Læsetid: 3 min.

Dansk Folkeparti vil ikke frede VK

12. marts 1998

Flagsvingende folkepartister vil være VK-regerings sociale samvittighed

Dronningen af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, blev modtaget af taktfaste "Pia! Pia! Pia!"-råb, da hun kvart i 10 onsdag aften banede sig vej ind i Dansk Folkepartis overfyldte og flagsmykkede lokale på Christiansborgs anden sal.
"Det er stort," sagde hun til de masende journalister, mens folkepartisterne tiljublede tv-skærmene, der begge viste gode valgresultater - 14-15 mandater - til Dansk Folkeparti. Men indtil langt ud på aftenen var der den forskel på de to tv-apparater, at DR1 længe viste flertal til Nyrup, mens TV 2 havde flertal for en VK-regering:
"Personligt tror jeg, vi får en borgerlig regering," sagde Pia Kjærsgaard lidt i 22, mens flertalssituationen i det danske folketing endnu var uafklaret.
Hun uddelte dog også hug til Venstre og konservative for deres "meget bastante afvisning af Dansk Folkeparti".
"Der har ikke været nogen rar tone i valgkampen, og afvisningen af et samarbejde med Dansk Folkeparti har ikke gjort det bedre for de borgerlige," sagde Pia Kjærsgaard.
Midt mellem de flagsvingende folkepartister stod en smilende næstformand Kristian Thulesen Dahl, der erklærede sig "ovenud tilfreds":
"Det er et resultat af vores udlændingepolitik, vores modstand mod EU og vores rolle som den sociale samvittighed for en ny, borgerlig regering," forklarede Kristian Thulesen Dahl.
Han ville ikke gå med til at frede en VK-regering:
"Vi kan godt leve med at stemme en borgerlig regering ned og udløse et valg, hvis vi for eksempel stemmer imod brugerbetaling på sundhedsområdet."

Øget indflydelse
Også på udlændingeområdet regner Kristian Thulesen Dahl med øget indflydelse til Dansk Folkeparti:
"En eventuel VK-regering vil forsøge at forhandle sig til rette med CD og Kristeligt Folkeparti først, men så skal de ud og have et flertal for det, de er blevet enige om," sagde Kristian Thulesen Dahl.
"En VK-regering kan blive nødt til at snakke med os, for socialdemokraterne bliver ikke nemme at tale med efter valget. Vi er ikke stemmekvæg, og vi skal have indflydelse i forhold til vores mandattal. Ellers stemmer vi ikke for," lovede Kristian Thulesen Dahl.
- Har du fantasi til at forestille dig, at Dansk Folkeparti og CD stemmer for den samme udlændingepolitik?
"Det kræver nogle indrømmelser fra CD i hvert fald," sagde Kristian Thulesen Dahl.
Han vurderede, at skarpe profiler i Dansk Folkepartis nye gruppe på Christiansborg bliver den københavnske borgerrepræsentant Peter Skaarup, partiets informationschef Søren Espersen, erhvervspolitikeren Egil Møller og på det sociale område det århusianske byrådsmedlem Birthe Skaarup og Inge Refshauge, der fik et godt valg i Sønderjyllands Amt.

Lettelse hos liste Z
Adspurgt om Fremskridtspartiets resultat virkede partileder Pia Kjærsgaard demonstrativt desinteresseret:
"Det kan jeg ikke rigtig koncentrere mig om nu, vel?" bed hun en spørgende journalist af.
På samme etage, men langt derfra, steg stemningen også til smil og lejlighedsvise klapsalver, da Fremskridtspartiet ud på aftenen syntes at stabilisere sig over spærregrænsen.
Partiets frontfigur Kirsten Jacobsen var blevet hjemme i Vendsyssel for at pleje sin halsbetændelse, så partiets øverste repræsentant mellem de blå-gule Z-flag var Kim Behnke:
"Vælgerne skal åbenbart hver eneste dag mindes om, hvad partierne står for. Vi gik ud fra, at vores syn på udlændingepolitikken var kendt," sagde Kim Behnke, da han blev bedt om at kommentere tilbagegangen.
- Hvad er vigtigst for dig? At Fremskridtspartiet kommer i Folketinget? Eller at vi får en borgerlig regering?
"Det kan du ikke bede mig vælge imellem... Men på det korte sigt er det nok vigtigst, at Fremskridtspartiet kommer ind. Vi ville få utroligt svært ved at komme igen, hvis vi først var ude," sagde Kim Behnke, mens hans parti balancerede lige akkurat over spærregrænsen.
Kim Behnke forudså, at det ville blive "rigtig sjovt" for fire-fem fremskridtsfolk under den borgerlige regering, han håbede på:
"Vi vil have en langt større rolle at spille end under en socialdemokratisk regering," vurderede han.

(2.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her