Læsetid: 3 min.

CD valgte den forkerte hest

12. marts 1998

CD peger stadig borgerligt, men vil tage stilling fra sag til sag i SR-regering. Kristeligt Folkeparti klarede skærene

På trods af en klar mandatfremgang må CD erkende, at partiets klare udmelding om at støtte en borgerlig regering ikke i sig selv var nok til at sikre et regeringsskifte.
"Socialdemokratiet er stærke, når de er trængte. Så slår disciplinen i partiet igennem, og det, tror jeg, har påvirket valget," lød det fra en overrasket Arne Melchior, da de første meningsmålinger pegede på et bedre socialdemokratisk valg end ventet.
Mimi Jakobsen fastholdt dog sin støtte til en borgerlig regeringsdannanelse:
"Hvis der overhovedet bliver en dronningerunde, så er det klart, at vi peger på en borgerlig regeringsledelse. Det er også klart, at vi selvfølgelig føler os opmuntret til at forsøge at trække en eventuel borgerlig regering ind mod midten".
Også Arne Melchior lægger op til en samarbejdslinie.
"Vi vil se på den regeringserklæring og de lovforslag, der kommer frem og så stemme efter overbevisning fra sag til sag," siger Melchior.

Skræmmekampagne
Han tror, at det er, hvad han kalder Socialdemokratiets skræmmekampagne, der har givet regeringspartiet et bedre valg end ventet.
"De har meldt meget stærkt ud med, at en KV-regering vil standse den gode udvikling for Danmark. Det passer ikke, men det kan have været med til at flytte de sidste stemmer."
CD placerede sig tidligt i valgkampen meget stærk ved at pege på en borgerlig regering, under forudsætning af at få opfyldt fire krav, der blandt andet ville udelukkede Dansk Folkeparti på Flygtningespørgsmålet. Tilsyneladende en genistreg, men altså ikke nok til at fremtvinge et regeringsskifte.
Valget kommer sandsynligvis ikke til at betyde de store personforskydninger hos CD. Mimi Jakobsen, Peter Duetoft og Arne Melchior er umiddelbart sikre på genvalg
Tidligere sundhedsminister Yvonne Herlev Andersen vinder sansynligvis partiets fjerde mandat i Frederiksborg amtskreds. Og i Vejle står Sonja Albrink til genvalg. Hun kom dog ind på et særdeles yderligt mandat ved sidste valg, da mandatet på grund af valgmatematik gik til Vejle i stedet for Fyn.
Det er dog meget muligt, at Mimi Jakobsen ved et stort personligt stemmetal vil trække et ekstra mandat med i Københavns amtskreds. Det kan give forskydninger lidt længere nede af listen.

Vendepunkt
Også Kristeligt Folkeparti må se i øjnene, at deres genindtræden i Folketinget ikke rækker til en VK regering.
"Det er jo ærgerligt, for vi havde helst set en borgerlig regering. Men der er ingen tvivl om, at vi agter at gøre vores indflydelse gældende og forsøge at sætte fingeraftryk på en SR-regerings politik," siger partiformand Jann Sjursen, der er spændt på, hvilken politik den kommende regering vil føre. "Det er jo ikke meget de har fortalt os i valgkampen."
For Kristeligt Folkeparti har det været en svingende valgkamp. Partiet lå længe under spærregrænsen, indtil der kom hjælp fra forskellige sider.
Venstre-bøndernes støtte til Kristeligt Folkeparti var det helt store vendepunkt i valgkampen. Det bragte partiet over spærregrænsen og gjorde dem mere synlige.
Siden var det de handlendes foreninger, der fandt sympati for partiets syn på lukkelov og planlov. Og det var lige nok til at bære partiet over grænsen på trods af en lille afmatning i den sidste fase, hvor medieinteressen flyttede sig over på Nyrup-Ellemann-duellen.
Udover Jann Sjursen bliver det sandsynligvis Flemming Kofoed Svendsen og Ole M. Nielsen, der skal repræsentere partiet i Folketinget. Det sidste mandat går til enten Tove Videbæk, Jens Ove Kjeldsen eller Steen Jakobsen, der har ligget tæt i partiets mest sikre kreds, Ringkøbing Amt.

(1.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her