Læsetid: 3 min.

Dansk Folkeparti vil ikke frede VK

12. marts 1998

Flagsvingende folkepartister vil være VK-regerings sociale samvittighed

Knitrende dannebrogsflag af papir, rød-hvide duge og store plakater med "Danmarks hjemmehjælp" med hund. I Dansk Folkepartis lokale på Christiansborgs anden sal var der brede grin og klapsalver, efterhånden som første del af valgaftenen skred frem.
Dansk Folkeparti kunne juble over udsigten til 13-14 mandater i Folketinget, mens den med længsel imødesete borgerlige regering ikke var sikret endnu ved denne Information-udgaves deadline.
Midt mellem de flagsvingende folkepartister stod en smilende næstformand Kristian Thulesen Dahl, der erklærede sig "ovenud tilfreds":
"Det er et resultat af vores udlændingepolitik, vores modstand mod EU og vores rolle som den sociale samvittighed for en ny, borgerlig regering," forklarede Kristian Thulesen Dahl.
Han ville ikke gå med til at frede en VK-regering:
"Vi kan godt leve med at stemme en borgerlig regering ned og udløse et valg, hvis vi for eksempel stemmer imod brugerbetaling på sundhedsområdet."

Øget indflydelse
Også på udlændingeområdet regner Kristian Thulesen Dahl med øget indflydelse til Dansk Folkeparti:
"Jeg regner med, at en eventuel VK-regering vil forsøge at forhandle sig til rette med CD og Kristeligt Folkeparti først, men så skal de ud og have et flertal for det, de er blevet enige om," sagde Kristian Thulesen Dahl.
"En VK-regering kan blive nødt til at snakke med os, for socialdemokraterne bliver ikke nemme at tale med efter valget. Vi er ikke stemmekvæg, og vi skal have indflydelse i forhold til vores mandattal. Ellers stemmer vi ikke for," lovede Kristian Thulesen Dahl.
Han fulgte op på partileder Pia Kjærsgaards ide om at fremsætte Venstres udlændingepolitiske valgannoncer som beslutningsforslag i Folketinget:
"Vi har jo konstateret, at Venstres annoncer er skrappere end partiets program for det første 100 dage under en borgerlig regering. Det er dybt selvmodsigende, at Venstre lover skærpet bevogtning af de danske grænser, når partiet samtidig har stemt for Schengen-samarbejdet."
- Har du fantasi til at forestille dig, at Dansk Folkeparti og CD stemmer for den samme udlændingepolitik?
"Det kræver nogle indrømmelser fra CD i hvert fald," sagde Kristian Thulesen Dahl.

Afdæmpet hos liste Z
Stemningen var mærkbart mere afdæmpet hos det parti, som Dansk Folkeparti er brudt ud af - Fremskridtspartiet, der først på aftenen balancerede akkurat over spærregrænsen.
Partiets frontfigur Kirsten Jacobsen var blevet hjemme i Vendsyssel for at pleje sin halsbetændelse, så partiets øverste repræsentant var Kim Behnke, der på Fremskridtspartiets egne plakater lanceres som "Danmarks kedeligste politiker" - iført Superman-kostume.
Onsdag aften havde han dog et nydeligt Clark Kent-jakkesæt på. Og en Z-nål.
- Er det, fordi du er Danmarks kedeligste politiker, at I er gået sådan tilbage?
"Det håber jeg da ikke, at jeg er," svarede Kim Behnke og påpegede, at tilbagegangen tog fejl allerede i sommeren 1997 under udlændingedebattens opblussen.
"Vælgerne skal åbenbart hver eneste dag mindes om, hvad partierne står for. Vi gik ud fra, at vores syn på udlændingepolitikken var kendt," sagde Kim Behnke.
- Hvem har den strammeste udlændingepolitik? Er det jer eller Dansk Folkeparti?
"Det siger Pia jo, hun har."
- Og det er du enig i?
"På nogle punkter. Dansk Folkeparti går mere efter den enkelte indvandrer, mens vi fremlægger forslag om at ændre reglerne i Folketinget. Det er måske mere kedeligt."
- Det var din bror, der foreslog at smide somaliere ud med faldskærm?
"Han begik den fejl at tro, at man kunne tillade sig at være morsom i dansk politik. Det kan man kun, hvis man hedder Jacob Haugaard," konstaterede Kim Behnke, der regner med, at det bliver "rigtig sjovt" for fire-fem fremskridtsfolk under en borgerlig regering.
"Vi vil have en langt større rolle at spille end under en socialdemokratisk regering," vurderede han.

(1.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her