Læsetid: 2 min.

DF-medlem meldt til politiet

5. marts 1998

Kandidat meldt til politiet for at forhåne polske kvinder

Kun fem dage efter at partiet ekskluderede et medlem for racistiske udtalelser, plager en ny sag om racisme Dansk Folkeparti.
Denne gang er det partiets folketingskandidat i Randers Uno Larsson, striden står om.
På et vælgermøde på Handelsskolen på Minervavej i Randers udtalte Larsson ifølge det lokale dagblad Amtsavisen: "Når man færdes i Polen, føler man - undskyld udtrykket - at 80 procent af kvinderne er ludere".
Udtalelsen, som Larsson endog fremsatte to gange i løbet af debatten, provokerede en anden mødedeltager, den radikale kandidat Hans Palludan så stærkt, at han efter mødet meldte Uno Larsson til politiet.
Anmeldelsen går på overtrædelse af straffelovens såkaldte racisme-paragraf, 266 B.
Den forbyder blandt andet: "Udtalelser... ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes, eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse..."
I fredags blev et menigt medlem i Sønderjylland, Erik Bengtsen, ekskluderet af Dansk Folkeparti, efter han samme dag var blevet citeret i Information for racistiske udtalelser. Blandt andet havde Erik Bengtsen sammenlignet udlændinge i Danmark med svin.

Helt anden historie
Men Dansk Folkeparti vil ikke gentage den kontante lynjustits og ekskludere den randrusianske folketingskandidat:
"Det var en helt anden historie med Erik Bengtsen. Det var racisme, og det er der slet ikke tale om her. Hvordan skulle der være tale om racisme, når polakkerne er af samme race som os?", siger partiets pressechef Søren Espersen til Information.
Ifølge Søren Espersen er der også tvivl om, hvad Uno Larsson egentlig sagde på mødet på Handelsskolen i Randers.
"Han har sagt til mig, at det han sagde var, at én af hans kammerater havde kørt som langturschauffør i Polen, og lige så snart han passerede grænsen, stod der så mange piger ved vejkanten, at man skulle tro, at 80 procent af kvinderne i Polen var prostituerede".
"Det er partiets holdning, at det er noget vås og volapyk og selvfølgelig uacceptabelt at stemple et helt lands kvindelige befolkning"
"Men man skal også lægge vægt på, at Uno Larsson er gammel Nørrebrodreng og bokser, og sådan nogen har altså et vist frisprog, ligesom for eksempel Preben Møller Hansen".
- Og det skal man så acceptere?
"Jamen accepterer vi ikke Preben Møller Hansen, selv om han kommer med en masse sludder og vås? Det gør jeg i hvert fald", siger Søren Espersen.
Information har spurgt Uno Larsson, hvorfor antallet af ludere i Polen overhovedet er vigtigt i dansk valgkamp:
"Jeg har ikke statistik på det, så jeg kan ikke stille mig op og påstå, at 80 procent af kvinderne er ludere i Polen. Men når jeg taler med folk, kan jeg mærke, at de føler, at der er mange ludere i Polen. Og vi ved jo, at der ofte er noget med kriminalitet og bagmænd i det erhverv. Det er da klart, at den kriminalitet kan blive importeret hertil, hvis de kommer med i EU og grænserne bliver mere åbne. Det var som et argument mod Schengen-aftalen, jeg sagde det."
"Jeg har sagt ordene om de polske kvinder, men Hans Palludan har misforstået meningen. Jeg kan ikke forstå, han melder mig til politiet - jeg kørte ham oven i købet på banegården, da mødet var færdig", siger han.
Vicepolitimester Ole Gram har til Amtsavisen oplyst, at sagen nu vil blive efterforsket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her