturlivet. Det måtte gå galt, og det gjorde det.

Stort og rigtigt
Kritikken stod imidlertid ikke alene, og hos medsøstre fik hun en høj stjerne, idet hun med forkærlighed valgte kvinder, når poster skulle besættes. At der i dag findes et dansk kunstgalleri i New York er et mindre, men karakteristisk eksempel på, at Jytte Hilden også tænkte både stort og rigtigt.
Ved en regeringsrokade fik Jytte Hilden overladt Forskningsministeret, hvorefter hun blev omtrent lige så usynlig, som hun tidligere havde været oversynlig. Her kunne hun bedre føle sig på hjemmebane, idet dette ministerium trods alt havde med hendes fag at gøre. I begge ministerier har Jytte Hilden slået et stort slag for computere og anden IT-teknik. Hun har tænkt fremad og moderne - og har således været med til at børste støvet af det gammeldags socialdemokrati.
Jytte Hilden har haft en række vigtige tillidsposter. Dem får hun nu mulighed for at få endnu flere af. Måske er det, hun tænker på, når hun siger, at hun fortsat vil kæmpe for de socialdemokratiske
ideer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her