Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

6. marts 1998

Dansker blandt anholdte i Belgien
*En af de i alt otte personer, der i går blev arresteret i Bruxelles, mistænkt for at være medlemmer af Algeriets væbnede GIA-gruppe, havde dansk pas.
Det oplyste det belgiske nyhedsbureau, Belga, til Ritzaus Bureau i går aftes.
Alle otte anholdte er højtstående medlemmer af Algeriets væbnede islamiske GIA-gruppe, oplyste Belgiens indenrigsminister, Johann Vande Lanotte.
Ifølge myndighederne var de anholdte ikke "små fisk" men "meget vigtige mistænkte, som eftersøges i forbindelse med terroraktioner i Europa, specielt Paris".
De væbnede islamiske militante har siden 1992 ført en blodig krig mod de algeriske myndigheder, da landets hær intervenerede for at forhindre en valgsejr for Den Islamiske Frelserfront (FIS).

Milosevic: Kosovo er et internt anliggende
*Den britiske udenrigsminister, Robin Cook, rejste i går far Beograd uden, at det lykkedes ham at sikre et løfte fra Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, om, at præsidenten vil finde en "politisk løsning" på krisen i den urolige Kosovo-provins i Serbien.
"Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at jeg rejser med mere håb, end jeg havde, da jeg kom," sagde Cook, der tilføjede, at han i stedet forlader Beograd i "dyb bekymring".
Milosevic gentog i en erklæring, at Kosovo er et internt anliggende for Jugoslavien, der består af republikkerne Serbien og Montenegro.
I går blev endnu 12 mennesker dræbt og flere såret, da serbiske sikkerhedstyrker angreb flere albanske landsbyer vest for hovedstaden Pristina i Kosovo-provinsen, oplyste Informationscentret for Republikken Kosovo.
Operationen syntes at være led i en serbisk offensiv mod den væbnede Kosovos Befrielseshær (UCK).

Bydelsråd stadig langt fra løsning
*Personalet i bydelsrådet på Indre Østerbro i København genoptog arbejdet i går, selvom situationen omkring stridens kerne, formanden Kjeld Lykke, ikke er afklaret. Efter en periode med meget uro og adskillige opsigelser, også fra ledende administrative medarbejdere, tilbød Kjeld Lykke i begyndelsen af februar at trække sig tilbage fra posten.
Det tilsagn trak den tidligere SF'er tilbage i weekenden. Medarbejderne afventer nu, hvad der videre vil ske, men fastslår, at med Kjeld Lykke ved roret, virker situationen "håbløs."

PET står overfor nye afsløringer
*Beskyldningerne vælter ned over Politiets Efterretningstjeneste, PET, og nye afsløringer har fået politikerne til at kræve en uvildig og tilbundsgående undersøgelse af tjenestens arbejde. Tidligere formand for SID, Bent Hansen, påstår, at også SID-forbundet er blevet ulovligt aflyttet.
Den tidligere PET-agent Anders Nørgaard, som har sat fokus på PET ved åbent at fortælle om sin fortid i efterretningstjenesten, er parat til at komme med yderligere afsløringer om sine opgaver for PET over for et undersøgelsesudvalg.

Blair kommer Sinn Fein imøde
*Den britiske premierminister Tony Blair har indvilliget i at mødes med Sinn Feins leder, Gerry Adams.
Sinn Fein, som er den politiske gren af IRA, er udelukket fra de nordirske fredsforhandlinger efter en række bombeattentater, som IRA angiveligt står bag.
Gerry Adams har sat et møde med premierminister som betingelse for overhovedet at vende tilbage til fredsforhandlingerne. Ifølge Tony Blairs talsmand skal mødet finde sted i slutningen af næste uge.

EU-forbehold skal fredes de næste fire år
*En folkeafstemning om et eller flere af de fire danske EU-forbehold bliver ikke aktuel de næste fire år, hvis der kommer en socialdemokratisk ledet regering.
"Selvfølgelig skal forbeholdene diskuteres, men jeg ser slet ikke for mig, at de under en socialdemokratisk ledet regering kommer til afstemning inden for en folketingsperiode på fire år," sagde Socialdemokratiets næstformand, Ole Stavad, i går.
Venstres formand bragte EU ind på valgkampens arena, da han onsdag udtalte, at han "ønsker forbeholdene afskaffet."

Forskningspenge følger begge køn
*Der bliver ikke kønsdiskrimineret, når forskningspenge til sundhedsvidenskabelige projekter uddeles. Det viser en undersøgelse lavet af Analyseinstitut for Forskning på baggrund af en svensk undersøgelse, der viste, at kvindelige forskere i Sverige skulle offentliggøre 2,6 gange så meget som mænd for at få stillinger inden for det biokemiske område.
Instituttets undersøgelse dækker efteråret 1997. Her fik 26 procent af kvinderne og 28 procent af mændene penge til deres projekter. Når bedømmelsen af ansøgningerne sammenlignes i forhold til grad, køn og alder findes ingen præferencer blandt bedømmelserne, siger forskningsleder Elisabeth Vestergaard til bladet Information & Debat, der udgives fra Århus Universitet.
Analysen viser et tydeligt ønske om ligestilling mellem kønnene, men både kvinder og mænd siger nej til at oprette særlige stillinger inden for kvindelige fagområder.
Kun 14 procent af de adspurgte går ind for særlige øremærkede stillinger til kvinder.
Istedet peger forskerne på et behov for mere fleksible orlovsmuligheder, hvor der tages særligt hensyn til de unge børnefamilier.

Læger advarer mod sygehusenes tilstand
*De praktiserende læger i Københavns Amt har sendt et brev til amtsrådet og sygehusledelserne, hvor de udtrykker dyb bekymring for sygehusenes tilstand.
De lange ventetider til behandling er et af de problemer, som lægerne kritiserer. Men også de dårligt vedligeholdte og rengjorte hospitaler bliver påpeget. Ikke mindst drejer den alvorlige kritik sig dog om behandlingen af de syge på hospitalerne, der er af faldende standard, og som i sidste ende koster menneskeliv.
"Patienter henvender sig dagligt til os, fortvivlede over at have modtaget indkaldelser til undersøgelser eller behandling for dagligt smertevoldende lidelser med lange ventetider, i visse tilfælde helt op til 2-4 år," står der i brevet, der er underskrevet af praksisudvalgets formand, Frede Heilberg.

FN-inspektør rejser til Bagdad
*Den amerikanske FN-våbeninspektør Scott Ritter rejste i går til Iraks hovedstad, Bagdad, på en mission, der kan blive den første test på, om Irak vil efterleve retningslinjerne i FNs inspektion af de irakiske masseødelæggelsesarsenaler.
Scott Ritter, som Irak tidligere har kaldt en amerikansk spion, kommer til Bagdad som led i en "normal inspektion", sagde Alan Dacey, talsmand for FN-organisationen UNSCOM.
Amerikanske tropper og flådestyrker med hundredvis af fly befinder sig fortsat i Golfområdet, og amerikanske embedsmænd fastholder, at FN-resolutionen, som der advarer Irak mod de alvorligste konsekvenser, hvis våbeninspektørerne blokeres, har givet USA grønt lyst til at foretage et straffeangreb.

Forsikring mod ventelister er ulovlig
*Det er ulovligt, når forsikringsselskabet International Health Insurance tilbyder forsikringskunder at springe ventelisterne over og komme på operationsbordet med det samme for en præmie på 3000 kroner i kvartalet. Det mener sundhedsminister Birthe Weiss, der vil undersøge sagen nærmere.
Forsikringen vækker harme hos Den Almindelige Danske Lægeforening, hvor man mener, at det strider mod den danske tradition med, at alle skal have lige adgang til de danske sygehuse.

Amsterdamtraktaten vedtaget i Tyskland
*Det tyske parlament vedtog igår Amsterdam-traktaten med det nødvendige to-tredjedeles flertal. 561 af parlamentets 645 medlemmer stemte for, og dermed blev Amsterdam-traktaten formelt vedtaget.
Både udenrigsminister Klaus Kinkel fra det liberale FDP-parti og det socialdemokratiske oppositionsparti understregede under debatten, at "Amsterdam-traktaten vil gøre EU i stand til at fungere langt mere handlekraftigt."

Forligsmand indkalder til forhandlinger
*Forligsmand Asbjørn Jensen har indkaldt industriens parter til egentlige forhandlinger allerede på lørdag. Det skete efter et møde i går med LO og DA.
Det var ellers ventet, at forhandlingerne ville blive sat mere eller mindre i stå til efter valget.
LO's formand, Hans Jensen, sagde inden mødet, at forligsmanden lige så godt kunne opgive at mægle og lade storkonflikten rase fra tirsdag den 18. marts, fordi arbejdsgiverne står så urokkeligt fast på en nulløsning.
"Da ingen af vores forbund er i reelle forhandlinger, så er det meningsløst, det der foregår. Så enten tvinger forligsmanden nogle forhandlinger igennem eller også så stopper han mæglingen, og lader konflikten bryde ud," sagde Hans Jensen inden mødet.
Hverken byggeriet eller transportområdet har kunnet forhandle til stor irritation for LO og deres forbund, fordi DA holder fast i, at det er industrien, der skal lægge linien.

Kina lemper på et-barnspolitikken
*Den kineiske regering er gået med til at ophæve forbudet mod at få mere end et barn per familie. I første omgang er det et forsøg, der skal køre i 32 amter, hvor man istedet vil rådgive familierne. Forsøget er et led i et FN-program.
"De kinesiske myndigheder ønsker ikke at lave en stor oplysningskampagne om programmet af frygt for, at det får kinesere, som ønsker mange børn, til at strømme til de udvalgte amter," fortæller Sven Burmester, der er leder af FNs befolknings befolkningskontor i Beijing.
Det nye program, som kaldes "reproduktiv sundhed", skal foreløbig køre i tre år, og derefter vil man vurdere resultaterne.

Amerikanerne står bag deres præsident
*Det gør ikke spor, hvis Præsident Bill Clinton virkelig har haft en affære med den unge praktikant, Monica Lewinsky. Det mener næsten 60 procent af amerikanerne ifølge en meningsmåling, som den amerikanske avis Wall Street offentliggjorde i går. Og de fleste amerikanere tror faktisk, at præsidenten har boltret sig med Monica.
58 procent svarer, at selv om de to har haft en affære, og selv om præsidenten har løjet om det, så skal Clinton ikke træde tilbage. 37 procent mener, at han skal forlade sit embede, hvis der bliver fundet bevis for affæren.
Den såkaldt uafhængige anklager Kenneth Starr efterforsker i øjeblikket, om præsidenten har haft en affære, og i givet fald, om han har opfordret Monica Lewinsky til at lyve om det.

Nye terroraktioner ryster Sri Lanka
*32 personer blev dræbt og yderligere 257 kvæstet, da en minibus fyldt med sprængstoffer eksploderede i Sri Lankas hovedstad, Colombo.
Ingen havde i går aftes taget ansvaret for eksplosionen men De Tamilske Tigre mistænkes for at stå bag.
Minibussen, der var fyldt med sprængstoffer, eksploderede midt i et et travlt forretningskvarter i myldretiden, og mindst to biler med skolebørn blev fanget af eksplosionen. Politiet skønnede, at mindst fem skolebørn var blandt de dræbte, men det kunne ikke bekræftes på hospitalet. Også to betjente mistede livet ved eksplosionen.
Eksplosionen finder sted på baggrund af den srilankanske hærs nu 10 måneder lange offensiv mod LTTE. Tusinder af tamilske separatister og regeringssoldater har mistet livet under de heftige kampe, der udkæmpes i den nordlige del af landet.
I 1996 blev næsten 100 mennesker dræbt, da sprængstoffer i en lastbil blev bragt til sprængning, da lastbilen med fuldt overlæg blev kørt ind i Sri Lankas nationalbankbygning i Colombo.
Såvel denne gang som ved tidligere bombeeksplosioner i Sri Lanka har myndighederne skudt skylden på LTTE, der siden 1983 har kæmpet for et uafhængigt tamilsk hjemland i landets nordøstlige del.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her